Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2021 18:11 - Чужда медия: Върховният съдия Георги Чолаков манипулира правосъдието, корупцията в съдебната системата е страшна
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 795 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Чужда медия: Върховният съдия Георги Чолаков манипулира правосъдието, корупцията в съдебната системата е страшна imageот admin на 23.08.2021

image

България навлиза в политическа криза, но най-големите проблеми си остават корупцията и липсата на съдебна реформа. Това се казва в специален материал, публикуван в онлайн изданието breezyscroll.com, видя Narod.bg.

През последните седмици малката европейска държава България навлезе в поредната парламентарна криза. Тя отново не успя да обедини достатъчно политически сили за съставяне на правителство. На този фон обаче друг проблем продължава да тревожи българите повече – нерешената ситуация с корупцията и съдебната реформа, пише медията и още:

Няколко на пръв поглед незначителни публикации в българските медии отново сигнализираха за проблемите с върховенството на закона в източноевропейската страна.

Основният въпрос е конкурсът за назначаване на 32 нови съдии в българските административни съдилища.

Публикациите категорично твърдят, че председателят на Върховния административен съд на България Георги Чолаков е манипулирал и компрометирал въпросния конкурс, като е изготвил и представил на конкурсната комисия списък с имената на участниците, които трябва да получат най-високите оценки, и съответно кой да се класира на първо място. Така е избран новият съдебен състав, който ще раздава правосъдие в България през следващите 25-30 години.

Проверка, извършена от български правозащитни организации и медии, показва, че същата тази комисия се състои от съдии от същия съд, който Чолаков ръководи. Следователно в този списък са включени само участници в състезанието, номинирани от бившия скандален български депутат Делян Пеевски (който притежава около 90% от българските медийни компании) и лобистките организации около него, които запълват старши позиции в българската съдебна система от години. Списъкът включва и участници, лично назначени от работещи за директора Чолаков. Той съдържа и близки висши съдии в управлявания от него съд, както и тези, които са работили за правителството на бившия премиер Бойко Борисов, близки роднини на влиятелни българи и много, които са работили в администрацията на Висшия съдебен съвет на България.

Според публикации в източноевропейската държава от 13.08.2021 г. служител съобщава, че Висшият съдебен съвет на България е публикувал резултати, класиращи тези участници от конкурса за писмени изпити на 31.07.2021 г.

Реклама

Много кратък преглед на това класиране и последващо внимателно сравнение с публикациите на изтекъл списък с лица, които бяха готови да спечелят и да станат съдии, беше шокиращо неприятно.

Оказва се, че 90 процента от лицата, споменати в медиите, посочени от председателя на Върховния административен съд, са получили най-високите оценки и по този начин се гарантира изборът им за съдии. Освен това техните имена съвпадат с имената, открити в по-късно обявеното официално класиране на първите тридесет и две места след полагане на писмения изпит.

Разследващият журналист Николай Стайков от гражданската организация „Антикорупционен фонд“ заяви: „Това е реалността, която не виждаме, в политиката, която стои зад фасадата на правосъдието и нейните странни механизми, чрез които това, което наричаме справедливост, се постига, но това много често е далеч от истината. „

Не вярвам, че има само една истина. Според мен истината е различна и цветна като живота. Това означава, че има намеса по политически причини и престъпно влияние с желание да се реши измислен проблем, което всъщност е една от най-добрите сделки, ако имате легитимен бизнес. В случая обаче не говорим за това. Такива истини са ясни, но животът е малко по-цветен, по-сложен и те обикновено се припокриват и преплитат”, добави Стайков.

 „В българската съдебна система – особено в прокуратурата това се случва от години, дори от десетилетия, и е сериозен постоянен негативен аспект”, добавя българският журналист.

През последните години българите бяха многократно шокирани от нивата на корупция, нерегламентирано влияние от принуда и използването на съдебната система за справяне с конкурентен бизнес и политически противници в страната. За първи път в новата история на обединена Европа гражданите на тази страна се сблъскаха с такава мащабна и нагла манипулация при подбора на съдии, вероятно извършена от най-висшия и водещ български магистрат.

Тази манипулация е голяма злоупотреба с влияние, която вероятно е престъпление и изисква задълбочено разследване от компетентните български правоприлагащи органи и проверка на съответните европейски контролни структури.


https://narod.bg




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. bojo12345 - И този съдия е зависим от човека, който диктува, нали?
24.08.2021 10:28
Компромати и зависимости.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19704848
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031