Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2021 18:37 - СЪД и ЗАТВОР! Лъчо Мозъка прибрал подкуп от $1,6 милиона в акции (ВИЖТЕ от кого и защо в СХЕМАТА е намесен ВОЛЕН СИДЕРОВ)
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 363 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image ДнесМнения СЪД и ЗАТВОР! Лъчо Мозъка прибрал подкуп от $1,6 милиона в акции (ВИЖТЕ от кого и защо в СХЕМАТА е намесен ВОЛЕН СИДЕРОВ) imageот admin на 31.08.2021

Лъчо Мозъка официално е поредният корумпиран от глутницата на Бойко Борисов, научи Narod.bg.

Акциите на Enzolytics, продадени за 1,6 милиона долара от депутата от ГЕРБ и личен лекар на Мутрата доц. д-р Лъчезар Иванов били рушвет от Хари Жабилов за търговия с влияние и съдействие при превземането на бизнеса на българската компания Immunotech в полза на фирмата Enzolytics.

Това разказа Димитър Савов, съдружник на Жабилов, собственик на Immunotech и акционер в Enzolytics. Жабилов отрича и твърди, че Иванов “само помага”, пише bird.bg.

Преди повече от месец „Свободна Европа“ съобщи, че доц. д-р Иванов, по-популярен като Лъчо “Мозъка” и в качеството си на личен лекар на Бойко Борисов е извършвал консултантска дейност за американската компания Enzolytics, която разработва медикамент у нас.

 

На депутата му било платено с ценни книжа за услугата. В Enzolytics дейно участва българинът Хари Жабилов.

Според публикацията на „Свободна Европа“, в началото на 2021 г. Иванов продава чрез инвестиционен посредник част от акциите си на фондовата борса в Ню Йорк и реализира печалба на обща стойност над 1.6 млн. долара.

Именно печалбата става обект на интерес за службите, но не и начина, по който доц. Иванов е придобил ценните книжа. Две седмици по-късно Специализирана прокуратура образува досъдебно производство за пране на пари срещу Иванов.

 

Твърденията на Димитър Славов Савов за подкуп са от интервю, което той даде за БРРД. Името му не е непознато. Той е популярен бизнесмен от прехода, известен като един от основните доставчици на Нефтохим Бургас преди приватизацията на предприятието и придобиването му от Лукойл. От 2011 година Савов работи с Жабилов по проект за ваксина срещу СПИН.

Жабилов и ваксината срещу СПИН

Хари Жабилов е популярен у нас от края на 90-те години на ХХ век с усилията си за разработване на медикамент за лечение на ХИВ и няколко вида рак.

Продуктът е тестван още преди 1989 г. от покойния му баща д-р Хари Жабилов. Според някой източници разработката била открадната от медик, който работел в „Ракова болница“ и когото Жабилов старши разработвал, в качеството си на агент на ДС.

Публично тиражиран факт е, че базираната в САЩ Enzolytics INC. е ангажирана с разработването на терапия с моноклонални антитела за лечението на инфекциозни заболявания. Водещата разработка на Enzolytics а е ITV-1 (Имунотерапевтична Ваксина-1) представляваща суспензия на инактивирана пепсинова фракция (IPF), която според твърденията е ефективна при лечението на ХИВ/СПИН.

Акции на компанията се търгуват в САЩ на т. нар. over-the-counter (OTC) пазар, който е децентрализиран. Там участниците правят сделки директно, без централизирана борса или брокер.

Справка в американската Securities and Exchange Commission (SEC) сочи, че доц. Иванов е получил 2 500 000 акции на Enzolytics на 13 март 2018 г.

Любопитна подробност е, че на същата дата, същият брой акции получава и Камелия Георгиева Цоклинова– 2 500 000. Тя също ги получава в качеството си на консултант. Последната е сочена за спътница в живота на Иванов.

Потърсихме го за коментар, но той отказа с мотива, че договора му с Enzolytics е конфиденциален. Все-пак Иванов отрече да живее на семейни начала с Цоклинова и ни пренасочи към адвоката си Николай Лазаров, който пък потвърди, че двамата акционери имат общо дете. Адвокатът също отрече двамата да са живели някога заедно.

В регистрите Цоклинова е свързана със 7 компании. Една от тях – Самостоятелна медико-диагностична лаборатория Полискан е изпълнител по обществена поръчка на стойност 14 400 000 лв. Публикация на специализиран сайт за риболов прави връзка между Иванов и Цоклинова и производството на електроенергия от ВЕЦ-ове.

 

На 25 май 2018 г. доц. Иванов получава още 20 000 000 акции на същата компания. В отчета е записано, че акциите са възнаграждение за консултантски услуги.

От следващата графика, показваща цената на акциите на Enzolytics в последните две години, се вижда, че е напълно допустимо в началото на годината Иванов да е продал акции на стойност 1,6 млн. долара:

От графиката се разбира, че акциите на компанията са се движили почти през цялата 2020-та година на цена около 0,0005 $, като в последното тримесечие цената започва да се покачва и в началото на годината около месец февруари бележи огромен скок, достигайки цена до над 0,9 $ за акция. Това на практика представлява около 2000 пъти повишаване на цената на компанията в рамките от няколко месеца.

Ако за референция приемем цена от 0,5 $ на акция, каквато се е задържала през месец февруари, то доц. д-р Лъчезар Иванов е разполагал на онзи етап с акции на стойност 11 250 000 долара. Към днешна дата цената е 0,13 $ за акция или около 3 милиона $.

И Волен Сидеров с акции срещу консултации

При справка в SEC за акционерите на Enzolytics, правят впечатление имената на доста популярни лица от политиката и бизнеса. Там са Волен и Деница Сидерови. Те имат съответно 3 000 000 и 3 500 000 акции, дадени също за консултантски услуги.

Между Сидерови и Жабилов има и друга връзка. Те тримата, заедно с Камелия Цоклинова, адвокатът Иван Еланджиев и Десислав Чуколов, бивш депутат от Атака са учредили през юли 2021 г. дружеството „Интернешънъл медикъл партнърс“.

Вероятно и то има отношение към разработваната ваксина.

Потърсихме коментар от сем. Сидерови чрез пресцентъра на ПП Атака, но така и не го получихме. Само можем да изчислим, че през февруари месец тази година, при референтна цена отново от 0,5 долара за акция, двамата общо са разполагали с акции на стойност 3 750 000 долара.

 

Жабилов отрича Сидеров да е продал акциите си, въпреки високата цена. Сидеров не бил правил постъпки да търгува с тях. В отчета от края на 2020 г. обаче не присъстват нито сем. Сидерови, нито доц. Иванов. Това означава, че най-малкото рестрикциите са свалени, а е възможно и акциите да са изтъргувани.

Акционер в Enzolytics е и Валентин Димитров, който е последния директор на Химко, докато предприятието работи, а после участва и в опитите по приватизацията му. Там са също съпругата и сина му. Семейството има 120 милиона акции. И те не присъстват в отчета от края на миналата година.

През 2019 и 2020 г. списъкът с акционери на компанията е като азбучник на близките приятели на Жабилов. Пред bird.bg той коментира, че скокът на акциите бил в резултата на мърчване (merge) – сливане между Enzolytics и BioClonetics на Чарлс Котропия, който вече е в ръководството на Enzolytics.

Димитър Савов, които през 2020 г. присъства с над 71 милиона акации в Enzolytics, има различна версия. Той разказва, че компанията е била учредена преди 10 години.

„Тя преди това е била  Eco-petroleum solution, има го на Уолстрийт описано всичко. Жабилов я взема 2017, за да се опита да прехвърли там общия ни бизнеса, но аз не дадох разрешение за сливане на компаниите (Enzolytics и Immunotech) Аз не се занимавам със спекулация, а Жабилов прави опити да продава просто акции. Откакто не е CEO Жабилов, а Чарлз Котропия и скочиха акциите.“

Според него сливането с BioClonetics не би могло да повлияе на цената, защото тази компания не се е лисвала на борсата.

Всичко се осребрявало при Пеевски

Савов твърди, че той е привлякъл Иванов и Сидеров, като лобисти, но Жабилов се сближил с тях

„И започва един опит за превземане с помощта на лицето Волен Сидеров. А той осребрява всичко при Пеевски и това е ясно за малките деца“.

Според съдружника му, Жабилов се опитвал да изтъргува разработката за ваксината два пъти, включително и онова, което в бъдеще би могъл изобрети.

Реклама

„Всички негови патенти, с нотариално заверени договори са прехвърлени на българо-американската Immunotech BG от която аз имам 51%, като физическо лице и още 20% от американската Immunotech Laboratories INKАнгел Алексиев“.

Последната компания държи останалите 49% в българо-американското дружество. Справка в Търговския регистър показва, че Хари Жабилов присъства в Immunotech Laboratories като представляващ на американската Immunotech Laboratories INK.

В сайта на компанията откриваме, че през 2016 г. Immunotech Laboratories BG е провела клинични тестове върху пациенти в България. Имат проведени също тестове за токсичност. Регламентите на американската агенция по храните и лекарствата (FDA) изискват допълнителни такива преди да разрешат стартирането на последващите клинични изследвания.

От друга страна представители на Enzolytics са посетили София в началото на 2021 г. и са се срещнали с директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), за да обсъдят предстоящите клинични изпитвания.

 

От компанията разчитат на това, че ИАЛ е член на Европейската Лекарствена Агенция (ЕМА), поради което след завършване на клиничните опити и валидирането им в България, тяхното имунотерапевтично лечение ще се признае и от FDA. Въпреки че на лице са усилия на две компании за разработването на един медикамент, на своя сайт Immunotech Laboratories BG твърдят, че не работят под никаква форма с Enzolytics.

Съгласно написаното „Иммунотех Лабораториес БГ притежава патента на лекарствения препарат ITV-1 – ImmunH и проведе успешно клинично изпитание върху 31 пациента в СБАЛИПБ “Проф. Иван Киров” ЕАД, София.

При разговорът си с нас Жабилов съобщи, че са провели клинични изследвания, но не и клинични изпитвания. Те били проведени в Инфекциозна болница – същото лечебно заведение, като при Immunotech.

„Сега сме на фаза да проведем клинично изпитване“ твърди Жабилов и допълва, че имали контракт с  Pharmalex във връзка с регистрацията на продукта, защото се очаквало процедурата да е по-дълга. Той предвижда, че ще са им необходими около още 2 години, за да пуснат ваксината срещу СПИН на пазара.

Относно ролята на доц. Д-р Иванов, ученият твърди, че той консултира Enzolytics в България, защото има много добри връзки с Изпълнителната агенция по лекарствата, с Инфекциозна болница и проф. Червенякова, директор на лечебното заведение.

Савов пък твърди, че темата за клиничните изпитания на ITV-1 е актуална от времето на Орешарски. Още тогава Immunotech имала проблеми с ИАЛ. „Проблемът е, че в Агенцията по лекарства корупцията е огромна. Само че ние не даваме рушвети по никакъв начин.

Пратя оферта да се даде рушвет 500 000, пускам го покрай ушите си и си продължавам да работя.“ Естествено отказът да се дават „пари под масата“ водел до умишлено забавяне в процедурата по изследване и евентуалната регистрация на медикамента.

Първият на високо ниво, до който Савов успял да достигне във връзка с ваксината бил Орешарски. Жена му, Елка, която е лекар, оценила високо ITV-1 и го препоръчала.

„Орешарски, каквото и да си говорим, направи една професионална среща. Покани всички, включително и директора на агенцията, даде указания максимално бързо да направим клинични изпитания.

Имаме договор с 4 държави. България ще печели по 1600 евро на комплект, а ни искат около 15-20 милиона комплекта.“ По-късно обаче кабинета на Орешарски пада и ситуацията се променя. На власт идва ГЕРБ и от Immunotech се преориентират към доц. д-р Иванов, като депутат от ГЕРБ и личен лекар на Борисов.

„Лъчезар беше нает, за да лобира, за да стане лекарството. Тук не можете нищо да направите, без да имате  защитата на държавата. Ние сме искали да се лобира, за да не ни пречат. А ДПС пречеше много. За клиничното изпитание помогна и той, и Волен Сидеров, че досадихме на Бойко Борисов и той неутрализира ДПС и взехме разрешение за клинично изпитание.“

 

Въпросните действия се развиват през 2017 г. след серия откази от ИАЛ Савов е дал цялата технология на ваксината на Иванов през „Брошурата на изследователя“.  Тя била внесена в ИАЛ с гриф „строго секретно“, а Иванов инициирал среща при премиера по темата.

„…Бойко Борисов ги пита къде е проблема. Бойко Пеков е казал „Савов не е дал технологията в агенцията“. Там са и Москов, и Лъчо Иванов. И Бойко Пеков казва, че само това е проблема. Тогава Лъчезар Иванов вади „Брошурата на изследователя“ и казва, че технологията е вкарана в ИАЛ, а там защо не са прочели той не може да каже.

И Бойко Борисов казва щом са изпълнили всички условия, утре иска разрешенията да бъдат издадени. И Агенцията по лекарствата издава, но вместо да пише „клинично изпитание“, пише „медицинско изследване“

Жабилов: Няма политика, това е лекарство. Савов: Има рушвет, лобизъм и рейдърство

За разлика от Савов, Жабилов отрича действията на доц. д-р Иванов да са лобизъм.

„Това е лекарство, не политика. Той не може да лобира, само може да помага. Аз съм много отдалечен, не познавам хората, не познавам екипите, а той познава лабораториите, познава хората от лабораториите, които ще правят самите изследвания.

Жабилов бил учуден, че ситуацията се политизира „Мене не ме интересува дали доц. Иванов е в БСП, ГЕРБ или друга партия, ние сме го наели, като специалист, като човек, който разбира от тези работи. Не че е някакво лобиране, защото е бил политическа фигура в ГЕРБ. Въпросът е да тръгне проекта и да мога да регистрирам продукта тука в България. И не само в България, но и в ЕС, защото нашата публикация ще бъде с  ЕМА”.

Според Савов, обаче, след успешното провеждане на клиничните изпитания и когато станало ясно, че в проекта има много пари, Волен Сидеров, Лъчезар Иванов и Хари Жабилов са предприели стъпки по превземането на бизнеса му.

„Тука има първо търговия с влияние, защото в този момент Лъчо Иванов е зам. председател на комисията по здравеопазване.

Защото 2,5 милиона акции, които са за него, като консултант, аз съм ги взел за 2 500 долара. Такава им беше цената. Имам договор, имам всичко, по-малко от 5000 лв. Тях може да не ги декларира. Обаче 20 милиона акции е рушвет, това е подкуп.

Какъв консултант може да е Лъчезар Иванов? Какво консултира? Това, което лъже, че договорът е конфиденциален, той консултира NASA ли? Това е публична компания, всички договори трябва да са публични, това е Уолстрийт, не борса за чушки и домати. За да бъде консултант, там не трябва общопрактикуващ лекар. Или трябва да е вирусолог, или имунолог, или инфекционист.

Чисто и просто Жабилов му дава един подкуп от 20 000 акции, за да превземат заедно бизнеса. Още повече, че той не ги декларира. Той лъже, че акциите са стрували 0.0001, но тази цена на акцията е цена на учредяване. На дата на придобиването от Лъчезар Иванов те са били за над 108 000 долара.“

Според публичните котировки, през цялата 2019-та и до септември 2020, цената акциите на Enzolytics Inc. е под 0.001 долара. Това означава, че стойността на 22 500 000 акции на Лъчезар Иванов е достигала до 22 500 долара. Дори и такава сума е редно да се декларира.

Въпреки наличието на търговски спор Жабилов изтъква, че Enzolytics са подписали договор с “Дансон” „Тази българската фирма в Радомир, която ще произвежда препарата тука в България. Дори ние поръчахме оборудване, което е в процес на доставяне, за този завод в Радомир. Така че… той ни е нашата връзка тука в България.“

В портфолиото на “Дансон” пише, че е фармацевтично ориентирана холдингова компания, основана в България през 2015 година. Компанията държи основния дял акции във “Ветпром” АД. През 2018 г. и 2019 г. Дансон е изпълнител по 66 обществени поръчки на обща стойност над милион и половина.

 

От своя страна “Ветпром” е бенефициер, финансиран с европейски средства по програмите „Иновации и конкурентоспособност“ и „Развитие на човешките ресурси“. Двата проекта са на обща стойност около 2,5 милиона лева. Сред имената на акционерите във фармацевтичното предприятие изпъква името на Стефан Георгиев Божинов, син депутата от БСП Георги Божинов.

За bird.bg Стефан Божинов обясни, че все-още няма подписан договор с Enzolytics, защото детайлите са в процес на преговори. Имало време, защото процедурата по получаването на лиценз срещу СПИН била в ранен етап.

От “Дансон БГ” обявиха, че имат необходимата техника, което е много важно, но лицензът е отговорност на Enzolytics. Божилов потвърди, че депутат от ГЕРБ е направил връзката между тях и Жабилов.

„Неприятна е тази ситуация, защото действително този продукт може да има бъдеще. Но ако още в самото начало се „оскверни“, може да не се получи. Но пак казвам, няма гаранции, че този продукт ще сработи по начина, по който се претендира.“

Как и дали ще заработи този препарат ще стане ясно, когато бъде изяснено кой държи правата върху него. Историята на Жабилов и Савов явно илюстрира порочния модел у нас, при който за да изпиташ лекарство трябва да познаваш премиера или поне някой, който го познава.

Към днешна дата търговията с влияние, в която Савов обвинява доц. Иванов е точно толкова трудно доказуема, колкото и прането на пари, твърдяно от прокуратурата.

Но след като казусът с Лъчезар Иванов достигна до прокуратурата, би било  логично властите да проверят също и активите на Сидерови и Димитрови. Декларирани ли са те и реализирани ли са сделки по модела на Иванов?

Димитър Стоянов, Ангел Алексиев

https://narod.bg

Само в Narod.bg: ГЕРБ далавери и в „Пирогов” – шефът Асен Балтов е кум на Лъчо Мозъка! Даден ли е 300 бона рушвет, за да хранят пациентите с кучешки салам?

image Поредно разкритие на Narod.bg – чудовищните далавери с храната на пациентите в „Пирогов” са гарантирани от ГЕРБ и подплатени с колосален подкуп от 300 000 лева! Шефът на спешния институт проф. Асен Балтов се оказа кум на личния доктор на Баце – Лъчезар Иванов – Лъчо Мозъка, разкри само пред Narod.bg източник от иначе елитното … Продължете с четенето на

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19830615
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930