Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2022 17:57 - Al-Quds (Великобритания): А ако утре Русия нападне България?
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 104 Коментари: 0 Гласове:
0



  image Al-Quds (Великобритания): А ако утре Русия нападне България? 11.02.2022 08:15

Украинската криза продължава да привлича вниманието на целия свят, пише Al-Quds. Въпреки факта, че западните медии се опитват да влияят на световното обществено мнение, според автора на статията реалността изглежда различно. Журналистът е убеден, че Киев не може да разчита на помощ от НАТО, а Путин ще направи всичко възможно, за да коригира грешките, които се случиха след разпадането на СССР.+

Превод от Al-Quds (Великобритания):

image

Украинската криза продължава да привлича вниманието на целия свят, предвид сериозните й последици за глобалната сигурност и стабилност, в случай на открита война не само между Русия и Украйна, но и възможна конфронтация между Запада и Кремъл, подкрепена от Пекин.

Западът представя ситуацията като преследване на Киев от страна на Москва, по примера на политиката на бившия Съветски съюз, тоест желанието да се ограничи свободата на украинците, да се попречи да живеят в западния „свободен свят“. Както знаете, основната причина за кризата беше решението на Украйна да подпише търговско споразумение с Европейския съюз, което проправя пътя за присъединяването на страната към Организацията на Северноатлантическия договор, а след това и към Европейския съюз.

С подкрепата на Китай Русия прилага политика, насочена към закрепване на нови принципи, свързани с нейната национална сигурност и стабилността на регионите, които са важни за нея. Най-важните от тях е да се предотвратят промените на геополитическата карта на света. Като част от украинската криза Русия успя да изпрати ясен сигнал на Запада, че без предварителното й съгласие няма да настъпят промени в съседните й региони и зони на влияние.

Чрез украинското направление Русия се стреми да постигне следните стратегически цели.

Първо, необходимо е да се отложи с дълги години разглеждането на Киев относно възможността за присъединяване към Европейския съюз или към Организацията на Северноатлантическия договор.

Задачата на Москва е да убеди украинската общественост, че е в нейни интереси да стои далеч от този алианс и по този начин да откаже да подкрепя националистическите движения, гравитиращи към Запада.

Така се повтаря сценарият, реализиран с някои страни, като Финландия. Въпреки членството на последната в Европейския съюз, финландският политически елит не се осмели да се присъедини към Северноатлантическия алианс, а общественото мнение е против всякакъв процес на взаимодействие поради тежките му последици. Същото може да се каже и за Швеция, която не е член на НАТО.

Второ, Русия, водена от Владимир Путин, иска да поправи грешката, допусната по време на разпадането на Съветския съюз, когато страните от някогашния източен блок се присъединиха към НАТО.

Кремъл заложи на политиката на Финландия, Швеция и Австрия, така че страните да последват примера им и да мислят за напускане на алианса в бъдеще и отказ да предоставят на НАТО своите военни бази.

Трето, Кремъл се стреми да възстанови славата на Съветския съюз чрез изграждане на стена за сигурност, която включва разделяне на държавите на два блока: проруски и прозападни. Москва счита това разделение за залог за световния мир.

Ако утре Русия нападне някоя от балтийските страни или България, НАТО няма да бърза да ги защитава, а ще се ограничи до финансиране на доставките на оръжие и налагане на икономически санкции.

Това не се популяризиреа, но НАТО е готово само да защитава западноевропейските страни като Германия, Белгия, Франция, Италия и Испания, тоест историческото ядро ​​на Запада, независимо дали във военно, търговско или културно отношение.

В тази връзка съобщенията за изпращане на британски, френски или американски войници в страните от Източна Европа за защита срещу Москва имат за цел само да успокоят масите.

Всъщност няколко хиляди военнослужещи няма да оцелеят и ден след настъплението на руската военна машина.

От друга страна, Кремъл изпраща ясни и завоалирани сигнали на Запада, преди всичко на САЩ, за необходимостта от преразглеждане на военната политика спрямо Русия.

Най-важната стъпка в това отношение може да се нарече решението за разширяване на военното присъствие в Балтийско море в подкрепа на руския анклав — Калининград — разположен между Литва и Полша.

В допълнение към засилените военни учения на Русия, които достигнаха до бреговете на Европа, например Франция и Испания, когато военните кораби спряха в неутрални води срещу западните военни бази, полетите на стратегическите бомбардировачи Ту-160 бяха идентифицирани и в близост до границите на тези страни. Американският континент също беше подложен на натиск, имаше заплаха от доставки на оръжие и създаване на военни бази в Куба и Венецуела.

Русия демонстрира военната си доктрина за подкрепа на съюзниците и, ако е необходимо, за използване на ядрени оръжия, което Владимир Путин подчерта в известната си реч в началото на март 2018 г., противопоставяйки се на преначертаването на геополитически карти.

Както знаете, страната не се поколеба да нахлуе в Сирия, за да спаси съюзния режим в Дамаск, и тайно въоръжи Иран с усъвършенствани противоракетни системи и бойни самолети, така че всяка американска агресия срещу иранците не гарантира победа и дори може да завърши с ужасни загуби.

Накрая Русия анексира Крим и след това заплаши да нахлуе в Украйна, за да увери света, че Москва ще отстоява позициите си по Украйна и другите региони, за да защити националната си сигурност и бъдещето си на международната сцена по какъвто и да е начин, независимо дали със сила или чрез преговори.

Путин се е научил как да движи фигурите на международната шахматна дъска и неговите ходове са насочени към осигуряване на статуквото на геополитическата карта на света, както и към коригиране на дисбаланса, настъпил в миналото, когато Западът се възползва от Слабостта на Русия след разпадането на Съветския съюз.

Източник: https://www.alquds.co.uk/%D9%83%D9%8A%D9%81-%D9%8A%D8%AD%D8%B1%D9%83-%D8%A8%D9%88%D8%AA%D9%8A%D9%86-%D8%B1%D9%82%D8%B9%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D8%B4%D8%B7%D8%B1%D9%86%D8%AC-%D8%A7%D9%84%D8%AF%D9%88%D9%84%D9%8A%D8%A9/

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front
https://zapisnanews.info




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19703010
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031