Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2021 18:39 - Огнян Минчев: Ревизирането на договора със Скопие е в услуга на сърбоманите
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 105 Коментари: 0 Гласове:
0



Огнян Минчев: Ревизирането на договора със Скопие е в услуга на сърбоманите
image
ие също имаме договор със Скопие, но да го "ревизираме", както пожела г-н Николов, ще бъде много трудно и най-вероятно - много неизгодно, категоричен е проф.Минчев
31 Юли 2021 Автор: Флагман

Докато е време - да информираме кандидата за премиер. Преспанското споразумение е между РС Македония и Гърция - не между РС Македония и България, написа политологът във Фейсбук

 

Политологът Огнян Минчев остана изумен от намерението на кандидат-премиера Пламен Николов да ревизира договора със Северна република Македония. Ето какво написа проф.Минчев в профила си във фейсбук:

Докато е време - да информираме кандидата за премиер Пламен Николов. Преспанското споразумение е между РС Македония и Гърция - не между РС Македония и България. Ние също имаме договор със Скопие, но да го "ревизираме", както пожела г-н Николов, ще бъде много трудно и най-вероятно - много неизгодно.

Най-малкото защото мощната сърбоманска общност в елита на Скопие, начело с ВМРО-ДПМНЕ, се бори точно за това - за ревизия и релативиране на договора. Този договор е несъвършен - той е недостатъчно конкретен, но ревизирането му е по-опасно от придържането към него и неговите постулати.

Бих посъветвал г-н Николов две неща.

Първо, да настоява пред партийния си началник номинацията за министър на външните работи да бъде сериозна, отговорна и съобразена с предизвикателствата, с които България ще трябва да се справи, включително в двустранните отношения с Македония през следващите месеци и години.

Второ, лично да осмисли и да защити пред големия си началник балансирана политика спрямо проблемите в отношенията с РС Македония, най-малкото защото един пореден провал в тази политика би нанесъл непоправими щети върху българския национален интерес, а оттам - и върху управлението на ИТН.

Темата е деликатна - патосът на "Боят настана, тупкат сърца ни..." е неадекватен.

*Огнян Димитров Минчев е български политолог, доктор на социологическите науки. Специализира Политически науки и международни отношения във Вашингтон, Лос Анджелис, Москва и Португалия. Преподава Теория на международните отношения в катедра „Политология“ в Софийския университет, а от 1999 г. до 2008 г. е неин ръководител.Директор е на Института за регионални и международни изследвания и председател на управителния съвет на българския клон на организацията „Прозрачност без граници“. Автор е на множество анализи по вътрешна и международна политика

 
В категории: Политика



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19810323
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930