Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2022 17:02 - Правосъдният министър: Европа е наясно със ситуацията у нас и трудно може да бъде заблудена с „прах в очите“
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 117 Коментари: 0 Гласове:
0



Правосъдният министър: Европа е наясно със ситуацията у нас и трудно може да бъде заблудена с „прах в очите“

31.01.2022 admin

  image   Брюксел се тревожи, че България и прокуратурата нямат ясни отговори, например за това какво се случва по делата „Магнитски“, че у нас разследванията продължават твърде дълго. Трябваше да отговарям на въпросите какво ще направим, за да се преустанови практиката предварителни производства и разследвания да продължават твърде дълго. Беше поставен и въпросът какво ще направим по проблема, че у нас нещата на хартия са чудесни, а действителността е друга. Евродепутатите са наясно със ситуацията в България и трудно могат да бъдат заблудени с внезапни промени на становища или „прах в очите“.

Това каза в ефира на БНР правосъдният министър Надежда Йорданова. След изслушването й в Брюксел от мониторинговата група на Европейския парламент, както и на премиера Кирил Петков и главния прокурор Иван Гешев, Йорданова определи дискусията като „активна“ и „отворена“.

По думите й е нормално европейските депутати да поставят въпроси, още повече, че това са и въпросите на българското общество.

 

„Политическата воля за закриването на специализираните съд и прокуратура няма да бъде променена“, категорична бе министърката.

Проектът за промени в Закона за съдебната власт на правосъдното министерство е публикуван за обществено обсъждане: „Ние се вслушваме в професионалистите, в магистратурата и за това как да направим така, че всяко дело, което е в съдебна фаза, да бъде доразгледано, да не бъде прекратено и да бъде започнато отново, а да бъде осигурено безпроблемното им приключване“.

Йорданова очаква в рамките на месец март законопроектът да бъде гласуван в парламента.

Правосъдният министър коментира и подадената оставка на Сотир Цацаров: „Няма личен елемент или мотив нито в реформата на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), нито в която и да е друга реформа. Въпросите са принципни, институционални, като това как да се направи така, че те да работят по ефективно и по-прозрачно, без корупционни прояви и в интерес на гражданите. Обстоятелствата, че определени лица пречат на тези реформи, изкривяват ги, не може да не бъде коментирано. И тук не става въпрос за конкретното физическо лице, а какво прави това лице на съответната позиция“.

Според Йорданова се уточняват детайли как ще работи занапред Антикорупционната комисия, особено по отношение на разследващите функции.

frognews.bg
https://svobodnoslovo.eu




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19704064
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031