Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2021 15:19 - Одобрена е Комисия за разследване на насилието по време на протестите
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 88 Коментари: 0 Гласове:
0



НОВИНИ Одобрена е Комисия за разследване на насилието по време на протестите image Източник: БГНЕС Адвокат Николай Хаджигенов представи пред 46-то Народно събрание предложението за комисия за разследване на факти относно използване на сълзотворен газ и сила от МВР на 10 юли и 2 септември м.г. срещу протестиращи, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с подслушване и следене на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Комисията беше одобрена с 199 гласа.  

За председател на комисията бе избран адв. Николай Хаджигенов от групата на “Изправи се! Ние идваме”, който бе и вносител на проекта за решение. За зам.-председател бе избран Николай Радулов от “Има такъв народ”. 

 По време на дебатите Борис Сандов от “Зелено движение”, част от "Демократична България", заяви, че от ще подкрепят комисията, имайки предвид, че Сандов един от арестуваните, върху които е било наложено насилие.

Веднага след него Маноил Манев взе думата, като предложи да бъдат наложени промени, а именно да бъде разследвано и насилието върху длъжностни лица от вътрешното министерство.

От БСП също ще подкрепят проекта за решение така, както е представен. Важно е да знаят хората дали в безопасността на държавните институции по време на протестите са участвали частни охранители, настоя червеният депутат Иван Ченчев.

Адвокат Хаджигенов категорично заяви, че отхвърля, каквото и да е било предложение на политическата партия ГЕРБ и ги обвини в “дребнавост до безобразие”, и че би “подкрепил”, ако предложат “комисия за разследване на света”.

Лидерът на „Изправи се. БГ. Ние идваме“ Мая Манолова заяви, че коалицията разполага с доказателства за незаконно подслушване на граждански активисти, на журналисти и на опозиционни политици през последната 1 година. Най-циничното и най-възмутителното е, че по-голямата част от прилагането на СРС-тата е правено по досъдебни производства за държавен преврат и метеж, отчете Манолова.

 Тя се оплака пред депутатите, че целият офис на гражданската платформа „Изправи се. БГ“ е била подслушвана. Има много случаи на полицейско насилие, което не е разследвано и заметено, посочи Манолова. Ако трябва ще обърнем с хастара навън службите, но не трябва да се злоупотребява с правата на хората по време на протестите, настоя тя.


“Знаете ли от какво ме е страх от днес, страх ме е това, че сме смеете, не искам да се случи на вашите деца. Не искам българи да се обръщат срещу българи. Не искам  слушам тъжната тишина в кабрюнетката, защото момчета ги беше срам да ме арестуват и гледаха в земята. Дайте да приключим с това, за да не случва повече, не трябва да се случва в България, за друго става дума. Тука не биха полицаите, тук биха, тия, които получиха заповеди. Мога да слушам всякакви весели интелектуалци как бият в Лондон, как бият в Париж - тук не биха полицаите, те знаят, че тия хора не са терористи, нали не си представяте 18-19-годишни студенти, просто минавайки по улицата решили, че искали да убият полицаи и те взели, че ги набили. Не се  смейте на миналото, не трябва да се връща като бъдеще. Не сме смейте на това минало, много е срамно. Дайте да си измием нашите очи, като едвам измихме лютите очи на нашите деца. Дайте да не изпитваме този срам пред всички” - каза Арман Бабикян от “Изправи се.БГ! Ние Идваме!”.

Тошко Йорданов коментира: “Ние от ИТН ще подкрепим комисията във вида, в която е предложена, Ако, вие от ГЕРБ, имахте малко срам и достойнство, сега щяхте да мълчите, когато се обсъжда тази комисия. Второ, ние от ИТН, смятаме, че мутренско-милиционерщината, наложена в МВР от ГЕРб не само трябва да бъде осветена, но виновниците за това тряба да си получат възмездието.”

 „Аз не видях полицаи да бият мирно протестиращи граждани, а видях бити полицаи“. Това заяви бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов от трибуната на народното събрание по време на дебатите за създаване на временна комисия за миналогодишните летни протести.

Винаги полицията е използвана за политически цели от тези, които чрез нея искат да влязат в Народното събрание, изтъкна Маринов. Нека комисията да излъчи проверките си, нека да бъдат субективни, но нека бъдат извършени проверки за анонимни сигнали за това защо са викани представители на ГЕРБ по време на предизборната кампания, настоя Младен Маринов.

 А Хаджигенов го попита: "Кажи защо не си министър?"

 "Всички помним кадрите на вързаните с белезници протестиращи, на които им скачаха върху главите. Не са им скачали върху главите, защото най-вероятно такива като вас са го наредили.Никога няма да го забравим това нещо, защото вие окървавихте българските протести. - каза  депутатът от БСП Стоян Мирчев по време на дебата.

“За пръв път в историята на българското Народно събрание, чуваме от бивш шеф (Младен Маринов) на Министерството на вътрешните работи да казва, че полицията е използвана за политически цели. Има една мисъл на Марк Твен, моят татко Тома Биков със сигурност я знае, той е интелигентен човек. Татко, искам да ти я кажа специално на теб, но не за теб. Ако мълчиш, някой може да те реши за глупав, но когато си отвориш устата, може да потвърдиш тези съмнения” - каза Филип Станев.

“Не за пръв път и предният път го казах, сега пак ще потвърдя.  Полицията винаги е използвана за политически цели, за тези които искат да влязат във фокуса на обществото и да влязат в Народното събрание” - отвърна Маринов на Станев.

 Актьорът Тома Биков, видимо превъзбуден, се обърна към Хаджигенов с репликата: "Или си пийте хапчетата, или напуснете залата". Той заяви, че много от депутатите в залата са благодарение на протестите там, но не са присъствали на самите протести - даде за пример Тошко Йорданов и Трифонов от ИТН. Обвини и че Хаджигенов е адокат на близки на Божков.

 Йорданов, от своя страна,  му отвърна: “Татко, скъпи мой, мога да ти дам снимки и видео материали, че в тази зала има хора, които са били на протестите. Вас обаче ви нямаше, татко.”

 Адвокат Хаджигенов коментира, че още вчера в неговия кабинет е била девойката Цвети, чиято блуза беше надигана, както са ѝ правени снимки в полицията по време на кървавата сряда, и че насилията, случили се тогава са били решение като незаконни. Той заяви "Добре дошли в света на слабите адвокати, но не забравяйте, че полицейската палка има две страни."


https://frognews.bg

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19809625
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930