Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2021 17:08 - Велислав Величков пред Фрог: Този ВСС ще пожертва Гешев само срещу сделка да не се пипат задкулисните схеми в съдебната власт
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 89 Коментари: 0 Гласове:
0



Велислав Величков пред Фрог: Този ВСС ще пожертва Гешев само срещу сделка да не се пипат задкулисните схеми в съдебната власт image Адв. Велислав Величков
Този ВСС ще пожертва Гешев само срещу сделка да не се пипат задкулисните схеми в съдебната власт. Затова трябва да има избор на нов Съдебен съвет, който да избере следващия главен прокурор по нови правила. Това каза пред Фрог нюз адвокат Велислав Величков от Инициатива „Правосъдие за всеки“. Ето какво още допълни той:  

 Г-н Величков, от „Продължаваме промяната“ заявиха, че ще призоват главния прокурор Иван Гешев да си подаде оставката. Мислите ли, че това ще се случи?

 

Трябва да са ясни две неща. Ако новото реформистко мнозинство в народното събрание излезе с обща декларация, с което призове не само главния прокурор, но и ВСС да подадат оставките си, това ще бъде много силен политически сигнал и категорична заявка за необратими реформи в съдебната власт.

 

Но такава декларация няма да има никакъв правен ефект.

 

Тя не може да задължи който и да е, да подаде оставката си, нито може да принуди ВСС да отпочне процедура за освобождаване на главния прокурор, ако той откаже да подаде оставката си. Така, че при липса на положителен отговор от страна на г-н Гешев и на ВСС, след такава заявка, трябва да последва законодателно действие. Т. е незабавна промяна в закона за съдебната власт, чрез която да се постигне разпускане на ВСС. Тъй като, когато си казал „А“, не можеш да не кажеш и „В“. Ако призовеш главния прокурор да си подаде оставката и той не го направи, същото важи и за ВСС, ние изпадаме в институционална криза между двете власти –парламентарна и съдебна.

 

 Как се излиза от подобно положение?

 

За да бъде тази криза разрешена с правилата на демокрацията и със законовите похвати, трябва да последва промяна в закона за съдебната власт, с която да се предизвика освобождаване на настоящия състав на ВСС. Това ще се случи много по-лесно, ако трима души от съдийската колегия дадат своите оставки и се прибавят към другите двама, така че на практика съдийската колегия да бъде в невъзможност да работи.  Но дори и това да не стане, парламентът трябва да намери начин и форма да освободи настоящия ВСС, за да открие възможността от нов състав на ВСС да се проведе процедурата по освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор. В периода от време, в който това се очаква да стане, ще излезе и решението на Конституционния съд, който най-вероятно ще потвърди, че министърът на правосъдието има право да иска начало на процедура за освобождаването на главния прокурор. Ако това не последва, тогава декларацията, дори и да бъде приета от 47-то НС, ще има по-скоро отрицателен ефект.

 

Защо?

 

Защото ще означава, че цялата пара е в свирката, а локомотивът след това не тръгва. Т. е, ако има такава декларация и няма оставка, трябва да има последващи действия, които да осигурят възможността за разпускане на ВСС и освобождаване на главния прокурор. И избор на нов такъв - от нов и по различен начин избран ВСС.

 

Изглежда, че най-голямата парламентарна група са възприели идеята ви у нас да няма длъжност главен прокурор.

 

Така е, „Продължаваме промяната“ възприеха идеята за премахване на длъжността главен прокурор от Инициатива  „Правосъдие за всеки“. В редиците на ИТН също има привърженици на тази идея. Затова ние много се надяваме това нещо да се проведе чрез бъдеща конституционна реформа, когато президентът внесе своя конституционен проект или когато съответния брой народни представители внесат проект за изменение на Конституцията. Най-вероятно това ще се случи не по-рано от 5-6 месеца от тук нататък, с оглед конституционните изисквания. Но се надяваме, че това ще бъде едно продължение на реформата, която ще започне през ЗСВ. Ще се направи сравнителен конституционен модел с фигурите и правомощията на главните прокурори в другите европейски страни. Има и такива, в които няма главни прокурор. Но в нито една европейска страна няма главен прокурор с подобни правомощия, безотчетност, безконтролност и без възможност реално за предсрочното му освобождаване.

 

Какво очакване от подобен дебат?

 

В него да бъдат въвлечени експерти, конституционалисти и т. н, така че да има шанс да се постигне конституционно мнозинство. Тъй като в момента ситуацията е такава, че сме много далеч от нужното конституционно мнозинство от 160 гласа. А няма да има никаква полза, ако това предложение влезе, постави се на гласуване и бъде отхвърлено. По-скоро този път би бил вреден. Ние смятаме, че обикновено НС може да направи такава конституционна промяна, тъй като по никакъв начин не се размества баланса между властите и всичко се случва само в рамките на прокуратурата.  Но конституционно мнозинство трябва да се търси. Надяваме се, че след половин година положението ще бъде по-различно. Но тази идея има време да бъде широко обсъждана, докато има обществен, политически и парламентарен консенсус. По-добре тази идея да се случи по-късно, отколкото да бъде отстреляна рано, рано.

 

Имате ли опасения, че някой или нещо може да запази Иван Гешев  като главен прокурор до края на неговия мандат?

 

Той си е на поста, в момента няма процедура за освобождаването му. И все още нищо не го застрашава. Да, настоящият състав на ВСС ще направи всичко по силите си, за да запази Гешев на поста. И тези хора, които стоят зад кадровиците на ВСС, ще продължат да стоят зад Гешев, докато се убедят, че без да го жертват, не могат да спасят други свои позиции в съдебната власт. Възможността за отстраняване на Гешев като главен прокурор ще се появи тогава, когато ВСС се почувства застрашен за самия себе си. И кадровиците зад  ВСС се почувстват застрашени да получат нов, реформистки състав на съдебния съвет, който няма да обслужва техните интереси. Тогава може би ще потърсят договорка -  те само това и правят.

 

Как ще изглежда договорката?

 

Гешев срещу липса на други реални реформи в ръководния орган на съдебната власт.

 

Да разбираме Гешев срещу собственото им оцеляване, така ли?

 

Да.  И срещу това да не се пипат работещите задкулисни схеми в съдебната власт. Тогава те биха могли да жертват Гешев. Но това съвсем не означава, че няма да упражнят влиянието си при избора на следващ главен прокурор. И точно затова казвам, че докато не се промени състава на ВСС, правилата на избор на главен прокурор, нищо няма да се промени. Освен да отпадне хватката на по-силовите похвати, каквито използва настоящият главен прокурор. Може просто да се омекоти ръкавицата.  

 

Интервю на Катя Илиева

https://frognews.bg/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19803820
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930