Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2022 17:44 - Културен център ”Иван Михайлов”, Битоля: В РС Макдония злобата и омразата към България са дълбоко вкоренени в част от политиците
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 353 Коментари: 0 Гласове:
0



Културен център ”Иван Михайлов”, Битоля: В РС Макдония злобата и омразата към България са дълбоко вкоренени в част от политиците image
  • Автор: БТА
  • 26 Апр 2022
 

Седмица след откриването на Културния център „Иван Михайлов”-Битоля членовете му излязоха с обръщение във Фейсбук. „Това беше Страстната седмица, чиято същност е всеки от нас да премине през своята голгота, за да получи светлина и упование. В противовес на всичко това, ние станахме свидетели, почувствахме и преживяхме седмица на най-низки човешки страсти, на грозни обиди и на нечовешка злоба и омраза. Омраза към нас, ръководството, и нашите гости от България и към членовете и симпатизантите на сдружението, носещо името на Иван Михайлов”, пишат от Културния център в Битоля. 

Членовете на сдружението изразяват учудване от „прибързаната и необмислена позиция” на президента Стево Пендаровски, който нарече Иван Михайлов „доказан сътрудник на хитлеристкия нацистки режим”, а наименуването на културен център с неговото име определи като невъзможно да бъде мост за сближаване между двете страни. 

„Маските окончателно паднаха! Уверени сме, че вече на всички, които имат желание и воля да разберат и признаят, е ясно - в Република Северна Македония злобата и омразата към българите и всичко, свързано с България, са дълбоко вкоренени в съзнанието на част от политическия елит на страната и вече много години са тяхна целенасочена политика”, пишат от сдружението.

Членовете му уточняват, че Културният център е регистриран официално със своето име през март 2019 г. и до деня на официалното откриване на клуба никой в Република Северна Македония не е видял нищо лошо или нередно в съществуването и дейността му, „но в момента, в който ни беше обърнато малко повече внимание от институциите в България, веднага станахме „остър трън“ в очите на институциите в страната”, пишат те. От Културния център "Иван Михайлов" в Битоля определят случилото се след откриването като "отприщена страстна истерия с флагмани определени политици и определени медии, техните ботове, фалшивите профили във Фейсбук, които имат за цел разпространяването на говора на омраза и торпилиране на перспективата за развитие на добросъседските отношения между България и Република Северна Македония”.

От Културния център уточняват, че името на Иван Михайлов е избрано за патрон на тяхното сдружение, защото той е последният исторически лидер на ВМРО, „символ и носител на борбата срещу чуждата на Македония доктрина, която покълна в умовете и душите на хората по времето на сърбо-комунистическия режим в нашата татковина и направи така, че днес кръвни братя да не се понасят. Той е всичко друго, но не и фашист”. 

 „Иван Михайлов е знамето на българщината в Македония и на борбата за нея. Това е истинската причина за реакциите от последната седмица на днешния политически елит в Република Северна Македония и за злостния говор на омраза”, пише още в обръщението.

От Културен център „Иван Михайлов”-Битоля задават и въпроси: как протестиращите в с. Кравари, които посрещнаха хеликоптера, с който пристигна българският премиер Кирил Петков са знаели толкова точно времето и мястото на кацане на хеликоптера, след като и самите те като организатори не са знаели това?  

Те питат също „каква е символиката и значението на портрета на Иван Михайлов в кабинета на Християн Мицкоски, наследен и намирал се там още по времето на предишния председател на ВМРО-ДПМНЕ и премиер на страната Никола Груевски, но запазен от Мицкоски?”. 

 „През целия си живот Иван Михайлов е бил преследван и прогонван от силните фактори на времето, но е успял да устои, ще устоим и ние! Злобата, омразата и практиката на отричане на основни човешки права нямат място в днешното единно европейско семейство!”, пишат в обръщението си от Културния център "Иван Михайлов”-Битоля. 

 Източник: БТА
https://glasove.com




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19707518
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031