Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2021 18:01 - Нов скандал: Старата власт купила китайски лекарства срещу COVID без разрешителни
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 121 Коментари: 0 Гласове:
0



Нов скандал: Старата власт купила китайски лекарства срещу COVID без разрешителни    08 Юли 2021 989     image image Автор: Lupa.bg

Кирил Ананиев, бившият здравен министър, е купил нерегламентирано чрез договори без конкурси за доставки китайски лекарства за борба с COVID-19, алармира антикорупционният фонд в сигнал до прокуратурата. И твърди, че останалите от тях количества са били незаконно разпределени към диспансерите, следящи пациентите с автоимунните заболявания лупус и ревматоиден артрит, без да бъдат изследване. 

На извънредно заседание от 3-ти април 2020 г. правителството одобрява два проекта на договори с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия. Единият е за доставка на 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. Другият - за доставка на 30 хил. оп. от лекарствения продукт Azithromycin Dispersible Tablets 250 mg. на обща стойност над 629 хил. щатски долара. Лекарствените продукти са предназначени за лечение на COVID-19, припомнят от екипа на Бойко Станкушев. 

Lupa.bg разяснява за своите читатели, че това са широко прокламираният в началото на пандемията антималариен препарат "хлорохин", за който по-късно бяха опровергани данните, че лекува инфекцията, и антибиотик, широко прилаган у нас за различни бактериози, който пък бе изчезнал от аптечната мрежа заради свръхкупуване. 

Съгласно чл. 7 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина („ЗЛПХМ“) за да бъде разрешен за употреба в България който и да е лекарствен продукт, той трябва или да е получил разрешение за употреба от Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) по реда на ЗЛПХМ или от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) по реда на Регламент (ЕО) № 726/2004., напомнят от фонда. 

Чл. 10. ал. 1 от ЗЛПХМ обаче позволява в извънредни обстоятелства (епидемии, радиация, химическа заплаха) и липса на подходящ разрешен за употреба лекарствен продукт, министърът на здравеопазването, по мотивирано предложение на главния държавен здравен инспектор, съгласувано с изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), да разреши за определен срок лечение с неразрешен лекарствен продукт, с цел преодоляване на извънредната ситуация.

Точно на това основание, на 5-ти май 2020 г. е разрешена употребата на двете китайски лекарства за лечение на COVID -19. Разрешението е със срок до отпадане на извънредната епидемична обстановка.

От антикорупционния фонд твърдят, че в края на май миналата година благоприятното въздействие на хининовите препарати върху болните от COVID-19 е било напълно отречено в научните среди. Появяват се публикации дори за вредно въздействие на препарата върху лечението и върху нивото на смъртност. Lupa.bg уточнява, че това не отговаря на истината.

Хидроксихлорохинът продължава да се прилага по протокол както в някои случаи у нас, така и в почти целия ЕС, но с много внимателно наблюдение на пациентите в болнична обстановка заради ритъмните нарушения, които предизвиква понякога у някои от тях. 

С 3 бр. писма от 25.06. и 17.07. 2020 г. на министър Кирил Ананиев и зам.-министър Жени Начева, всички поръчани количества Hydroxychloroquine Sulfate и Azithromycin са разпределени към всички РЗИ за лечение на COVID-19, лупус и ревматоиден артрит и общо антибиотично лечение (за азитромицина). РЗИ от цялата страна потвърждават за АКФ, че са получили лекарствата и са ги изпратили към болничните заведения в районите си.

Писмата на зам. мин. Начева и на министър Ананиев до директорите на РЗИ в страната, с които двата лекарствени продукта от Китай са отпуснати за лечение на пациенти с ревматоиден артрит и лупус, са не само в пълно нарушение на закона, а и реално застрашават здравето на българските граждани, които ще ги приемат, категоричен е екипът на АКФ.

От анализа на предоставената от институциите и от публично достъпната информация, те установяват следното:

- На 15.05.2020 г., 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulphate tablets 100mg x 14 и 30 000 опаковки Azithromycin Dispersible tablet 250mg х 12 са доставени и предадени на отговорно пазене в „Бул Био - НЦЗПБ“ ЕООД.

- Едва 12 от общо над 200 хил. опаковки от двата медикамента са изпратени в ИАЛ за анализ.

- В съдебно заседание пред АССГ, ИАЛ, изрично заявяват, че тестваните 12 бр. опаковки, са им били изпратени без каквато и да е придружаваща документация – изпратени са единствено в опаковката, съдържаща блистерите с таблетките. Това обаче е практика на китайските производители за почти всички препарати, заявиха медици пред Lupa.bg. 

- С писмата на Начева и Ананиев на практика се разрешава и указва двата медикамента да се използват, както за лечение на COVID-19, така и за лечение на ревматоиден артрит и лупус (за хидроксихролохина), така и за общо антибиотично лечение (за азитромицина), в нарушение на закона, пишат още от АКФ. 

- Разрешаването на продуктите за обща употреба е не само в пълно нарушение на закона, а и реално застрашава здравето на пациентите, които са ги приемали или ще ги приемат. Това е така, защото лекарствата са произведени от напълно неизвестни производители, за които липсва публична информация и дори фирмен уебсайт, дошли са в страната без никаква придружаваща медицинска документация и без никакви данни за характеристиките и свойствата им. На практика те са предоставени на пациентите само въз основа на химичен анализ на общо 12 опаковки от общо над 200 000 опаковки лекарства, добавят те.

https://lupa.bg
 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19797441
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930