Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2021 18:03 - Дoц. Атанас Мангъров: Здравите хора трябва да живеят и пътуват свободно
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 841 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дoц. Атанас Мангъров: Здравите хора трябва да живеят и пътуват свободно

17.07.2021 admin

  image   През последните месеци Европа отчита изключително нисък брой заразени с COVID-19. Именно тази статистика спомогна за отварянето на повече граници и направи международните пътуванечия възможни отново. Въпреки все по-малкото случаи на COVID обаче, все още се налагат някои особени мерки за безопасност, които туристите трябва да спазват. В повечето европейски страни се пътува задължително с цифров COVID сертификат, който да докаже, че пътуващият е ваксиниран, преболедувал или изследван. Също така навсякъде маските остават задължителни в затворени пространства, а някои държави все още имат и вечерен час. Много от пътуващите намират мерките за безсмислени, а работещите в туристическия бранш смятат, че мерките само усложняват пътуванията и отнемат от удоволствието.
Екипът на TravelNews се свързва с доц. Атанас Мангъров, който сподели своето експертно медицинско мнение по темата. Той е лекар, специализиран в инфекциозни и детски болести. На 10 ноември 2020 г. е назначен за началник на отделението за лечение на пациенти с коронавирус към Инфекциозната болница и именно това го прави тесен специалист по проблема с пандемията. Мангъров е известен на широката публика с  несъгласието си с налаганите противовирусни мерки, особено за носенето на маски.
Пред TravelNews той коментира темата, че след като почти цяла Европа свети в „зелено“ на ковид картата, как оценява необходимостта от подобни мерки и доколко те ще допринесат за ограничение на разпространението на вируса?

“Много хора навсякъде по света си мислят, че с такива мерки на границите на страните може да се спре един такъв вирус. Това е до голяма степен безмислено, защото във всички държави от Европейския съюз се прилагат приблизително едни и същи противоепидемиологични мерки. Напълно е излишно, когато човек трябва да пътува например от София до Солун, за 300 км да си прави тест, а за 500 км от София до Варна например, тест да не е необходим и човек да може да пътува свободно. Това е една безсмислица, която обаче много се харесва на правителствата и им дава условия да забраняват и да ограничават. Единственото, което постигнаха тези мерки бе да бъде унищожен туристическият бизнес и да се влоши животът на много хора.”

  В началото на пандемията се твърдеше, че ограниченията за пътуване се налагат, за да не се претоварва болничната система и заради липсата на ваксини по това време. Сега при наличие на ваксини и празни ковид отделения, много от пътуващите не виждат причина за спазването на мерките. Попитахме доц. Мангъров какви са аргументите за налагане подобни ограничения за пътуване и посещения на заведения?
“Тези мерки се създават не от медицинска гледна точка, а по-скоро е следването на така наречния здрав разум. Опитът с островни страни като Австралия и Нова Зелания показва, че при пълно затваряне, случаите на COVID-19 наистина бяха ограничени до 0. Въпреки това, в момента, в който тези страни отворят границите си за туристи, независимо от всички тестове, които се правят, отново настъпва внос на вируса. Тоест, ако държавите са съгласни да живеят на острови и да не контактуват с останалата част на земното кълбо, то те могат да продължат по този начин, но особено за Европейския съюз това е невъзможно. Причината за това е, че когато човек се зарази с COVID, инкубационният период на вируса е 2 седмици. Всички тези тестове (дали PCR или антиген) улавят вируса до 3-4 дни преди симптомите на заболяване, ако изобщо има такива, и заразен човек може да бъде хванат само в този период. Ако тестът е направен преди това – то той ще бъде отрицателен. Това, което тестовете правят, е да създават измамно усещане за сигурност, а такава всъщност няма.”
С думите си, д-р Мангъров доказва, че тестът не дава 100 процентова сигурност, но много хора смятат, че ваксините правят именно това. Въпреки това много от ваксиснираните все пак се разболяват. Такива са случаите в Израел и Сейшелите, където при почти напълно ваксинирано население, случаите на новозаразени започнаха отново да растат. Допитахме се до експерта за медицинското обяснение на случващото се:
“Това може да бъде обяснено с това, че ваксините бяха натоварени със свръхочаквания. Считаше се, че когато се създадат ваксините и когато бъдат приложени на достатъчно голям брой хора, заболяването ще изчезне. Това съвсем не е така! Независимо дали ваксиината е векторна или РнК, тя води до образуването на един антиген, срещу който се образуват антитела. Действието на вируса се обославя от много други антигени, срещу които ваксините не образуват антитела. Това е един естествен процес, при който вирусът се опитва да заобиколи защитата на ваксината чрез модификация и това води до заболяване, въпреки ваксината. Когато човек се срещне с вируса при естествени условия, то имунната система изгражда антитела за цялото антигенно многообразие на вируса. Дори вирусът да е модифициран, хората, прекарали го, ще имат много по-силен имунен отговор. При тези хора може да се стигне до заболяване само ако се получи нов щам, но това всъщност ще е съвсем нов вирус.”
Последният въпрос, който зададохме на д-р Мангъров бе по-отворен за лична интерпретация: “Какво бихте предприели за решаване на ковид кризата, ако бяхте на мястото на д-р Стойчо Кацаров, служебения министър на здравеопазването?”. Манагъров смята, че всички тези мерки, включително носенето на маски трябва да отпаднат. Той препоръчва хората от рисковите групи да избягват събирания с големи групи в затворени помещения и заявява, че добра лична хигиена също е задължителна, не само по време на пандемия. Според д-р Мангъров нужда от хоспитализация при COVID-19 има само при дихателна недостатъчност и следва всички останали заразени да си останат по домовете. Той завършва, че всички здрави хора трябва “да работят, живеят и да се движят свободно.”    Източник: travelnews

https://svobodnoslovo.eu



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19698528
Постинги: 44654
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031