Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2021 16:03 - Проф. Николай Радулов за ФАКТИ: Тези, които са получили парите от “Хемус”, са спокойни
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 145 Коментари: 0 Гласове:
0



Проф. Николай Радулов за ФАКТИ: Тези, които са получили парите от “Хемус”, са спокойни

29.12.2021 admin

  image  

“Ще настоявам да се провери дали при случая с Божков държавата е уведомена, ДАНС, какви мерки е взела тя и ако не е взела мерки – кой е виновен за това. Съмнявам се, че банката не е уведомила съответните служби, тъй като това ги заплашва с отнемане на лиценз. По-скоро предполагам, че която и да е, банката е уведомила службите. Интересно е какво се е случило след това”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проф. Николай Радулов, народен представител от “Има такъв народ” и експерт по национална сигурност.

 

“Интересно ми е някой разпоредил ли е да не работят, или ако са работили, какво са свършили, или ако са направили анализ, на кого са го предоставили, какъв е резултатът. Това са много важни неща. Според мен ще доведат по естествен начин до извода, до който съм стигнал – че в момента ДАНС е една политизирана структура, която трябва да бъде внимателно изследвана и подменена със структура, която отговаря на концепцията за ДАНС”, заяви той.

“Всеки може да бъде поканен от следствието или прокуратурата като свидетел”, каза той по повод викането на вътрешния министър Рашков като свидетел в прокуратурата по случая “Хемус”. “Видяхме, че и Борисов беше викан като свидетел и го разпитаха. Никой не е свещена крава, която не може да бъде пипната. Тук важна е причината. Причината според прокуратурата е, че Рашков е казал, че знае в кого са отишли тези 54 милиона. Чета негови интервюта и стигам до заключение, че той е наясно къде са отишли, но няма доказателства. Мисля, че по-скоро това е един жест на прокуратурата – да покаже колко много работи и как всеки, който дръзне да ѝ прави бележки, си получава заслуженото”, допълни той.

Според проф. Радулов Бойко Рашков ще се яви на разпит, но това няма да доведе до нищо.

“Ние още не сме наясно какво се е случило с тези пари, този, в когото са отишли, какво е направил с тях. Той може да не ги изпира в момента, а да ги депозира някъде – в някакъв сейф или да ги укрие в някакво място”, допълни той.

Проф. Радулов коментира и Борислав Колев – основният свидетел по случая „Хемус“: “Следва да бъде разпитан в съдебно заседание. Друг въпрос е дали е постигнато някакво съгласие по отношение на неговата роля в бъдещия процес. Доколкото разбирам той е организаторът на схемата, по която парите се взимат от банката и отиват някъде. В случая “КТБ” основният организатор на голямото източване на пари от банката се явява защитен свидетел. Лош подход е главният организатор да се яви защитен свидетел, защото той е убедил останалите да влязат в схемата. Обикновено не се прави така”.

В световен план подобни договорки се правят не с основните организатори, а с хората от периферията, обясни той.

Според проф. Радулов трудно ще се стигне до крайния получател на парите. “В такива схеми, когато става дума за толкова много пари, винаги има бушони – междинни връзки, които се скъсват. Хората изчезват или стават недостъпни за разследващите органи. Вероятно този случай е такъв и затова тези, които са сложили парите в джоба си, вероятно много не се притесняват. Съдя по кандидата за защитен свидетел – става дума за 54 милиона. Хора са убивани и за по-малко пари. Доколкото разбирам той не е охраняван към момента, няма никакви посегателства по отношение на него. Тоест тези, които са получили парите, са спокойни, че разказът му ще стигне само донякъде”, коментира той.

Според проф. Радулов е нужна реформа в специалните служби, която трябва да се случи преди всичко на управленско равнище.

“Управленският състав на службите се политизира. Всички тези хора по един или друг начин са свързани с бившите управляващи”, посочи той и уточни, че тези промени в службите не би трябвало да доведат до ново политизиране, а до деполитизация.

https://svobodnoslovo.eu/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19705238
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031