Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2021 22:54 - До 5 години затвор и 50 бона глоба за грубо погазване на новите мерки
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 618 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
До 5 години затвор и 50 бона глоба за грубо погазване на новите мерки    19 Октомври 2021 5789     image Автор: Lupa.bg

До 5 години затвор и глоба от 10 до 50 бона очакват всички, които посмеят грубо да погазят новите мерки, свързани с прилагането на "зеления сертификат", или системно ги нарушават. Това гласи чл. 355 от НК. Точно по него ще се търси наказателна отговорност от прокуратурата за нарушителите, стана ясно от брифинга на здравния министър Стойчо Кацаров.

„До момента законът предвиждаше съставяне на акт, издаване на наказателни постановление и налагане на глоба. Новото в заповедта е, че задължаваме контролните органи при грубо или системно нарушаване на противоепидемичните мерки в даден обект, те да изпратят сигнал към прокуратурата с оглед търсене на наказателна отговорност по чл. 355 от НК“, каза министър Кацаров.

За спазването на новите мерки и допускането само със зелен сертификат ще следят инспектори от БАБХ, РИОСВ, служители на МВР, Общински инспекторат и Общинска полиция.

Те са длъжни да сигнализират на прокуратурата за системни и груби нарушения на мерките, обясни Кацаров и допълни, че тази нова разпоредба ще бъде включена в заповедта, която днес ще бъде издадена от него.

Здравният министър посочи още, че при контрол на входа на всички обекти, ако контролиращите имат съмнение за достоверността на "зеления сертификат", имат право да поискат лична карта за сверяване на посоченото име на двата документа .

Нови противоепидемични изисквания ще влязат в сила от четвъртък, 21 октомври, обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

За всички прояви със събиране на хора на закрито ще бъде изискван сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

Зелен сертификат няма да се изисква за хранителни магазини, банки, аптеки и автобуси, каза Кацаров.

Зеленият сертификат, който ще се изисква за редица мероприятия, ще важи за кина, театри, галерии, молове, хотели, басейни, фитнес центрове и зали.

Всички бизнеси, които не желаят да приемат този метод, просто няма да работят. Заведенията за хранене и хотелите също - и посетителите, и персонала трябва да имат зелен сертификат.

„Заповедта предвижда всички дейности, които се извършват на закрито, оттук насетне да могат да се извършват само при наличието на „зелен сертификат“, осигурен контрол на входа на съответното събитие или дейност от организаторите на събитието. Това означава завършен цикъл на ваксинация, преболедуване или извършен PCR тест в последните 72 часа или антигенен тест в последните 48 часа“, обясни минитър Кацаров

Определени са и нови критерии за заболеваемостта, по които ще се решава дали учениците ще минават на дистанционно обучение.

Дистанционно обучение се въвежда в общини, където заболеваемостта е над 750 заразени на 100 хиляди, уточни здравният министър.

„Във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 000 население, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. Преустановяват се присъствените занятия на 50% от паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 000 население. Тогава училищата ще редуват паралелките - 50% ще бъдат присъствено, 50% онлайн, като ще се сменят седмично“.

Дава се право на всяка община да реши кога учениците да преминат онлайн.

Засега не се изисква учителите да имат зелени сертификати, но пък обучението в университетите ще бъде присъствено само ако студентите и преподавателите притежават такива сертификати.

Задължителни стават сертификатите за служителите в старческите домове, диализни центрове и болници.

Иначе се преустановяват посещенията в болници. 

Всеки може да се сдобие със зелен сертификат, ако не е ваксиниран или не си е направил PCR тест чрез антигенен, който ще бъде безплатен.

Очаква се всички сертифицирани лаборатории да бъдат заредени с такива тестове. Резултатът от тях важи 48 часа.

Д-р Кацаров подчерта, че освен, че ще бъдат контролирани обектите, ще бъдат контролирани и лабораториите, издаващи сертификати.

Ще проверяваме лабораториите, издаващи сертификат. Ако установим фалшив сертификат, ще отнемаме лиценза, каза той.

Тъй като административната услуга е нещо, от което всички се нуждаят, на този етап изискването за зелен сертификат няма да е задължително за администрацията. Призоваваме за онлайн услуги, уточни Кацаров.

Сертификат не се изисква за деца под 12-годишна възраст.

Къде каква заболяемост има

Според последните обобщени данни за заболеваемостта на 14-дневна база, над 750 заразени на 100 хиляди население има в четири области - Пернишка, Габровска, Видинска и област Монтана.

Между 500 и 750 са заразените на 100 хиляди население в София, както и в Софийска, Варненска, Старозагорска, Сливенска и Кюстендилска област, като столицата е близо до прага от 750 заразени, над който учениците трябва да минат на дистанционно обучение.

Останалите области засега са в червената зона с между 250 и 500 заразени на 100 хиляди население, като само Кърджалийска е в жълтата зона със 126 заразени.

https://lupa.bg/
 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19802304
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930