Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2021 17:18 - Системата на МВР е задръстена с около 7000 пенсионери
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 664 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Системата на МВР е задръстена с около 7000 пенсионери
  Новото правителство ще реформира закона за вътрешното министерство след цялостен анализ


  image image    

В Министерството на вътрешните работи работят около 7000 пенсионирани служители, стана ясно по време на преговорите на тема „Вътрешна сигурност“ между партиите в евентуално бъдещо правителство – „Продължаваме промяната“, БСП, ДБ и ИТН. Данните бяха съобщени от бившия служебен министър на финансите Асен Василев.

Според Атанас Атанасов от „Демократична България“ системата на МВР е задръстена и не позволява на младите служители да израстват кариерно, а това става единствено с връзки. Около това мнение се обединиха и представителите на останалите партии, като по думи на проф. Николай Радулов от ИТН голяма част от ръководителите на структурите са парашутисти.

Поради тази причина първата задача на бъдещото правителство e да изготви функционален анализ на МВР и ДАНС, който да включва цялостен преглед – дейността на дирекциите, персоналния състав, кадровата политика, финансовото състояние и ефективността. В изработката на този анализ ще участват външни експерти, политическото и професионалното ръководство на МВР, както и представители на полицейския синдикат, на Министерството на финансите и на всяка от парламентарно представените партии.

На базата на този анализ ще бъде изготвена изцяло нова правна рамка за работата на МВР. Партиите обаче се разделиха в мнението си дали този нов закон да бъде структурен или функционален. Според БСП той трябва да остане структурен за вътрешното министерство. Различно мнение изразиха от ПП и ДБ, които считат, че трябва да има закон за опазване на обществения ред, както и за оперативно-издирвателната дейност, защото с тези дейности се занимават 7-8 структури. „Министерството на финансите няма устройствен закон, НАП няма устройствен закон, а има данъчно-осигурителен закон, който определя какви действия да извършва. Считаме, че и МВР трябва да бъде поставено на функционална основа“, заяви Калоян Янков от ДБ.

В програмата за вътрешната сигурност не беше сложена точка за намаляване на престъпността с конкретен процент, защото представителите на партиите стигнаха до заключние, че няма конкретни данни за инстинския брой на престъпленията. „Ако кажеш на полицейския началник, че, ако не намали престъпленията с 15% до края на годината, ще бъде уволнен, той ще спре да ги регистира“, аргументира се проф. Радулов. Той даде пример с Финландия, където на хартия нещата били по-зле от България като брой на регистрирани престъпления, но там доверието в полицията било много по-високо.

Партиите се съгласиха още МВР да бъде освободено от несвойствени функции, за да бъде разширен на периметърът на действие и максимално експертно и материално осигуряване за работа по програми с жертви на престъпления, домашно насилие, наркотици и извършителите на рецидивна престъпност. Мненията се обединиха и около нуждата да бъде създадена нова полицейска карта. БСП предложи в районите на селата да се създадат полицейски постове с жандармериен състав. Освен това да бъдат привлечени като сътрудници представители на местните общности.

https://mignews.info/




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19800689
Постинги: 44983
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930