Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2021 18:26 - Много хора на Христо Ковачки фигурират в "Има такъв народ": Димитър Стоянов пред ФАКТИ
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 702 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Много хора на Христо Ковачки фигурират в "Има такъв народ": Димитър Стоянов пред ФАКТИ

"Българинът има склонност да търси спасител. Той не търси политики, той не търси последователност, той търси чудо, чудотворец", заяви разследващият журналист пред медията ни

"Нещото, което ме смущава е, че в България политиката е творческа самодейност. Не искам да давам оценки, но този тип правене на политика като читалищна вечеринка не е най-добрият. И в случая не говоря само за "Има такъв народ"". Това заяви пред ФАКТИ разследващият журналист на сайтовете Биволъ и Bird.bg, както и докторант по политически науки - Димитър Стоянов.

От медията ни го потърсихме за коментар на последните политически събития у нас и най-вече на решението на Слави Трифонов да представи доста спорен проектокабинет още преди да са излезли дори финалните изборни резултати, които в крайна сметка се оказаха в негова полза.

В разговора ни Стоянов направи разграничение между 7/8 TV и политическия проект "Има такъв народ". Той посочи, че телевизията на Слави Трифонов е сред малкото медии, в които се говори свободно, като изрази надежда, че това ще остане така и занапред.

"Българинът има склонност да търси спасител. Той не търси политики, той не търси последователност, той търси чудо, чудотворец. И сега е разпознал като чудотворец Слави Трифонов. В това няма нищо изненадващо - българинът е последователен в това отношение. Дотук всичко беше очаквано, никой от нас не беше изненадан, че Слави Трифонов е победител в тези избори. Един месия сменя друг. Ние сме в ситуация, в която избираме непрофесионален политик да решава нашите проблеми и очакваме от него да вземе експертни решения. Само че това би било изненада, ако се случи. Защото експертни решения се вземат от експерти, от хора, които имат политически опит", обобщи политическата склонност на българите събеседникът ни.

След това Димитър Стоянов направи коментар по отношение на част от предложенията на Станислав Трифонов за министри:

"Зад Трифонов не стоят хората, които стояха зад Борисов в първия му кабинет, който беше значително по-експертен. И при Трифонов има експерти, само че са хора, които имат компрометирана политическа биография. Аз не подлагам под съмнение експертното ниво на Николай Василев или на който и да е било друг. Вижте например Саня Армутлиева е екзотично решение за министър на културата. Останалите са хора, обвързани в сектора, в който са номинирани да бъдат министри. Например Пламен Абровски (б.р. номиниран за министър на земеделието) е много добър експерт, който има европейски опит. Има и хора, които са ми непознати. Доколкото номинацията за министър на вътрешните работи, явно ние сме забравили, че той беше свързан и с Бареков (б.р. през 2013 г. Николай Радулов направи опит да влезе в политиката като кандидат на коалиция "Център - Свобода и достойнство" /с участие на НДСВ и "Лидер" на Христо Ковачки. На парламентарните избори през 2014 г. той беше кандидат за народен представител на коалицията, формирана около "България без цензура" на Николай Бареков, в която партията на Ковачки отново присъстваше. Според медиийни публикации Радулов е бил и член на партията на Бареков). Връзката с Бареков е смущаваща, а с Ковачки още повече. Ковачки е един от хората, които са обект на международни журналистически разследвания от Германия и Италия, в които аз съм участник. Трябва да отбележа, че прекалено много хора, свързани с Христо Ковачки, фигурират в политическите дейности на "Има такъв народ" като кандидат-депутати, депутати. Николай Радулов е пример. Фигурата на Ковачки е неприятна и аз я приемам като изключително лоша репутация.

Така или иначе Радулов е един човек, който е бил част от Държавна сигурност, като това не го казвам с идеята на десните, макар и да стоя зад идеята за лустрацията. Проблематично е да сложиш Министерство на вътрешните работи под ръководството на човек, който е работил само в тип тайна полиция, тип разузнаване. Между сферата на сигурността и МВР - тоест опазване на обществения ред и противодействието на организираната престъпност, има огромна пропаст.

За министър на външните работи се избира човек, който бе министър на външните работи в първия служебен кабинет на Радев (б.р. оглавяван от Огнян Герджиков), който не беше много успешен.

Като министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, под чиято опека трябва да попадне например Информационно обслужване, е номиниран Христо Алексиев, който беше заместник-генерален директор на НКЖИ по времето на Данаил Папазов, който е тясно свързан с Доган. Предлаганият за министър на транспорта от Трифонов може да бъде считан за пряка връзка с ДПС и крилото на Доган. Папазов в момента, или поне доскоро, ако не съм пропуснал нещо, беше директор на теца на Доган.

В този смисъл говорим за едни хора с доста смущаваща биография. Аз не казвам, че тези хора трябва да бъдат зачеркнати, но те, ако са преживяли някакъв катарзис, ако са се променили, първо трябва да го докажат, за да бъдат номинирани като ръководни фактори в едно или друго управление. Смущаващо е тези хора да бъдат номинирани от човек, който е в позицията на такъв, който иска да променя правилата на играта. Аз съм сигурен, че има много добри експерти, които не са толкова политически ангажирани с партиите на статуквото, които могат да бъдат ангажирани да вземат политически експертни решения. За мен е смущаващ и фактът, че има твърде малко представители на самата партия "Има такъв народ" в това проектоправителство. Сещам се само за министъра на земеделието - Пламен Абровски, и министъра на спорта - Радостин Василев. Може да има и други, но за мен те са непознати лица".

Журналистът от Биволъ и Bird.bg коментира и персонално фигурата на предложения за министър-председател от Слави Трифонов - Николай Василев:

"В една подобна ситуация да номинираш някого като Николай Василев за премиер, на мен на първо място ми изглежда като бягство от политическа отговорност. Той няма никакви преки отношения с "Има такъв народ" или поне аз не знам да има. На второ място има премного данни за корупция, свързани с този човек. Много съмнителни сделки, много съмнителни обществени поръчки, премного скандали. Може би, ако за премиер беше номиниран някой друг, фигурите на министрите на вътрешните работи и на външните работи щяха да бъдат подминати с лека ръка. Ако се върна на Радулов, мога да кажа, че той е един много добър анализатор, компетентен човек, който обаче пише анализите си на базата на открити информационни източници. Оперативната работа, която трябва да е присъща на онзи, който ръководи МВР, е далеч от този род дейност", каза Димитър Стоянов, а след това допълни за Радулов, че е човек, на когото липсва практически опит на терен, както и опит в съвременните условия на работа. Според журналиста Николай Радулов е и прекалено възрастен за поста, защото за него се изисква повече енергичност. Той е на 65 години.

"Не знам каква е била идеята на Слави Трифонов с номинацията на този кабинет, а и не това е важното. Важното е оттук насетне какво ще последва. Лично моето мнение е, че тук няма заговор. Мисля, че това по-скоро е демонстрация на факта, че екипът на Слави Трифонов и самият Слави Трифонов са се откъснали от електората си. Нямаше достатъчно срещи с хората в страната и те познават проблемите на българина по-скоро на теория. Практическо ангажиране с тези проблеми и решението им няма. Липсата на реални решения, липсата на жив контакт с проблемите на хората е нещо, което аз отчитам като дефицит в предизборната кампания и в политиките дотук, които развива "Има такъв народ". Тяхното субективно възприятие за реалността е доста далечно от субективното възприятие на масовия българин. Да гостуваш в нечие студио и да изложиш проблемите си е едно. Да се запознаеш с проблемите в дълбочина, да изградиш политики, с които да решиш тези проблеми, е нещо съвсем различно. И за съжаление по-скоро "Има такъв народ" не се справя с това засега", заключи докторантът по политически науки.

"Съдебната реформа е постижима от обикновено Народно събрание. Заявката, че при евентуално управление "Има такъв народ" ще направи стъпки по посока отстраняването на Гешев, която заявка беше директно дадена от Слави Трифонов в интервюто му "Льо Монд", ни даде известни надежди, че ще се работи за кабинет на т.нар. партии на протеста. Оказа се, че тези надежди са били напразни. По принцип, особено в ситуация, в която нямаш пълно мнозинство, такива императивни действия, които Слави Трифонов предприе, не са печеливши. Нямаме пример в историята, или поне аз не се сещам за такъв, в който подобни императивни ходове да са донесли позитиви.

Всички се надявахме, че ще има опит за преговори между различните политически субекти, които представляваха хората, които излязоха на площада миналата година. Ние много добре знаем, че на партиите на протеста не им стигат гласове, за да управляват. Единственият шанс беше да се вземат гласове от БСП и да се върви към реформи - съдебна, административна, към ревизиране на разходите, към решение на проблемите, пред които всички сме изправени, а те са многобройни. Само че - дали импулсивно, дали егоцентрично решение да се предложи кабинет с подобен състав и конкретно с този министър-председател, е деструктивно за политическата ситуация у нас. Аз лично прогнозирам, че това поведение на "Има такъв народ" ще доведе до отлив на електорат от тях. Но се надявам, че все пак ще проявят достатъчно разум и ще подкрепят кабинет на третия евентуален мандатоносител", добави към анализа си Димитър Стоянов.

"За мен беше знаково, че Бойко Рашков не попадна в проектокабинета, предложен от Слави Трифонов. Това беше лош знак за мен. Нека да бъдем откровени - Рашков е първият министър на вътрешните работи от десетина години насам, който положи реални, а не деклартивни усилия, за борбата с купения вот, за борбата с контролирания вот. Ако лявото политическо пространство има свой герой, който е разпознат масово от народонаселението, това е Бойко Рашков. Това е човек, който натрупва реален политически капитал, базиран върху неговите действия. Не само върху политическо говорене. Факт е и че Кирил Петков отказа да се присъедини към този проектокабинет. В политиката, особено в нестабилни ситуации, динамични, взривоопасни, каквато е настоящата в България, императивното говорене и действия не са тези, които ще доведат до търсения резултат, ако той е излизане от кризата.

Надявам се голям част от служебния кабинет наистина да влезе в състава на едно следващо коалиционно правителство. Разбира се, трябва да уточня, че според мен ние се нуждаем един далеч по-решителен правосъден министър. Янаки Стоилов е един прекрасен учен, висококомпетентен юрист, но от него се очакваше да стартира процедура за отстраняването на Гешев. Това все още не е факт, а поводи меко казано не липсват. Аз това разчитам като нерешителност, твърде високо ниво на дипломатичност. Така че, Янаки Стоилов определено не е подходящ за поста, с който беше натоварен, но това не променя по никакъв начин качеството му като учен и политик.

Има много какво да се коригира в служебния кабинет на Радев, който очевидно ще продължи още известно време да ръководи България, но той изглежда доста по-добре конструиран и сработен от онова, което ни предлага Трифонов. Пак казвам, в проектокабинета на Трифонов има експерти, които са на високо ниво, но с оглед фигурата на потенциален министър-председател, не са този кабинет, който ще доведе до реформите, които бяха заявени. Като цяло този проектокабинет изглежда като отстъпление от позицията, която преди изборите "Има такъв народ" заемаше", заяви още разследващият журналист.

На финала на разговора ни той коментира и опита за внушение на Слави Трифонов, с който той се опита да оправдае номинацията на Николай Василев за премиер. А именно, че Христо Иванов е бил министър в правителство на Бойко Борисов и според Трифоновата логика съпредседателят на "Демократична България" и Николай Василев, който бе министър на НДСВ и Тройната коалиция, трябва да бъдат разглеждани еднакво.

"Факт е. Христо Иванов бе министър в правителство на Бойко Борисов, а Мая Манолова беше омбудсман с подкрепата на ГЕРБ. Само че Христо Иванов не е реализирал обществени поръчки по съмнителен начин, няма данни за такова действие. Ако се появяват впоследствие, ние бихме ги изследвали и разследвали. Но дотук няма данни за корупция в действията на Христо Иванов нито като политически лидер, нито като министър. А за номинирания за премиер на Слави Трифонов - Николай Василев, има такива данни.

Аз не казвам, че това, че той е бил министър в правителство на Борисов е без значение, въпросът обаче е той какво е направил като министър и какво е направил Николай Василев, с когото той беше сравняван".

image
Колажи и карикатури - Posts | Facebook

Източник/ци: Димитър Стоянов пред ФАКТИ: Много хора на Христо Ковачки фигурират в "Има такъв народ" - ᐉ Новини от Fakti.bg - Мнения | ФАКТИ.БГ

http://www.budnaera.com/




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19702344
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031