Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2021 15:25 - Немски политолог: Шоуменът Слави Трифонов няма програма за управление, той е третият самозван спасител на България
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 69 Коментари: 0 Гласове:
0



Немски политолог: Шоуменът Слави Трифонов няма програма за управление, той е третият самозван спасител на България 13.07.2021 / 10:50 2   image  

 

Снимка Булфото

Германски политически експерт попиля лидера на "Има такъв народ". Йохана Даймел е член на Управителния съвет на Дружеството за Югоизточна Европа и независим политически анализатор по теми, свързани с югоизточноевропейските страни. Тя е на мнение, че шоуменът Слави Трифонов, който няма програма за управление, е третият самозван спасител на България. Според нея това е повод за сериозен размисъл. Допълва, че изборният резултат на Трифонов буди тревога, казва политоложката Йохана Даймел. Тя даде интервю пред Емилиян Лилов от "Deutsche Welle", в което буквално заяви, че шоуменът Слави Трифонов няма програма за управление и е треият самозван спасител на България.

- Окончателно ли залязва вече Бойко Борисов и ще позволи ли този изборен резултат съставянето на стабилно управление?

Йохана Даймел: По всичко личи, че с гласовете на българите от чужбина "Има такъв народ“ на Слави Трифонов ще изпревари ГЕРБ. Във всички случаи това е много горчива новина за Бойко Борисов, но аз не бих го отписала съвсем. След всичките скандални разкрития напоследък за мен е необяснимо защо ГЕРБ не се срина още повече. Говоря за златните кюлчета, за скандала с подслушванията и за милиардите, предназначени за приближени на Бойко Борисов.

След всичко, което беше извадено на бял свят от служебното правителство, а и след американските санкции по закона "Магнитски“, за мен резултатът на ГЕРБ е изненадващо добър. Изглежда, че в най-бедната страна в Европа и в условията на пандемия е смело да се мисли за големи политически промени, които обаче не бива да се отписват.

Защо ГЕРБ имат все още толкова много верни избиратели? Едно от възможните обяснения е това, че откакто е на власт от 2009 година насам, ГЕРБ са успели така да се циментират, че за много избиратели лоялността към тази партия е важна за собственото им благополучие. Имам предвид това, че ГЕРБ спечели и последните общински избори през 2019 година и управлява страната и на местно ниво. По всичко личи, че мнозина междувременно добре са се уредили. Да вземем например административния апарат и административните услуги: вероятно тези обвързаности с ГЕРБ се изплащат добре. Тази непроницаема плетеница от зависимости и лоялности ще бъде огромно предизвикателство за всяко правителство, което не е на ГЕРБ. 

А това прави още по-важен въпросът за въвеждането на електронно правителство и още по-опасна идеята на Слави Трифонов за мажоритарен избор. Последното ще засили тези зависимости и шуробаджанащината още повече. Освен това не бива да забравяме, че Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ все още са смятани за проевропейски и се ползват с благоволението на ЕНП. Борисов добре се продава като приятел на Меркел.

Две партии подобриха резултата си от предишното гласуване на 4 април – ИТН и ДБ. Това ли са истинските победители на тези избори? И очаквате ли тези формации плюс ИСМВ да съставят коалиционно управление?

Й. Даймел: Спечелените повече гласове за ДБ заслужават признание, но те не са истинска голяма стъпка напред. Но и с гласовете на диаспората в чу,жбина ДБ няма да се доближи до резултата на ИТН и ГЕРБ.  Шоуменът Слави Трифонов, който няма програма за управление, е третият самозван спасител на България. Това е сериозен повод за размисъл. Според мен, изборният резултат на Трифонов буди тревога.

Правя паралел с Германия и движението на тъй наречените "инакомислещи“ (Querdenker), които покрай пандемията създадоха един вид паралелен свят, демонизират мейнстрийм-поведението, общуват само в социалните медии, обявяват се против естаблишмънта, държавата и нейните институции. Именно това чисто "анти-Борисов“ мен ме тревожи.

Защото да си против не е отговор и не създава нищо ново. Също и Христо Иванов трябва със своите идеи, сподвижници и със своята партия да се опита да достигне до гражданите извън големите градове. Трябва да се запита как да спечели и поколението на хората, родени след 1990-а година и да ги мобилизира. Трябва да използва момента и да се опита да ги спечели преди те оконочателно да обърнат гръб на България, за да търсят бъдещето си в чужбина. Ключови теми тук са правовата държава, пандемията и климатичните промени.

Опасявам се, че България пак ще се управлява от служебно правителство, което ще е още по-силно  зависимо от волята на президента Румен Радев и може да бъде впрегнато за негови предизборни цели.

https://petel.bg




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19810691
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930