Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2021 17:58 - Отказалата дело срещу МВР-насилниците е издигната за европрокурор
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 655 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Отказалата дело срещу МВР-насилниците е издигната за европрокурор image

"Вижте прокурорката Вероника Трифонова, която е отказала да образува наказателно преследване срещу полицаите-садисти, пребили протестиращи зад колоните, след което за награда стана европейски делегиран прокурор", пише Ататас Чобанов, Биволъ/bird.bg.
Вероника Трифонова бе назначена за български европейски делегиран прокурор, съобщиха от Европейската прокуратура на 7 май. Други двама кандидати – Венцислав Фердинандов и Божидара Ганева-Димова, са били отхвърлени, защото не отговарят на всички необходими критерии за допустимост.

Одобрените български европейски делегирани прокурори вече са четирима.

България предложи десетима кандидати за европейски делегиран прокурор. В началото на април стана ясно, че трима от тях – Светлана Шопова от Софийската градска прокуратура, Димитър Беличев от окръжната прокуратура в Пловдив и Бойко Калфин от окръжната прокуратура в Кюстендил са одобрени, припомня специализираният правен портал Lex.

Тогава бяха отхвърлени следователите Бисерка Стоянова, Преслава Петкова и Мая Ковачева, както и съдията Христо Крачунов, защото не отговарят на изискванията. Европейската прокуратура съобщи, че оценката на качествата на обвинителите Божидара Ганева-Димова, Вероника Трифонова и Венцислав Фердинандов продължава

В писмо до Прокурорската колегия отпреди месец европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска от България да излъчи нови четирима кандидати за европейски делегирани прокурори. Тогава Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да изчака окончателното приключване на процедурата. Това вече е факт и сега се чака реакцията на колегията. Въпросът, който трябва да бъде обсъден, е дали ще има нова процедура за подбор на нови шестима кандидати, или България засега ще остане с четирима европейски делегирани прокурори, уточнява Lex.

Очаква се прокуратурата на ЕС да започне работа от 1 юни.

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19798200
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930