Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2021 17:42 - Личев дава на прокурор "Морска администрация" за екологично престъпление
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 120 Коментари: 0 Гласове:
0



Личев дава на прокурор "Морска администрация" за екологично престъпление   Актуални новини 11:30 - 30 Септември 2021 1539     image Автор: Lupa.bg

Министърът на околната среда Асен Личев ще сезира прокуратурата да разследва „Морска администрация“ за престъпление срещу околната среда. Причината е случилото се със заседналия кораб край Камен бряг. По думите му сме изправени пред две кризи - административна и екологична.

По думите му е недопустимо кораб „Vera Su“ да се блъсне в наши води. "Преломните моменти бяха 2. На 26 септември, когато ми изтече търпението на бездействието на компетентните органи и на 27 септември през нощта, когато видях, че "Морска администрация" действа по един нелеп начин. Затова забраних по-нататък провеждането на операцията. Пробите от вчера показаха 1,5 пъти по-висока концентрация на амоняк", посочи Личев.

Личев издаде вчера принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по претоварване на насипен товар – урея от заседналия във водите на Черно море кораб. Причината е възникването на непосредствена опасност от замърсяване на акваторията на Черно море.

От служители на РИОСВ е констатирано, че при претоварване на товара от кораб „Vera Su“ чрез воден кран на малки плавателни съдове, при пренасяне на загребения карбамид към плавателния съд част от товара попада в морето. Разсипването на товара в акваторията на Черно море се наблюдава при загребване от заседналия кораб към другия плавателен съд.

Приложеният метод на разтоварване коренно се различава от одобрения от Министерствоот на околната среда и водите. На среща с институциите, отговорни за провеждането на aварийно-спасителните действия, в Басейнова дирекция „Черноморски район“, е решено 700 тона от насипния товар на кораба да бъде пакетиран в чували по един тон всеки. Пакетираният товар да бъде транспортиран с баржи при засилени мерки за безопасност за морската околна среда. Предложеният метод от Морска администрация, който МОСВ одобри, е разтоварване чрез платнени денкове, които се пълнят от грайфер на борда на кораба чрез специално съоръжение (фуния) и последващото им пренасяне с кран до баржата. На срещата е обърнато специално внимание, че между заседналия кораб и баржата трябва да бъде опънато платно, което да предотврати евентуално замърсяване. На практика са приложени коренно
различни действия от одобрените.

Дейността по претоварване е преустановена до осигуряване и въвеждане в действие на екологосъобразна технология, при която не се извършва разсипване на товара и замърсяване на водите.

Основният риск за околната среда в района е преодолян, успокои ексминистърът. Горивото от долните резервоари на кораба е източено. „Няма как при никакви обстоятелства резервоарът да бъде пробит, а от него да изтече опасното гориво лек дизел“, обясни той.

Последните проби от водата около заседналия кораб показват, че в сравнение с пробите от 25 септември преди операцията те са с 1,6 пъти по-високи концентрации на амоняк. „Искам да ви уверя, че органите на МОСВ влязоха в ролята си от първия момент и продължават всекидневно да следят състоянието на водите в Черно море и в района на кораба и са в готовност да окажат всякакво съдействие на каквато и да е спасителна операция“, каза Личев.

Оттук нататък приоритетът ще бъде да не се допуска увреждане на околната среда и здравето на хората.


https://lupa.bg




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19794084
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930