Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2021 21:49 - Приближена до властта политоложка скоротечно прехвърлила фирмите си на бизнесмен
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 105 Коментари: 0 Гласове:
2



Приближена до властта политоложка скоротечно прехвърлила фирмите си на бизнесмен

11 окт., 2020 | България | 0 |

image

След медийна публикация проф. Антоанета Христова скоротечно прехвърли свои фирми, заради длъжностно противоречие. Оказа се, че придворната политоложка на премиера, която е директор на Института за изследване на населението към БАН, е собственик на фирмата Институт за политика ЕООД и паралелно на НПО със същото име, съобщи 19’.

Тя често се хвали, че НПО-то сътрудничи добре с института, т.е. че тя си сътрудничи сама със себе си.  Сега тя предаде своята собственост, защото има противоречие с два закона и Устава на БАН, който забранява директори на публичните институти да участват в управлението на “търговски дружества и други подобни”.

Данни от Търговския регистър сочат, че на 25 юни т.г. Христова  е прехвърлила частната си фирма Институт за политика ЕООД на свой съдружник от НПО-то – бизнесмена Николай Вълев, шеф на Трейс Груп.

Това е строителна фирма, за която 19’ писа, че има сериозно участие в инфраструктурните проекти на Бойко Борисов.  Само през 2011 г., благодарение на обществени поръчки оборотът на дружеството достигна 380 млн. лв., което е ръст от около 80% спрямо 2009 г. (зората на Борисов-1). През 2012г. пък само за седмица същата фирмата успя да спечели почти всички големи пътни проекти на държавата и Столичната община за близо 70 млн. лв.  Тогава компанията взе продължението на околовръстното шосе на  магистрала Люлин за 39.85 млн. лв. и кръстовището на две нива на Лъвов мост в столицата за 14.78 млн. лв., което се случи в деня, в който Борисов изненадващо провери строителството на връзката на софийския околовръстен път с магистрала Хемус, което се изпълнява от обединение с водещ партньор Трейс. Същата Трейс извърши пословично безобразните ремонти на бул. Витоша и бул. Дондуков.

По всичко личи, че изборът на Христова не е случаен.  Двамата с Вълев  са сред управляващите на НПО-то Институт за политика. В това НПО според срегистъра промени засега няма. Христова участва в управата и на други НПО-та, едно от които пряко дублира дейността на института, който тя ръководи, пише Дума.

Историята на фирмата Институт за политика е също интересна. Тя е учредена като ООД на 8 март 2017 г. със собственици Антоанета Христова и Калина Крумова – бивша депутатка от Атака, сега съветник на министър Валентин Радев в МВР и докторант в института на БАН, чийто директор е Христова.  Както 19’ писа – двете съдружнички  направиха безсмислени  шофьорски тестове за близо половин милион. Проектът им в Бор бил възложен лично от действащия транспортен  министър Ивайло Московски, който  им дава 453 600 лв. Преди това Христова е в поръчка за 3,5 млн. от Борисов 2 в оставка за безсмислени обучения на полицаи, заедно с близките до шефа на кабинета на премиера, а тогава вице на Борисов – Румяна Бъчварова, от център Тренд.

На 7 ноември 2017 г. Крумова прехвърля дела си от фирмата на Христова, която остава единствен собственик – вече на ЕООД. След новото прехвърляне сега собственик на тази фирма става  вече споменатият Николай Вълев.

Именно заради подобни казуси Уставът на  БАН не допуска хора, които притежават и управляват частни фирми и НПО-та да използват в дейността си публични ресурси и резултати от институтите, към които имат достъп.

На 2 юли т.г. Общото събрание на БАН задължи Управителния съвет на академията в срок до един месец да вземе мерки за спазването на Устава на БАН, драстично нарушен от двамата директори. Ръководството на БАН пък бе задължено да нареди проверка за финансовото състояние на НИМХ.

Източник: frognews.bg
https://otupor.com




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19807941
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930