Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2021 21:00 - С ”динозаври” ли ще продължим промяната в армията?! С кого ще започне чистката?
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 257 Коментари: 0 Гласове:
2



С ”динозаври” ли ще продължим промяната в армията?! С кого ще започне чистката? image Възможни кандидати за министри??? Тези дни не свършават коментарите около политиките, които се преговарят и договорят от четирите партии за едно бъдещо управление на страната. В този кюп са и договорките за промени и в Българската армия. По-старите воини таят надежда, че най-после и на армейската улица ще изгрее слънце. Но повечето очакват новите реформи със свити сърца - и заради минали лъжливи пожелания, и заради преговарящи ”динозаври”, включително и в редиците на ”Продължаваме промяната”.  

Със стари муцини ли ще правим промяната? Този въпрос си задават гласно и негласно командири, началници, военни анализатори, професори с пагони и симпатизанти на войската. И навярно имат право.

 

Вижте какво пише полковникът от запаса Цанко Цанков: "През всичките 32 години разни луджевци, свинаровци, шаламановци, тагаревци, аньовци рушаха устоите на армията градени от Освобождението от турско робство. И всичко с оправданието че "така е в НАТО"???!!! И днес никой от тях не носи отговорност за плачевното състояние на БА. Къде са прословутите единни комплекти, къде са 10% резервисти, къде е боеспособността на ноекомплектованите и т.н.?????????????"." В този вопъл на полковника има и тъга, и гняв, и мъка. Той е изстрадал тези години заедно със стотици колеги и не му е безразлично, каква ще е съдбата на армията при ПП.

 

"Текат преговори за съставяне на ново коалиционно правителство, което е единственото решение след авторитарното правителство отпреди и в този ред започнаха старите дебати за отбраната, колко надеждна е тя като член на НАТО и колко е важно да развърнем някоя военноморска или сухопътна база на НАТО на наша територия. ...Писна ми от разговори за военни бази на територията на страната, които НАТО да развърне и които ще ни защитават, но и ще бъдат обект на първи удар и то унищожителен от страна на противник. Не съм противник на НАТО, дори работих усилено да станем достоен член, какъвто сме били във всички военни съюзи в новата ни история. Но искам равноправно отношение и наистина братска помощ, не натиск и размахване на пръст. А на нашите български подмазвачи препоръчвам да насочат усилията и енергията си към Българската армия, за да стане тя наистина равна на другите и достоен член. На нашите войнолюбци, без пагон, препоръчвам други занимания, в които да охлаждат страстите си, а не да предлагат идеи за нарастване на конфронтацията по света и в близост до нас, за войни." Това е истинската болка. Болката на генерал-лейтенант Кирил Цветков, бивш коандващ на Сухпътните войски и един от най-обичаните генерали в армията.

 

Няма съмнение, че на преговорите и четирите партии стигнаха до категоричния извод: Евроатлантическата интеграция на България остава основен крайъгълен камък във политиката на България и при евентуалното съставяне на ново правителство. И още - следва да се засили участието на страната ни в политиките на НАТО за развитие на външната и вътрешнонационалната сигурност. До такъв консенсус стигнаха преговарящите партии за сформиране на кабинет - ”Продължаваме промяната”, БСП, ”Има такъв народ” и ”Демократична България”. Ясно е на всички - по този въпрос крачка назад или встрани не трябва да се прави.

 

Въпросът за превъоръжаване на армията също бе подкрепен от всички преговарящи. Трябва да се направи необходимото за посрещането на първите Ф-16 на родните писти. Сякаш няма противоречия и по строителството на два нови кораба за ВМС. Но не трябва да се отлага и осигуряването на Сухопътните войски с нови бойни машини, защото безспорно пехотата е основа на войската - и за отбрана на страната, и за мисии.

 

Дали ще има време за нов стратегически преглед на отбраната зависи от експертите и тяхното качество. Що планове се изписаха, що закони се приеха през годините. И нещата пак буксуват ли буксуват.

 

И българинът като цяло и военният разбират реформата като пълна шапка с пари. Преговарящите за армията заслужават поздравления, че са постигнали съгласие при определянето на най-ниската военна заплата да скочи от 380 лева на нивото на минималната работна заплата и оттам нататък да се умножава по съответните коефициенти, както е по закон. Така офицерите и сержантите ще си припомнят доброто старо време при управлението на министър Николай Цонев, когато попълването с войнци на армията, не остана само добро пожелание.


Всички тези неща са добри. Но сред военнослужещите буди съмнение факта, че сред преговарящите в отделните партии са лица, които в един или друг период са били фактори в армията, но реформата някак си не се е състояла. Кои са? Преговарящ от БСП е полковник от резерва Иван Иванов, който е бил зам.-министър на отбраната на Аню Ангелов по времето на ГЕРБ. "Демократична България" се представя от Велизар Шаламанов , министър на отбраната в служебния кабинет на Георги Близнашки. Теодора Генчовска бе проект за министър на отбраната на Слави, служила е в МО и различни структури армията в Брюксел. И накрая - спец в преговорите на "Продължаваме промяната" е известният Тодор Тагарев, който е би и министър на отбраната в служебен кабинет и още на куп възлови места в МО.

 

Ето какво ни пише нашият читател Ст. Иванов: "Фактът, че Тодор Тагарев е в "Продължаваме Промяната", а даже е и техен "експерт" (вероятно и кандидат за бъдещ Министър на отбраната) обаче означава едно от две неща: 1. Или не са проверили добре (само просто търсене и преглеждане на новини и интервюта с Тагарев ще даде на всеки непредубеден човек ясна представа той дали е лобист и ако да - за какво и кой). 2. Или "Продължаваме Промяната" са в скрит конфликт с президента или зад тях стоят интереси (разбира се Петков и Василев може да не са се усетили, че партията се пробива)."

 

Опасение относно участието на Тагарев в преговорния екип на ПП изрази и президентския секретар Димитър Стоянов: "Тагарев участва в преговорите за коалиционно управление в област "Национална сигурност" като част от екипа на ПП "Продължаваме промяната". Вие сериозно ли? А не, благодаря!"


Кирил Петков и Асен Василев спечелиха кредит на доверие от българите на последните избори по три причини: заявката им за безкомпромисна борба с корупцията и лобизма Сами заявиха на консултациите, че ако в тяхната партия се появят такива хора, започват чистката от тях; възможността и твърдата подкрепа от президента да работят. Така хората разбраха за тях и видяха какво могат. И трето - президентът ги подкрепя и като политици.

 

На България и армията не трябват бизнес играчи за своя сметка, хитри лобисти, лъжеродолюбци и кариеристи. Трябват ни почтени и честни хора, в най-истинския смисъл на думата.

 

Кой ще бъде новият министър на отбраната. Тодор Тагарев и Велизар Шаламанов винаги са имали претенции да седнат на най-високия армейски стол. На  Иван Иванов също не веднъж му се присънва белия армейски кон.  Теодора Генчовска опита без успех, макар че не може да се причисли към старите муцуни. Може ли да продължи сегашният министър на служебното правителство? Една неофициална анкета на Фрог нюз показа, че както в армията, така и от запасното войнство категорично застават зад кандидатурата на сегашния премиер Стефан Янев за поста на военен министър.

 

Който и да е министър, дупе да му е яко. Защото и при новото правителство, едва ли ще се отпуснат 2% от бюджета за армията. Така че промяната във войската може да продължи, но ще чака на опашката.

 Калин Джумайски

https://frognews.bg




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19703418
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031