Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2021 17:47 - Мата Хари Екатерина Захариева увъртяна в обществени поръчки за 30 000 000 лв. (ето ги фирмите, лапнали пачките)
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 70 Коментари: 0 Гласове:
0



Мата Хари Екатерина Захариева увъртяна в обществени поръчки за 30 000 000 лв. (ето ги фирмите, лапнали пачките) imageот admin на 18.10.2021

image

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи през периода 2017 – 2021 г. Екатерина Захариева, един от най-близките хора на Бойко Борисов и спрягана като една от многобройните Мата Хари в спалнята, е окаляна в обществени поръчки за 30 милиона лева, видя Narod.bg.

Като министър блондинката от пазарджишкото с. Бошуля е заобиколила провеждането на открити процедури по възлагане на обществени поръчки над 25 пъти за 4 години. Общата стойност на дейностите, за които откритите процедури са били заобиколени, надвишава 25 милиона лв. без ДДС, показа разследване на Bird.bg.

Използвани са текстове от закона, приложими за обществените поръчки в областите „сигурност“ и „отбрана“ при доставката и поддръжката на военно оборудване напр., както и текстовете за наличие на „изключителни обстоятелства“, само и само да се обоснове ограничаването на кръга от евентуални изпълнители, и дори  да се премине направо към директно възлагане на един предварително избран конкретен изпълнител.

Това показва информация, получена от БРРД след запитване по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Министерството на външните работи е един от “скромните” възложители на обществени поръчки в държавната администрация. Бюджетът за „усвояване“ е несравним с този на АПИ например. 

След като г-жа Захариева поема кормилото на дипломацията ни в средата на 2017 г., изведнъж ударно започва използването на изключенията в Закона за обществените поръчки. Това съвпада с назначението на доведената от нея в министерството за директор на дирекция „Управление на собствеността“ Мая Андонова – Генова.

Тандемът Захариева-Генова видимо се концентрира в областта на информационните и телекомуникационните технологии и раздава пари на почти всички големи играчи в сектора на принципа „на всекиго по нещо, а на някои повече“, без да допуска реална конкуренция и официализирайки отново негласния принцип по време на управленията на ГЕРБ за „подялба“ на поръчките в IT сектора.

Прави впечатление не само, че подходът е същият като от джипката на Борисов, откъдето хвърчат милиони в (почти) всички посоки. За разлика от видимите пачки от джипката, обаче, тук изборът на изпълнител става на (полу)тъмно, а за няколко от договорите стойността им допълнително е засекретена с ниво на класификация „поверително“.

По този начин са били възлагани от „наблюдение на информационно-комуникационната структура на Министерството на външните работи“, през „доставка на периферни устройства“, та чак до „отпечатване на визови стикери“, все дейности, които не са нито пряко, нито косвено свързани с отбраната или сигурността на страната.

Кои са най-интересните бенефициенти?

На първо място, борещото се отчаяно за място на IT пазара, но иначе дежурен победител при избора на преброител по време на избори държавно „Информационно обслужване“ АД. Въпреки, че Министерството на външните работи има своя дирекция „Информационно и комуникационно обслужване“, то методично по времето на Екатерина Захариева е наливало пари в държавното дружество, дублирайки функциите ѝ.

Така за четирите си години на власт тандемът между Захариева и Андонова-Генова им е осигурил почти 2,5 милиона лв. финансиране (сумата по един от договорите е с класификация „поверително“), като се прибавят и множеството по-дребни на стойност договори с дружеството, споменати в информацията по ЗДОИ.

Публичен е обаче само един договор от 2017 г. за 988 800 лв. Остава загадка какво реално са свършили хората от „Информационно обслужване“, което да е по-различно от това, което  правят IT-специалистите на заплата в министерството, и какво налага това.

Другият получател на „пари за нищо“ е „Ай Би Ес – България“ ЕООД, което освен половин милион лева, получени директно и без процедура, за следгаранционна поддръжка на една информационна система, чиито права и кодове министерството всъщност притежава, е получило още половин милион лева без процедура за обществена поръчка за предоставяне на софтуерни лицензи на IBM, от които министерството на практика не е имало реална нужда, предвид софтуерните версии, с които е работело.

Истинският победител в играта обаче е „Сиенсис“ АД със спечелени почти 5 милиона лв. по този начин, както и „Телелинк бизнес сървисис“ ЕАД с 3,8 млн. лв. Първата фирма е на Николай Медаров, съпруг на председателката на ЦИК от квотата на ГЕРБ през периода 2011 – 2013 г. Красимира Медарова, а зад втората прозира сянката на Спас Русев.

По някоя и друга по-едра или по-дребна троха, за да има очевидно мир в IT пространството и да не се повдигат излишни въпроси, е хвърлена на “конкурентите” от „Лирекс БГ“ ООД за 2,9 млн. лв., и „Контракс“ за 600 000 лв. Техните следи отвеждат до БСП, МВР, срива на Търговския регистър през 2018 г., и т.н.

Изглежда обаче, че тандемът е свършил основната си работа и (почти) всички са доволни. Най-вече началниците, които запазиха постовете си и при двете служебни правителства.

https://narod.bg




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19701126
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031