Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2021 17:38 - Световен скандал: ЗАДИГНАХА ЛИ ОБЩОЧОВЕШКИ КУЛТУРНИ УНИКАТИ – БЪЛГАРСКИ?
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 131 Коментари: 0 Гласове:
0



Световен скандал: ЗАДИГНАХА ЛИ ОБЩОЧОВЕШКИ КУЛТУРНИ УНИКАТИ – БЪЛГАРСКИ?

30.09.2021 admin България, Мрежата 0

  image  

Световен скандал:
ЗАДИГНАХА ЛИ ОБЩОЧОВЕШКИ
КУЛТУРНИ УНИКАТИ – БЪЛГАРСКИ?
*** Панагюрското и Варненското златни съкровища: контрабандирани в Дубай! Нови разкрития!
.
Най-актуалният виц от днес, който иначе публикувах миналата пролет.
На митницата в Дубай:
-Ама вие искате да прекарате два самолета с кюлчета злато!?!
Частното лице, което пътува като български гражданин, се оказва министърът на икономиката на България:
-Е, не, това е реплика на златният резерв на република България… Караме го за изложението тук…

Вицът го съобщих по повод миналогодишният пролетен скандал с полета от София до Дубай и обратно на два самолета „Еърбъс” 320 със „сирене за износ” и внос на фурми от Дубай под формата на „медицински консумативи за борба с Ковида”. Както ви информирах, внос-износът бяха осъществени от фирмите „Интръст” с връзки с Делян Пеевски и „Градус” на братята Иван и Лука Ангелови – партньори по белот на Бойко Борисов тогава, а сега, като напусна власта – върли негови врази.

 

Министърът беше оформен като командирован в Дубай министър със заповед със задна дата.

От вчера пак имаме „24-каратов” скандал.
Колегите от Birth съобщиха, че Панагюрското златно съкровище е било задържано на митницата в Дубай заради опит за контрабанден внос.
Аз ще допълня техните разкрития.
.
*** СЛУЧАЯТ ***
Вчера на летището в Дубай тяхната митница задържа пратка, превозвана от български граждани.
В специални куфарчета митничарите откриват не малко над 6 кг, както сочат разкритията, а над 12 кг. чисто злато.
Златото е Панагюрското златно съкровище и Варненското златно съкровище, които са в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
.
Родните лица представят хвърчащ лист хартия, на който е записано, че предметите не са оригинал и не представляват културна ценност !!!!???? (в случая не само оригиналите, но и копията са културна ценност)

Съкровищата са без каквито и да е митнически документи. Следователно се таксуват като контрабанда и съответно са задържани и засега е неясно – може би и конфискувани.
Според обясненията на родните власти – Министерството на икономиката, Министерството на културата, Националния исторически музей тези две колекции били предназначени за експониране на световното изложение „ЕКСПО 2020” в Дубай.

Освен това според властите съкровищата не били съкровища!
Родната митница, която би трябвало да оформи този износ, а не го е направила, нито някой я пита, нито тя говори по скандала. Притаила се е, та дано не я забележат: какви ги е вършила или не ги е вършила и защо не го е вършила, понеже тогава скандалът ще стане още по-грандиозен.
.
А защо съкровищата не са съкровища според властите?
Не са, защото са техни копия или реплики, направени от чисто злато. Пиша „или”, понеже становищата на държавните институции за копия/реплики се различават. А както ще обясня по-нататък, разликата е много съществена.

Съкровищата – копия/реплики заминали за Дубай, понеже били предназначени да бъдат изложени за възхита на публиката в нашия щанд на световното изложение „Експо 2020” (заради пандемията то беше отложено с една година). Този щанд е е с площ малко над 817 метра – поне по документи.
.
*** ЛИЦАТА ***
.
Според държавните институции отговорността за скандала е на спечелилият през 2019 г. обществената поръчка консорциум ДЗЗД „България експо 2020”, който организира родното участие в ЕКСПО-то. (давам картинка от договора) Договорът е сключен от видния представител на патриотичните партии у нас, бившият гербов министър Емил Караниколов. От страна на частниците е подписан от Любомир Венциславов Ганчев, който в разни др. времена се е подвизавал като зам.министър на икономиката.
Сумата, с която ще се облажи консорциумът, е 6 милиона и 720 хиляди лева. Авансово са платени 78.75% от тази цена. При това наемът на наетия павилион от 817 кв. м се плаща от българската държава.

Освен разни фирмаджии, обвеяни с печална слава, скандали за милиони с неизплатени заплати на техни работници и банкови лоши дългове за десетки милиони, в консорциума участва и много мастита компания – „Сиела”, която всъщност е двигателят му.

Групата фирми „Сиела” в миналото беше известна като близка до прочулата се скандално „Мултигруп” на убития олигарх Илия Павлов, а в нови времена е онази, която внесе и поддържа машините за гласуване за изборите.

Според документите консорциумът е с Булстат № 177411143. Да, ама като потърсите в Търговския ни регистър този номер, излиза съобщението „няма съвпадения по посочените критерии”! (давам картинка).
И аз вече нямам думи да коментирам така изяснените до тук обстоятелства.
.
*** НАРУШЕНИЯТА ***
.
1. Никакъв износ не може да бъде редовен, освен контрабанда, ако не е оформен документално от българската митница

2. Никакъв български внос в някоя др. държава не може да бъде редовен, ако ги няма родните документи.

3. При такива спешни товари за митниците има така нар. „Карнет АТА”.
Той е международен унифициран митнически гаранционен документ за временен внос, износ и транзитно преминаване на стоки, съгласно Международната Конвенция АТА и Истанбулската Конвенция за временен внос.

Ако има експонати за ЕКСПО 2020 в Дубай, те всичките са именно на този режим – временен внос с последващ износ. Документът се издава от оторизираната според международните спогодби институция – БТПП (Българска търговско-промишлена палата). Такъв документ не е издаван.

4. Не само износ-вносът-износ, но и превозът на ценни пратки, каквито са тези съкровища и каквото е златото, винаги се оформя по специален начин и със специални транспортни документи. Такива документи няма.

5. Тези ценни пратки задължително трябва да имат изрична, специална застраховка. Дори и да са копия или реплики, стойността й трябва да е в милиони. Засега аз не откривам документи за сключена застраховка.

6. Режимът за съхранение, експониране, представяне в чуждестранни музеи на културни ценности с национално значение е маркиран в Закона за културното наследство и съответната му Наредба. Те са прегазени като с валяк.

7. Пак като с валяк е прегазена Наредбата за износ на движими паметници на културата.

8. Липсва необходимото изрично Разрешение на министъра за културата за временен износ на тези движими паметници на културата, представляващи национално богатство, както и огромния сет документи, които трябва да го придружават и без които е забранено да се издава. Сред тях задължително трябва да фигурира и договор с приемащата страна (в случая емирствата)

9. Ако приемем, че съкровищата не са оригинал, а копия, пак липсват необходимите разрешения, които трябва да издаде Националния център за музеи, галерии и изобразителни изкуства.
Някои от изискванията към тези формуляри за разрешен износ: те се отпечатват на бяла хартия без механични примеси, пригодена за писане и не по-лека от 55 г на квадратен метър, форматът на формулярите е 210 x 297 мм, с допустим толеранс от минус 5 до плюс 8 мм в дължината, формулярите се отпечатват и попълват на английски и български език, компетентните органи на държавата, в която се представя формулярът, могат да поискат той да бъде преведен на официалния език на тази държава, като в този случай разходите по превода са за сметка на титуляря на разрешението, формулярите следва да се попълват по механичен или електронен начин. Допуска се и четливо попълване на ръка с печатни главни букви и с черен химикал и т.н.

10. Дори и да става дума за реплики на тези национални и световни съкровища, пак трябва да има съответен сертификат, издаден от властите в три екземпляра, придружен със съответна експертна оценка на предметите, техен списък и описание, техни цветни снимки с високо качество и размер най-малко 18/12 см, заедно със съответните договори, застраховки и т.н.

11. Вместо тези документи имаме един хвърчащ лист хартия, на който е декларирано, че златните съкровища не са нито културен обект, нито са съкровища.

12. Никъде по многобройните приложения и изменения към Договора няма каквото и да е дума или дори запетайка за каквото и да експонирано злато, камо ли пък оригинали или копия на национални и световни културни паметници.

13. Никъде не е предвидено специална денонощна охрана на съответното павилионче.

14. И за капак цялата отговорност за организацията и провеждането на нашето участие – т.е. за съдбата на съкровищата е прехвърлена на дубайски подизпълнител, който всъщност е български – фирмичката на някакъв си Светлозар Йоанис. Който е толкова забележителен бизнесмен, че все още не мога да издиря нито евентуалната му фирма, нито реалността на това лице.

15. Такива съкровища – оригинали, копия, реплики, не се пренасят в куфарчета. Злато също не се пренася в куфарчета. Те се оформят задължително с необходимата документация за ценни пратки, в специални контейнери, със задължителна охрана както по пътя към летището след изваждането им от сейфа, така и по пътя от приемащото летище към сейфа.

16. В българския павилион според документацията въобще не е било предвидено и не се е предвижда каквато и да е денонощна охрана.

17. В случая не става дума за калинки. Ако част от фирмите в консорциума са такива, едната е много сериозна и с огромен опит и знания във вносно.износните оиперации.

Треска трябва да ни тресе, не само защото тя контрабандира златни съкровища – национално и световно културно наследство, но и защото правеше и ще прави избори чрез машините си за гласуване. (бел.: не забравяйте, че машините бяха първо въведени масово от ГЕРБ, а след неговото управление ЦИК единодушно наложи като повсеместна тази практика. ЦИК е орган на всички парламентарни партии.)

18. Засега съкровищата са задържани като контрабанда. Без да съм пророк – вероятно ще минат години, докато си ги върнем на цената на десетки и десетки милиони глоби, застраховки за плащане (по експретни оценки вероятно струват поне стотици милиони долари) и др. плащания.

Не съм пророк, но не съм и розов оптимист – има вероятност да останем и без тях.
***
Само на идиота няма да му е ясно от тази история, че имаме мафия, че мафията е държавата в лицето на редица държавни институции, че мафията са и членове на две правителства – бивше и настояще, които иначе са политически врагове на живот и смърт за пред електората.

И само на идиота няма да му е ясно, че тази мафия може и да мени физиономиите си пред хората, но сърцето и душата й винаги остават същите.

Григор Лилов

https://svobodnoslovo.eu




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19705782
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031