Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2021 21:05 - Агенти на ДАТО слухтят от скъпарски коли на АЕЦ „Козлодуй”, „Булгартрансгаз” и ТЕЦ „Марица-Изток 2”
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 113 Коментари: 0 Гласове:
1



  • Агенти на ДАТО слухтят от скъпарски коли на АЕЦ „Козлодуй”, „Булгартрансгаз” и ТЕЦ „Марица-Изток 2”
image ДнесМнения Агенти на ДАТО слухтят от скъпарски коли на АЕЦ „Козлодуй”, „Булгартрансгаз” и ТЕЦ „Марица-Изток 2” imageот admin на 07.07.2021

Агенти на ДАТО слухтят от коли на АЕЦ „Козлодуй”, „Булгартрансгаз” и ТЕЦ „Марица-Изток 2”, научи Narod.bg.

Държавна агенция „Технически операции“, която извършва голяма част от подслушването в страната, е използвала автомобили на големите държавни енергийни компании. Това става ясно от отговора на ДАТО до Mediapool.

Въпросите до ДАТО бяха зададени по повод разкритието на Mediapool, че АЕЦ „Козлодуй“ е предоставил луксозен джип VW Тоuareg на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

ДАТО е служба за специални технически операции, която е на подчинение на Министерския съвет. Тя изпълнява повечето заявки на МВР и прокуратурата за извършване на подслушвания и електронни проследявания на заподозрените за извършване на тежки престъпления. ДАТО подлежи на контрол от Националното бюро за контрол на СРС.

В момента ДАТО използва „VW Passat“, предоставен за безвъзмездно ползване от държавната компания „Булгартрансгаз“, която е собственик и оператор на газопреносната мрежа в страната. Между ДАТО и „Булгартрансгаз“ няма никаква очевидна връзка, но това не пречи службата да ползва колата на газовия оператор до 2022 година.

През 2013 г. ДАТО е получил по-голям и по-луксозен подарък от държавната ни енергетика. Подслушвачите са взели току що купен луксозен всъдеход „Volvo XC90“, достоен за началник, от държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“, която сега е затънала в огромни дългове над милиард лева. Автомобилът е използван пет години и е върнат обратно на ТЕЦ-а в самия край на 2018 година.

Реклама

Връзката между подслушването и българската енергетика е Илко Желязков.

През януари 2019 г. той встъпи в длъжност като заместник-председател на Националното бюро за контрол на СРС. Кандидатурата му бе предложена от ДПС и подкрепена от ГЕРБ в парламента. Месец по-късно, след резолюция на тогавашния енергиен министър Теменужка Петкова, Бюрото за контрол на СРС получава скъп подарък – VW Touareg. Колата е изпратена от АЕЦ „Козлодуй“.

Сега става ясно, че държавната ТЕЦ е правила същите подаръци, но на подслушвачите от ДАТО. Връзката отново е Илко Желязков. Той е несменяем председател на Съвета на директорите на ТЕЦ „Марица изток 2“ от 2009 до 2018 година. Желязков на два пъти е бил и в Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

По принцип държавните учреждения имат утвърдени от парламента бюджети за издръжката им, включително за автомобили. Не е известно по какъв регламент дружества от държавната енергетика „услужват“ с автомобили на специалните служби, за които се смята, че трябва да бдят зорко за всякакви нерегламентирани отношения в държавата.

Случаят с предоставените „подаръци“ на ДАТО и на Бюрото за контрол на СРС е още едно непряко доказателство за мрежите от зависимости по върховете на властта. Неофициално бившият депутат и медиен магнат Делян Пеевски е спряган като човек с изключително сериозно влияние в енергетиката, службите и съдебната система.

През юни финансовото министерство на САЩ наложи санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

https://narod.bg




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19699252
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031