Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2021 21:37 - Отмениха учтивата форма, пречи на политическия процес
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 154 Коментари: 0 Гласове:
0



Отмениха учтивата форма, пречи на политическия процес 16 Юли 2021 автор ФАЛШИМЕНТ ПЕТРОВ 225 image  Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

ИНСТИТУТ ПО ЕЗИКОВИТЕ РЕФОРМИ, БАН, УНИБИТ
Учени от Бургаската академия на науките и Университета по битови въпроси в Перник си прекратиха летния отпуск, за да направят важна езикова реформа. 
Със задна дата учените приемат, че от оня ден учтивата форма в българския език отпада, всички почваме да си говорим на ти и възможно най-безпардонно, в противен случай рискуваме политическата криза да се задълбочи и да буксуваме без кабинет 500 години и половин милиард километра.
Учените предприемат тази радикална академична стъпка, защото не искат да тичат след събитията и после да се каем, че не са взети нужните решения навреме.
Макар че се били откъснали от работната маса, учените обърнали гръб на семействата си в редките дни на годишен отпуск и се събрали в Бургас, за да обсъдят състоянието на езика и обществото, и какво да се предприеме, за да се улесни политическия процес в страната, който е зациклил в извънредни избори и разговор на ниво "детска градина". 
"Народът се видя в чудо, не знае вече как да гласува, политиците се видяха в чудо, не знаят къде се намират - коментира учен, млад на години, но стар на акъл. - Те не знаят как да обяздят еготата си, а искат да яздят държавата. Страната е на ръба на хаоса. Надеждата на хората е в науката, искаме да сложим правилното винтче на правилното място и нещата да потръгнат!" - надъхан е социолингвистът.  
"Затова си мислим, че учтивата форма на обръщение в нашия език и нашето общество трябва да бъде премахната. Това е излишно затруднение, с което все повече хора се справят по-зле, дори от правилото за пълен и празен член", притичва се на помощ ученият и протяга ръка на обществото. 
"Ние дори малко закъсняваме с тази реформа - признава той. - Но няма да оставим нещата на самотек и ще помогнем да се излезе от политическата криза. Всичко това ние правим, не за да се подмажем на Бойко, Слави и сценаристите му, които говорят като пияни хостеси или комбайнерки в отпуск, на-на-на-йна", застрахова се ученият и започна да тренира тарикатски жаргон, с който да се интегрира по-успешно в интонационната среда на актуалните веяния. 
***
Ето накратко новите препоръчителни форми на общуване, с които да покажем светски шик и да се примъкнем до научно финансиране, участие в схеми или болнични привилегии, когато ни хване делта-ковид. 
В медиите, в академичните среди, в политическите дебати, в културата и физкултурата отпадат всякакви лицемерни любезности и ненужни рамки.
Вече е напълно приемливо да ползваме интимни обръщения към хора в официална среда като: "бейби", "гугутко", "муцунко сладка", "скъпа моя" и т.под. Учениците могат да наричат учителите си "мъжки", "пичага", "мой чорап" или "парцалетка".
Също така, ако някой ни дразни - познат или непознат - най-добре е да си го кажем, за да не се губи време в празни кюбезности и зле прикрита агресия. Напротив - агресията трябва да се изразява искрено и лично - спрямо журналисти и журналистки, политически опоненти, политически приятели и дори към хора, които са ти безразлични, белким нещо комуникационно се завърти покрай псувнята.
Стига лустро, стига софистицирано лицемерие!  
Вече най-умен и най-остроумен е този, който се самохвали най-безогледно, обижда най-живописно, най-бързо съставя контра-псувня и най-афектирано надприказва събеседника си. 

https://www.segabg.com/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19702863
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031