Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2021 18:04 - Чешкият премиер подкрепи анти-ЛБГТИ закона на Орбан
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 360 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Чешкият премиер подкрепи анти-ЛБГТИ закона на Орбан

от Aneta Zachovб 

 

image

"Родителите, а не някаква организация с нестопанска цел трябва да възпитават децата“, каза чешкият премиер. [EPA-EFE / Szilard Koszticsak]

   

Чешкият премиер Андрей Бабиш няма да подпише писмото, което вече е подписано от 18 държави-членки на ЕС в подкрепа на сексуалните малцинства в отговор на противоречивия нов унгарски закон, който забранява  популяризирането на ЛГБТИ  сред децата.

“Не знам защо да го направя“, отговори Бабиш на въпрос, повдигнат от депутатите по време на чешкия парламентарен дебат.

“Те [членовете на сексуални малцинства] искат да имат права. Не че ще подпиша подобно нещо, продиктувано от някой в Европа“, каза Бабиш и добави, че Унгария и Чехия са суверенни държави. “Не знам защо трябва да се месим в законите на унгарците“, посочи той.

“Родителите, а не някаква организация с нестопанска цел трябва да си възпитават децата“, каза чешкият премиер и добави, че “няма проблеми с хомосексуалистите“ и има редица приятели сред тях.

Новият унгарски закон забранява “изобразяването или популяризирането“ на ЛБГТИ съдържание на непълнолетни. След одобрението на новата мярка Унгария е изправена пред силна критика от страна на институциите в ЕС, включително от президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която нарече закона “позор“.

Миналият месец по време на напрегната дискусия лидерите на ЕС разкритикуваха унгарския премиер Виктор Орбан заради законодателството. Нидерландският премиер Марк Рюте каза на Будапеща да бъде толерантна и да зачита ценностите на ЕС, или да напусне блока.

“Хомосексуалността се приравнява с порнографията. Това законодателство използва защитата на децата като извинение за дискриминация срещу сексуалната ориентация на  хората”, заяви пред Парламент Урсула фон дер Лайен”.

Комисията може да започне ново съдебно дело срещу Унгария в Съда на ЕС. Също така ЕК може да използва новия механизъм за върховенството на закона и да спре финансирането на държави, които подкопават демократичните ценности.

Орбан, който чака изборите в Унгария догодина, заяви, че новият закон има за цел да защити децата и не дискриминира сексуалността

https://euractiv.bg



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19827964
Постинги: 45041
Коментари: 6163
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930