Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2022 17:26 - Кремъл гласи олигарх за наследник на Зеленски
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 177 Коментари: 0 Гласове:
0



Кремъл гласи олигарх за наследник на Зеленски   28 Февруари 2022 5424     image image Автор: Lupa.bg  

Украинският опозиционен политик и олигарх Виктор Медведчук е избраникът на Кремъл за наследник на президента Володимир Зеленски, твърдят медии в Русия, Украйна и на Запад. 

Медведчук е лидер на партия "Опозиционна платформа - За живот" и до вчера се намираше под домашен арест, след като властите го обвиниха в държавна измяна и съдействие на дейността на терористични организации. В неделя обаче бе съобщено, че той е избягал от домашния арест.

Виктор Медведчук, който не крие проруските си възгледи, е един от най-богатите украинци. Неговият бизнес се простира от медиите през строителството и агробизнеса до добива на нефт и газ. Той притежава 25 апартаменти и къщи, 18 мерцедеса, стотици бижута, скъпи часовници и картини. През лятото на 2020 г. той обяви сензационно, че е собственик на фрагмент от Библията на Гутенберг от 1455 г. - най-старата печатна книга в света.

След анексирането на Крим Медвечук, който е и депутат, отказа да смята Русия за страна агресор и продължи често да пътува за Москва на срещи с официални лица. През май 2021 г. украинската прокуратура предяви срещу него обвинения в държавна измяна и го прати с гривна на крака под домашен арест, който бе удължаван неколкократно, последния път до 10 март 2022 г. 

Медведчук бе обвинен, че е разкривал секретни данни за разположението на украински военни части. Освен това е предал на руските власти лицензи за добива на петрол и газ от находище в Крим.

image

Няколко месеца преди ареста срещу олигарха и третата му съпруга - телевизионната водеща Оксана Марченко, бяха въведени санкции, като украинският Съвет за сигурност обяви, че срещу тях тече следствие за участие във финансиране на тероризъм. Под санкциите попаднаха и три телевизионни канала, проформа принадлежащи на друг украински депутат - Тарас Козак, но де факто свързани с Медведчук. В основанието за блокирането на каналите се посочва, че те са източник на проруска пропаганда и са финансирани от Москва по заобиколен начин, че разпространяват дезинформация и опитват да подкопаят европейската ориентация на Украйна.

Медии в Киев твърдят, че руският президент Владимир Путин много уважавал Медведчук и го смятал за един от хората в Украйна, на които би могъл да разчита в пълна степен.

image

Отношенията между двамата надхвърляли политическото съюзничество. През 2004 г. руският президент става кръстник на дъщерята на олигарха - Даря. Самият Медведчук разказал в интервю за Тв канала “Россия 1”, че съпругата му Оксана Марченко помолила мъжа си да покани Владимир Владимирович за кръстник на детето, а руският президент с удоволствие приел.

Миналата година украинската версия на сп. “Форбс” оцени състоянието на олигарха на 620 млн. долара, като го постави на 12-о място сред най-богатите хора в страната. Преди време журналистическо разследване показа, че дори по времето на домашния му арест богаташът е продължил ремонта на своя дворец близо до Киев. Имението с жилищна площ от над 2000 кв. м разполагало с близо 100 стаи.

image

Специална галерия приютявала огромната семейна колекция от 530 ценни картини и 227 икони.

В едното крило на двореца бил разположен спа центърът със стаи за масаж, хидромасаж, солна стая, фитнес зала, сауна, хамам и 18-метров басейн. В отделна стая от 28 кв. м се съхранявали играчките за елха. В огромния дом имало и изба със скъпи вина, както и фризьорски салон. Кабинетът на олигарха бил с площ 45 кв. м, а в него имало и тайна стая за собственика в случай на опасност.

Семейството притежава и яхта за 200 млн. долара, но тя бързо била прехвърлена на офшорна компания след наложените срещу депутата персонални санкции.

Роденият на 7 август 1954 г. в Почет бизнесмен и политик е юрист по образование и до 1989 г. работи като адвокат. През 2000-2001 г. става зам.-председател на украинския парламент, а по времето на президента Леонид Кучма е смятан за неговия сив кардинал. През 2004 г. е обвинен в изборни фалшификации, довели на власт проруския президент Виктор Янукович.

По време на въвеждането на санкциите срещу него стана ясно, че Медведчук и съпругата му имат 97 фирми, 44 от които са регистрирани в Кипър, 15 в Украйна, 12 - в Русия, 11 - на Британските Вирджински острови и 5 в България.

Става дума за ваканционни имоти и за земеделски земи. Всички те са в Бургаска област - в общините Несебър, Поморие и Царево. Медведчук е купил чрез компаниите си 23 хектара земя на българското крайбрежие още през 2007 г. - две години след като напуска влиятелен пост в администрацията на първия украински президент Леонид Кучма. По това време Медведчук е член на Висшия съдебен съвет на Украйна, който има пряка роля в кариерното развитие на съдиите.

За купуването на недвижимата собственост Медведчук е вложил в петте фирми капитал в размер на 37 милиона лева - около 19 милиона евро по сегашния курс.

Компаниите са “Пърфект Ленд Пропъртиз”, “Анаптиксис Дивелопмънт”, “Ескафеас Кънстракшънс”, “Хр. Атанасио Кънстракшънс и Дивелопмънтс”, “Политими Джиа Пропъртиз”. Всички те са основани с цел покупко-продажба, строителство, наемане и аренда на недвижими имоти.

Над 400 руски наемници действат в Киев по нареждане от Кремъл, пише пък "Таймс". Те трябвало да подготвят почвата Москва да поеме контрола над Украйна чрез Медведчук.

На тях им била поставена задачата да убият президента на Украйна Володимир Зеленски, членовете на украинското правителство и да подготвят почвата за вземането на града под контрола на Москва.

„Групата „Вагнер“ – частна военна компания, управлявана от един от най-близките съюзници на руския президент Путин, е изпратила преди пет седмици наемници от Африка с мисията да обезглавят правителството на Зеленски в замяна за солиден финансов бонус“, се казва в материала, цитиран от dnes.bg.

Информацията за мисията на „вагнеровците“ е станала известна на украинското правителство в събота сутринта и няколко часа по-късно Киев обяви 36-часов комендантски час, за да бъде прочистен градът от руските диверсанти.

Както писахме по-рано, кметът на столицата Виталий Кличко предупреди мирните жители, че те ще бъдат считани за диверсанти, агенти на Кремъл и рискуват да бъдат ликвидирани, ако се появят на улицата.

https://lupa.bg




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19825231
Постинги: 45041
Коментари: 6163
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930