Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2021 17:58 - Хлябът е пълен с отрови, за сметка на това обаче поскъпва
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 103 Коментари: 0 Гласове:
0



Хлябът е пълен с отрови, за сметка на това обаче поскъпва   Здраве 15:48 - 18 Октомври 2021 2653     image Автор: Lupa.bg

От около два месеца постоянно ни се натяква как хлябът ще поскъпне драстично. Подготвят ни за не еднократно повишение на цената, а многократно такова в бъдеще. Причината е поскъпването на тока. Всичко щеше да е нормално, ако насъщния в страната беше със супер качество. Голяма част от него обаче не може да бъде похвален с подобно нещо.

Обикновено в хляба се слагат антиоксиданти, за да удължат срока на годност на хлебното изделие, тъй като те предотвратяват развалянето му. Подсладителите подобряват вкусовите качества, а слепващите агенти създават необходимата консистенция. Набухватели се добавят, за да може хлябът да стане мек и въздушен. Всеки компонент от тези добавки придава качества, които правят хляба примамлив продукт, но носят и много вреди въздействия.

Под името калиев бромат се крие набухвател в хляба. Веществото е без цвят и мирис. Има бял кристален строеж и е синтетично съединение от бромна киселина и вар. Калиевият бромат се слага все по-рядко в хляба напоследък, но етикетите трябва да се следят за неговото наличие.

Азодикарбонамидът е добавка в хляба за слепване на брашното с другите съставки в тестото. Това вещество е прахообразно, може да бъде с червен, жълт или оранжев цвят. Номерът му е Е 927. Това вещество е канцерогенно. В страните, където е забранено, в хляба го замества серен диоксид.

В тестените изделия транс-мазнините са широко използвани, защото удължават срока на годност. Те са устойчиви и на окисление. Ако количеството им не надхвърля допустимото е добре, но при по-високи дози те увеличават холестерола и водят до сърдечни проблеми и увеличение на възпаленията в тялото.

Моноглицеридите и диглицеридите са емулгатори в хляба. Подобряват качествата на тестото и образуват глутена. Тестото е по-меко и еластично с тях, а тъй като въздухът се задържа по-дълго, хлябът е мек и въздушен.

Според резултатите от проучвания върху емулгаторите, те водят до коронарна болест на сърцето, затова консумацията на хляб при сърдечни проблеми трябва добре да се прецизира.

Неотдавна от Федерацията на хлебопроизводителите обявиха, че 8 от 10 хляба са с неясно качество. Голяма част от фурните работят на тъмно и там дори не е ясно какво точно слагат в насъщния.

Така излиза, че едно от най-масовите храни- хлябът поскъпва, но за сметка на това е сбирщина от ГМО-пшеница, консерванти, коварни Е-та и какво ли още не. И ние всеки ден слагаме поредната отрова в устата си, а след това търчим по лекари.

В т.нар. заводски хлябове слагат мая – вреден и токсичен продукт, съдържащ термофилни дрожди /захаромицети/. Те рязко намаляват калция особено в организмаа децата, може да доведат и до смърт. Още по времето на Хитлер е доказано, че милиони са хората със заболявания на червата, за които маята е истинскибич. Защото термофилните дрожди са химически създадени микрорганизми, които изграждат твърди съединения. Те пък правят камъни в бъбреците и жлъчката, а в стомаха засилват процесите на гниене.
Проблемът е, че количеството на маята в нашенския хляб е в пъти поголямо от разрешената норма. Според българските стандарти тя не трябва да надвишава 4% от съдържанието на самия хляб. А в заводите бутат в тестото поне 4-6 пъти повече мая, плюс оцет и разни други вредни добавки. Правят го, за да бухва по-бързо тестото и да се печели време.

Какво да четем на етикета?

Когато искате да изберете качествен хляб, е важно на първо място да видите какво пише на етикета му, защото дори и да имате желание да се снабдите с черен хляб, може да се окаже, че той е приготвен от брашно тип 500 и след това изкуствено е оцветен, така че да придобие тъмен цвят.

Колкото по-висока става цифрата на типа брашно, толкова по-истинско е то и е запазило минералите, витамините и ензимите си.

Така например брашното от лимец е тип 2 000, а пшеничното брашно тип 1850 отговаря на хляба, познат ни като Грахам.

Когато избирате хлебни изделия в магазина, още от пръв поглед може да установите дали отговарят на общоприетите норми. Обърнете внимание на формата на хляба – тя трябва да е правилна, без пукнатини и вдлъбнатини. Кората трябва да е добре изпечена, без бучки ивдлъбвания. Меката част трябва да е пореста и еластична. Когато натиснете хляба с ръка,  кората трябва да върне първоначалната си форма.

Ако забележите, че меката част е необичайно лепкава, това може да е признак, че хлябът е  заразен с гъбички или т.нар. картофена болест. Още един знак за поражения от гъбички е наличето на цветни петна от вътрешната страна на кората.

Lupa.bg




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19823526
Постинги: 45041
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930