Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2021 18:16 - Молдовската "експанзия” на ДПС породи разпри и съмнения в ЦИК
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 70 Коментари: 0 Гласове:
0



Молдовската "експанзия” на ДПС породи разпри и съмнения в ЦИК Движението направи смайващ електорален скок – от два гласа на 4 април до 518 гласа на 11 юли 29 Юли 2021 image  Илияна Кирилова

Сред изненадите от гласуването в чужбина на изборите на 11 юли беше първото място на ДПС в Молдова. До онзи момент по нищо не личеше, че партията на Ахмед Доган ще стане фаворит на българските избиратели в бившата съветска република. Още в изборния ден обаче местните представители на БСП обвиниха движението в купуване на гласове и нарушаване тайната на вота. Сега темата достигна до Централната избирателна комисия, като предизвика смут и разпри сред членовете й.

 

РЕЗУЛТАТИТЕ

 

На 11 юли в Молдова са пуснати 518 гласа за ДПС, показва статистиката на ЦИК. Това е 49.10% от всички гласували. На второ място, далеч назад, остава „БСП за България” с 255 гласа (24.17%), следвана от „Има такъв народ” с 86 гласа (8.15%).

Резултатът на ДПС е просто изумителен, като се вземе предвид, че на изборите на 4 април 2021 г. – само три месеца по-рано, движението е получило в Молдова точно 2 гласа или 0.50%. Тогава водещата формация беше „БСП за България” с 94 гласа (23.44%). Второто място, което беше тогавашната изненада, отиде за „Изправи се! Мутри вън!” (82 гласа или 20.45%).

 

СИГНАЛЪТ

На заседанието на ЦИК на 26 юли членът й Любомир Гаврилов (издигнат от „Има такъв народ”) докладва сигнал от председателя на секционната избирателна комисия в молдовския град Чадър-Лунга. В него се твърди, че няколко лица са заснемали бюлетините си със своите телефони. Шефът на СИК е посочил имената на нарушителите, но без да предостави никакви доказателства. Не става ясно и как е разбрал, че избирателите снимат бюлетините си, след като не би трябвало да вижда какво се случва в тъмната стаичка. Затова Гаврилов предложи сигналът да остане за сведение.

Тук членът на ЦИК малко неочаквано намеси ДПС. Той посочи, че според протокола на комисията в Чадър-Лунга движението е получило 93 от общо 120 действителни гласа в секцията. „Не правя никакви твърдения. Просто това са фактите”, каза Гаврилов.

 

СПОРЪТ

Споменаването на ДПС предизвика незабавна ответна реакция от секретаря на ЦИК Севинч Солакова, която принадлежи към квотата на движението в комисията. Тя нападна Гаврилов, че не е сравнил гласувалите на различните избори. „Правят се внушения по отношение на една политическа партия и за мен това е уклон за политически изказвания в рамките на заседание на ЦИК”, декларира Солакова. В случая обаче не може да се направи сравнение, защото на 4 април в Чадър-Лунга не е имало секция.

„Има някакви подозрения, че ДПС са купували гласове, да го кажем на български език. Няма никакви доказателства за това”, започна Гаврилов. Шефът на ЦИК Камелия Нейкова обаче рязко го прекъсна: „Колега, много ви моля, без внушения, предположения и хипотези. Това е работа на други органи да установяват.” Гаврилов се защити: „Аз казах, че имам предположения. Все пак говорим на български. Не сме обвинили никого в нищо ... Там в Молдова гласуват по малко странен начин. Като че ли няма особена връзка между начина, по който гласуват на сегашните избори и на предходните избори.”

Той напомни за изненадващия резултат на „Изправи се! Мутри вън!” на 4 април, който се дължи почти изцяло на гласуването в една, единствена секция. „Това не означава, че са се купували гласове. Вероятно някой от „Мутри вън” се е появил там и е правил активна агитация, което си е негово право, и е успял да убеди избирателите”, предположи той. И накрая отново подчерта колко необичайно е случилото се: „Сега специално ДПС споменах, защото там резултатите са фрапиращи. Прогресът на ДПС е много голям в Молдова. Резултатите са странни. Ние имаме право да знаем какво става и сме възрастни хора. Това е.”

След него отново се обади Солакова, за да каже, че докладчикът трябва да се придържа към фактите, когато представя подобна преписка. А ЦИК, по думите й, не трябвало да изземва случай, който се проверява от компетентните органи.

Каква проверка тече, от кого се прави и за какво – това не се разбра. Камелия Нейкова направо премина към следващата точка от заседанието, с което казусът с „молдовската експанзия” на ДПС беше изоставен.

https://www.segabg.com




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19809556
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930