Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2022 23:05 - Кирил Петков трябва да се извини
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 259 Коментари: 0 Гласове:
0



Кирил Петков трябва да се извини

Къде бяха днешните защитници на международното право, когато летяха "красивите ракети" в Ирак, Либия Сирия?

  image Румен Гечев image    

Къде бяха днешните защитници на международното право, когато летяха „красивите ракети“ в Ирак, Либия Сирия? Къде бяха, когато НАТО панически се изтегли от Афганистан? Там имаше и български военни части. Ние загубихме 2,5 милиарда долара дълг от Ирак. Помните ли обещанията, че ако се присъединим към демократичните сили – в онзи момент САЩ и Великобритания, ще си върнем този дълг? Какво получихме – един голям надут балон. Загубихме стотици милиони долари годишно от кризата в Либия. България имаше инвестиции в търсене на петрол на либийска територия в определени участъци. Там работеха 10-15 000 висококвалифицирани българи, които загубиха работата си.

България сега ще бъде една от страните, които заедно с Прибалтика, ще претърпи най-големи загуби от наложените санкции на Русия. Защото, ако Франция си внася основно природния газ от Норвегия и Холандия, Испания внася от Мароко, Италия – от Либия, Алжир и Мароко, то България внася 80% от количествата от Русия. А само след няколко месеца предстоят преговори за нов договор за газ с „Газпром“, тъй като настоящият договор изтича. Ще бъдат ли договорени нужните количества и на каква цена – това е въпросът.

САЩ са далече от конфликта. Те забъркват конфликти, в които участват други народи. От Първата световна война спечелиха милиарди, от Втората световна война спечелиха милиарди – 70% от златните запаси на света отидоха при тях. И сега ще спечелят, защото при тази криза цената на втечнения газ ще литне до небесата.

Ние трябва да гледаме какво става с България и къде е българският интерес – и външнополитически, и икономически. Ние сме членове на ЕС и НАТО, но НАТО е отбранителен съюз, който се задейства тогава, когато страна членка на алианса е нападната. Нито е нападната страна членка на НАТО, нито се намираме в отбранителна позиция. Ние трябва да внимаваме каква цена ще плати българският народ в чуждата игра, която се разиграва от чужди режисьори.

Българските държавници трябва да престанат папагалски да повтарят чужди тези. Като тази на сенатора Маккейн, Бог да го прости, който дойде 2014 г., за да окаже натиск върху кабинета „Орешарски“ да се откажем от „Южен поток“. Успяха. Загубите за България са огромни. Имаме „Турски поток“ и разликата за нас е, че плащаме търговска надценка за газ на Турция. Кранчето е в Турция, вместо да е в България и да печелим от транзитни такси.

Неприятно съм изненадан от неочаквания израз, изпуснат от премиера на България Кирил Петков, че Русия била „бензоколонка с ракети“. Но Русия притежава военно-космически сили и средства. И много ми е интересно след тези приказки как българският премиер ще отиде при „бензоколонката“, за да се договаря за газ и да сключва договор с „Газпром“. Така че премиерът Петков трябва да се извини, защото неговите думи ще имат негативен ефект върху всички българи.

Румен Гечев
https://mignews.info




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19832409
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930