Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2022 16:53 - Призрачните кораби, които морето изхвърля
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 71 Коментари: 0 Гласове:
0



Призрачните кораби, които морето изхвърля

23.01.2022 admin

  image  

Приморски край се намира в южната част на Далекоизточния федерален окръг в Русия. На север граничи с Хабаровски край, на запад – с Китай, на югозапад с Корейската народнодемократична република (КНДР), а на изток, югоизток и юг се мие от водите на Японско море.

Точно това е мястото, където една фотографка забелязва нещо необичайно – много разбити рибарски кораби. Те са тръгнали от Северна Корея, но нещо ги е довело чак до руския бряг.

  image

Този празен севернокорейски риболовен кораб изплува на брега на източното крайбрежие на Русия през пролетта на 2020 г. Това не е единственият кораб с подобна съдба. Много от тях имат трагична предистория.

image

Фотографката Наталия Булкина живее в административния център на Приморски край – Владивосток. От 2019 г. тя издирва призрачните севернокорейски корабокрушения.

image

Повечето от корабите, които се носят по руското крайбрежие, са празни. В някои обаче още се намират телата на севернокорейски моряци или недохранени оцелели от бурите, които често връхлитат Японско море.

image

През 2018 г. местните жители докарват багер, за да пробие корпуса на един обърнат кораб, който е вклинен в пясъка на плаж на 150 километра от Владивосток, след като чуват шумове отвътре. След като корпусът е разбит, се появява „кльощав рибар с червени очи“. Той говори на корейски. Рибарите, които оцелеят и успеят да стигнат до сушата в Русия, са депортирани обратно в Северна Корея.

image

Булкина, която се премества във Владивосток от родния си град близо до Санкт Петербург, казва пред Радио Свободна Европа, че след като видяла няколко севернокорейски кораба по време на приключенията си по крайбрежието, е осъзнала, че корабокрушението „не е изолиран случай, а част от по-голям феномен.”

image Първобитен нож, изхвърлен на руския бряг. Смята се, че е бил на севернокорейски риболовен кораб.

Според Siberian Times севернокорейските бракониери на калмари често плават в руски води и използват незаконни мрежи, обикновено през летните месеци.

image

От заключенията на проучване от 2020 г. става ясно, че огромните китайски траулери, които бракониерстват калмари през последните години, са изчерпили драстично запасите от морски дарове във водите на Северна Корея. С квотите, които трябва да изпълнят, рибарите в Северна Корея са принудени да правят все по-дълги и по-рисковани пътувания в морето със своите скърцащи дървени корабчета и лодки.

image

Не е възможно да се изчисли точно броят на смъртните случаи на севернокорейци в морето. Русия не брои корабите, врязали се в нейния бряг, но японските власти съобщиха, че близо 600 от корабите-призраци, с десетки тела, открити на борда, са се носили край бреговете ѝ от 2016 до 2020 г.

image Детайл от севернокорейски риболовен кораб, изхвърлен на руския бряг.

Фотографката казва, че е покрусена от „безнадеждната смелост“ на хората, които се отправят към открито море, заради ужасяващото състояние на севернокорейските риболовни кораби, които е видяла.

image

След началото на пандемията на коронавирус Булкина казва, че има рязък спад в броя на лодките, които се появяват на брега на източното крайбрежие на Русия. Фотографката подозира, че това по-вероятно е свързано с карантинни мерки, а не с подобрени условия за безопасност за рибарите в тоталитарната Северна Корея.

image

Пред местни медии Булкина казва, че заснемането на фотографиите на корабите-призраци ѝ е донесло „силно чувство на отчаяние, дързост, риск и страх“ и казва, че стоенето близо до лодките я е накарало да се почувства сякаш може да „отгатне драмата на тези хора, които влизат в морето в такива крехки плавателни съдове“.

https://svobodnoslovo.eu




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19823907
Постинги: 45041
Коментари: 6163
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930