Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2021 18:30 - Американски експерт: Кризата в икономиката и здравеопазването в Куба- повод за САЩ да свалят правителството на страната
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 71 Коментари: 0 Гласове:
0



Американски експерт: Кризата в икономиката и здравеопазването в Куба- повод за САЩ да свалят правителството на страната 15.07.2021

Главното събитие, което привлече вниманието на целия свят този уикенд, стана най-големите демонстрации на опозицията в Куба от почти три десетилетия.

image

«Официалните» причини за масовото избухване на протести, излъчвани по-специално от западните медии — желанието за «сваляне на диктатурата», мощното избухване на коронавируса, кризата на нестабилната здравна система, както туристическата индустрия и съответно социално-икономическото състояние на кубинците.
Въпреки факта, че ваксинацията с национално разработеното лекарство Abdala е започнала в страната, отказът от внос на чужди ваксини значително усложнява бързото провеждане на на процеса.

Действително, комунистическата държава се намира в изключително трудни икономически условия, породени от ембаргото и санкциите, наложени от Вашингтон, както и от липсата на връзки с международната банкова система.
В тази връзка, особено интересна е стратегията на САЩ: откритата подкрепа на Байдън към демонстрантите и желанието да се организира хуманитарен коридор — техника, разработена по Венецуела и Югославия, при която такава хуманитарна помощ се реализира с усилията на американски специалисти за подбуждане цветни революции и в най-общ вид е пряк опит за военна намеса в делата на друга държава.

 

Първо, Съединените щати казват натиск на Куба със санкции (възможна е и нова вълна от COVID, както смятат експертите), а след това се втурват на помощ, с цел разпространение на собствените си интереси.

Кубинският външен министър Бруно Родригес заяви, че е много вероятно този сценарий да бъде използван, след като получи подкрепа от представители на Русия, Китай и Иран.

Според американския политически експерт Андрю Корибко проблемите на кубинците, предизвикали протестите, може да са оправдани, но присъствието на чуждестранни лица, заинтересовани от свалянето на правителството, не може да бъде отречено.

 

„Като се има предвид това, най-голямото притеснение е как текущите събития формират възприятието на младите хора. Методът на действие на американската информационна война е постепенно посяване на семена на съмнение в съзнанието на младите хора във всяка страна, чието правителство не спазва напълно американския диктат.
Куба е била тяхна цел от десетилетия насам, но едва след революцията на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) от 90-те години започнаха да оказват забележимо въздействие върху Куба.
Тъй като интернет продължава да се разпространява и все повече млади хора се запознават с разказите на САЩ, някои от тях може да загубят вяра в системата на своята страна “, изрази своята позиция експертът по аналитичната платформа OneWorld Global Think Tank.

Според думите му, именно относително високият резултат, който Куба показа след освобождаването си от „неимпериалистичната хватка на САЩ“, кара последните активно да преследват все още запазилите се идеали в страната. В тази връзка нова вълна от COVID, която обезоръжи кубинското население, стана удобна причина за поредния опит за тяхното сваляне. Така с помощта на информационна война, чиято цел е да уличи във всякакви беди комунистите, Вашингтон се стреми да наложи своите възгледи върху кубинската активна младеж, попълвайки масите на протестиращите, изпълващи улиците на големите градове.

„Няма никакви съмнения, че настоящите събития свидетелстват за подкрепяна от САЩ цветна революция, въпреки че протестите са предизвикани и от глобалната икономическа криза, предизвикана от COVID-19. Не всички, които са недоволни от ситуацията каквато е в момента, и в частност, влошаващия се жизнен стандарт, са „американски агенти“, но тези, които се противопоставят на закона и крещят лозунги за смяна на режима, са най-малко „полезни агенти на“ враговете на своята страна «- резюмира експерта.

 

Полина Бобко, специално за News Front
Превод: Ася Иванова-Зуан

https://zapisnanews.info



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19806609
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930