Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2021 17:48 - Премиерът Янев: Недопустимо е в една демокрация политическа сила да отказва да говори с хората и на хората
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 55 Коментари: 0 Гласове:
0



Премиерът Янев: Недопустимо е в една демокрация политическа сила да отказва да говори с хората и на хората 14.07.2021 / 10:38 1   image  

снимка Булфото

Макар да не посочи поименно Слави Трифонов и "Има такъв народ" служебният премиер отправи критика към липсата на диалогичност от страна на победилата партия.

Повече хора щяха да отидат да си дадат гласа на изборите, ако имаше смислен политически дебат. Това заяви слежубният министър Стефан Янев. 

Политическата апатия е опасно явление и партиите трябва да работят повече, за да ангажират българските граждани към участие в демократичния процес, каза той в началото на днешното правителствено заседание, предаде днес.бг.

По думите му, ако партиите бяха вложили усилията, които насочили в критика към служебното правителство, може би щяхме да имаме по-смислен политически дебат в предизборния период и повече гласуващи. 

"Вероятно нямахме дебат изобщо или нямахме смислен дебат, но нека тази оценка да бъде дадена от хората. Струва ми се, че част от политическите сили отказаха изобщо да гооворят с хората и на хората. Недопустимо е в една демокрация политическа сила да отказва да комуникира със своите избиратели", подчерта Янев. Той заяви и че е недопустимо да се отказва политическо взаимодействие.

Това е признак не само на липса на политическа култура, но и на тотално неразбиране на политиката като процес. Недопустимо е да отказваш и отричаш политическо взаимодействие, да пренебрегваш базови принципи. Политиката е за политици, коментира още Янев.

Той добави, че в този ред на мисли гражданското образование трябва да стане фундамент в образователната ни система, защото избирателите са показали, че търсят промяна.

За организацията на изборите премиерът отчете, че сме имали спокоен изборен ден с минимум напрежение и правителството е успяло да опровергае страховете за машинния вот.

Той благодари на отговорните институции и на органите на МВР, МВнР, ЦИК, които имаха отношение към подготовката и провеждането на изборите.

Резултатите са автентични и отразяват вота на избирателите. Българските граждани оценяват нашите усилия и тяхната оценка е най-важната за нас, тя е реалното мерило за това как сме се справили, заяви той.

Янев очерта обаче и притеснителни явления, като посочи изключително ниската избирателна активност, която по думите му едва ли се дължи на лятото.

Изборните резултати препотвърдиха тезата, че българските избиратели търсят промяна, нов тип лидерство, търсят визионерите. Страхувам се, че това, което се случва в последните дни и седмици, може да остави много хора разочаровани, каза премиерът.

Той подчерта, че е нужна промяна, която да отговори на очакванията на бизнеса и инвеститорите за ясна и предвидима среда, която да консолидира националните усилия, така че да бъде изведена страната към просперираща икономика.

Премиерът призова българите да следят внимателно политическия процес и да изискват много и ежедневно, защото ролята им е и в постоянния процес на контрол как партиите изпълняват поетите към тях ангажименти.

Важно е да съхраним демокрацията и достойнството на нашата държава с хилядолетна история, да продължим да работим градивно за отстояване на обществения интерес, подчерта Стефан Янев.

https://petel.bg




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19706309
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031