Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2021 17:07 - Тримата евродепутати от ДПС се оплакаха от Радев пред колегите си от Европарламента
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 99 Коментари: 0 Гласове:
0



Тримата евродепутати от ДПС се оплакаха от Радев пред колегите си от Европарламента 31.08.2021 / 11:31 3   image  

 

Снимка: Булфото, архив

Тримата евродепутати от ДПС се оплакаха от  президента на България Румен Радев пред колегите си от Европарламента. Илхан Кючук, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели изпратиха писмо до електронната поща на всички евродепутати в Брюксел. Оплакването от Радев е, че е запитал публично лидера на партия Мустафа Карадайъ коя е неговата родина. Писмото, което видяно от журналист от вестник "Сега", е озаглавено "Провокативен акт срещу малцинствата в България".

"Този акт е безпрецедентен в 31-годишната демократична история на България. Той предизвика вълна от неодобрение сред българските граждани от турския етнос и мюсюлманите - и не само сред тях - и хвърли сянка върху българския етнически модел на заедност на гражданите", пишат в него от ДПС, цитирани от "Евроком".

Към писмото е приложено видео и превод на стенографския запис от публичната част на консултациите на 18 август с ДПС, когато след нова атака за гражданството на министър Кирил Петков, президентът попита Карадайъ коя е неговата родина-майка. Повод за това стана изявление на лидера на ДПС на прием в Истанбул при президента Реджеп Ердоган на 5 юни, когато заяви, че това е Турция.

Текстът не посочва какво е предизвикало въпроса на държавния глава, а направо стига до следния извод:

"Запитването на Радев поставя всъщност под въпрос лоялността на българските мюсюлмани, които са 14% от населението, и пресече червените линии на българския преходен период - етническата търпимост". Според евродепутатите на ДПС "целта на президента Румен Радев е да получи подкрепа във вече започналата неофициално кампания за президентските избори, в които той е кандидат, от националисти, крайнодесни и радикални елементи в българското общество чрез използване на език на омразата".

Движението твърди, че е получило "стотици оплаквания от различни български граждани". И обвинява държавния глава, че е нарушил чл. 92 на Конституцията на РБ (Чл. 92. (1) Президентът олицетворява единството на нацията.) В писмото партньорите на България в ЕС и НАТО са приканени "да не останат безразлични към тези действия на президента Радев", които според авторите на писмото "могат да поставят под сериозна заплаха демокрацията в България и етническия мир".

Това е третото писмо, което същите автори адресират до Европарламента през последния месец. По-рано те се оплакаха два пъти от служебното правителство, назначено от Радев, което бе косвена атака и срещу него, без да бъде споменавано името му. Едното оплакване твърдеше, че решението на Министерския съвет от 4 юни за съставяне на "черен списък" на свързаните лица със санкционираните от САЩ трима по закона "Магнитски" е представлявало нарушение на основни човешки права, включително и забраната на нечовешко отношение. 

Другото оплакване срещу служебното правителство бе заради "натиск върху членове на ДПС по време на предизборната кампания". В него се твърди, че служебното правителство е задължило чрез районните управления на МВР активисти на ДПС да подписват "предупредителни протоколи". Те са ги "възпрели да се включат в изборния процес".

https://petel.bg
 

 

Пророческото стихотворение на Вазов

 Вазов с пророческо стихотворение в далечната 1916 г.

 

България ще ни презре!

На три морета разпростряна,

земи нашир-надлъж покрила,

погълнала докрай Балкана,

белей родината ни мила.

Но идат времена ужасни!

Горко на нашите правнуци!

В земята ни така прекрасна

ще плъзнат турци и айдуци.

Не вярвайте, че са се спрели,

че отървали сме се век.

Араби, турци, с чалми бели

ще ни поробят пак след век.

Народе, де си се запътил?

Защо забрави тоз завет?

Защо отворил си им пътя

да те прегазят без ответ?

Аз тук сега ви завещавам!

Бранете нашата земя.

Не с китка мека, а със сабя.

Вий спрете страшната вълна!

Ще бъдат в гроба мойте кости.

Но ще ви гледам из небе.

Не пускайте ислямски гости.

България ще ви презре!

 

1. 04.1916 г.“ Вазов



 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19704064
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031