Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2021 17:11 - Комисията по ревизия: ТЕЦ-ове, свързани със Ковачки, подават нелогично ниски данни за въглеродни емисии
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 78 Коментари: 0 Гласове:
1



  Комисията по ревизия: ТЕЦ-ове, свързани със Ковачки, подават нелогично ниски данни за въглеродни емисии image Мая Манолова Източник: БГНЕС
Заседание на комисията по ревизия се провежда към този час. Народните представители изслушват журналиста Димитър Стоянов, който представи анализ на OCCPR, показващ, че две електроцентрали свързани с Христо Ковачки са подали фалшиви данни за емисиите си през последните 3 години.  

„Сравнявайки данни и информация от публични регистри, достигаме до извода, че верификаторът, който верифицира данните за въглеродни емисии на ТЕЦ-ове, свързвани със собственост на Христо Ковачки, подават данни, които няма логика да са толкова ниски. Според експертите тези данни са занижени и това създава обосновано предположение, че ние можем да изпаднем от търговията с парникови газови.

 Говоря за верификатора GMI Verify, в който работят хора, свързани с различни топлоцентрали. Можем да направим обосновано предположение, че техен собственик е г-н Ковачки – не пряко, през офшорни дружества. Данните, които се заверяват и се представят през институциите от топлоцентралите, свързани с този господин в последните години са смущаващо ниски. Имаме основание да предполагаме свързаност между собствеността на GMI Verify и топлоцентралите. Това би било проблем от гледна точка на европейското право“, обясни Стоянов.

 По думите му компанията GMI Verify е активна. „Получава лиценз през 2019 година и от тогава постъпателно започва да верифицира докладите на 8 топлоцентрали - всички те свързани с г-н Ковачки. В някои от тях той присъства като консултант, за всички имаме подозрение, че е скрит собственик. Предполага се, че това, което те са верифицирали е нанесло щета на фиска в размер на около 30 млн. Тази хипотеза градим на индекса на горивата, които се използват в тези топлоцентрали, които са явни и могат да бъдат проверени.

 Всъщност тази компания се появява буквално от нищото, понеже нейният собственик няма отношение към екология, енергетика и т.н. Тя успява много агресивно да стъпи на пазара и да започне да заверява докладите на компаниите, за които ние имаме основание да вярваме, че са свързани с г-н Ковачки. Не можем да открием клиенти, които не са свързани с империята му“, добави журналистът.

 По думите му GMI Verify е създадена целево, за да обслужва потребностите на тези топлоцентрали.

 От своя страна министърът на екологията отговори, че казусът не е в компетенциите на Министерството на околната среда и водите. Прехвърли топката към Българската служба по акредитация.

 Пълният анализ можете да прочетете тук.

https://frognews.bg/




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19844740
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930