Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2022 17:36 - Мандатоносителят на Кирил и Асен не иска повече да мълчи
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 90 Коментари: 0 Гласове:
0



Мандатоносителят на Кирил и Асен не иска повече да мълчи    
image
Георги Манев е основател и почетен председател на ПП СЕК, която самият той предостави безусловно на Промяната, за да се яви на избори и да управлява днес държавата
31 Май 2022, Вторник, 16:07 ч. Автор: Георги МАНЕВ

Обръщението към днешните управници на държавата е предизвикано от последните събития с украинските бежанци

Това, което преля чашата ми, е, че с некомпетентни решения се засилва инфлацията в държавата ни, като се съсипва малкият и среден бизнес. Давам Ви пример - най-засегнатият бранш от коронавируса е туризмът. Програмата, която е за българския туристически бизнес - настаняване на украински бежанци за 40 лв., е глътка свеж въздух с едно голямо "ако"... Ако държавата плащаше своевременно на хотелиерите дължимите суми, както и подпомагането на бизнеса във връзка с повишаването на цената на тока, нямаше да се получи тази изкуствена инфлация в такъв голям размер. Подпомагането на сметките за ток към бизнеса не беше своевременно и той реагира, като увеличи цените на крайния продукт. Хайде сега накарайте бизнеса да си свали цените! Неплащането навреме на туристическия бранш, въпреки че преди месец са преведени 148 млн. евро от Европейския съюз, води също до увеличаване на ифлацията. Три месеца ние се грижим за украинските бежанци, плащаме заплати, здравни осигуровки, храним ги три пъти дневно, плащаме си тока и всички консумативи, свързани с дейността ни, а от държавата ни е платено само и единствено за 15 дни за месец март. В същото време, ако не си платим задълженията към държавата, начисляват допълнителни лихви върху дължимите данъци. Ако просрочим кредитите си, ние влизаме в графа лоши кредитополучатели, тогава дори и Българската банка за развитие няма да ни рефинансира заемите. Купуваме стоки с ДДС, което влиза в държавния бюджет, плащаме си тока с ДДС, което също влиза там и други. Социализирахме бежанците в разселените от нас места, управниците ни се тупат в гърдите за наша сметка, а ние не сме си получили дори и заработеното от нас. Това ни пронуждава да вдигнем цените на предлаганата услуга отново, което отново ще повиши инфлацията. Мерките трябва да са своевременни, а не празни обещания, отстоящи във времето. При тази инфлация, ако сме спечелили някой лев, той вече е изконсумиран. А и ние си плащаме и данък печалба, който пак влиза в държавния бюджет. 

Опитах многократно да обясня на нашите представители, че ако изпратените от ЕС пари влязат своеременно в българския туристически бизнес и ако бяха оставили програмата от 40 лева, никой нямаше вчера и днес в Кризисните центрове  да извършва безсмислени действия, свързани с огромни разходи за държавата и ЕС - ангажиране на полиция, БДЖ, медицинско осигуряване, логистика и прочее. Искам да обърна внимание на разликата между украинските бежанци и бежанците, които нередовно минават зелена граница. Първите бягат от война, в която се нанасят целеви удари с ракети. Това са 99% жени и деца, преминали през КПП-тата по законов ред, регистрирани в Държавната агенция за бежанците. Другите са икономически мигранти, изцяло млади мъже, които вместо да пазят и отбраняват страната си, оставят своите жени и търсят икономически просперитет в Европа. С недоумение изслушах изявлението на вицепремиера Калина Костадинова за разселването на украинските бежанци на места, където бяха настанени афганистанци, сирийци и други, а именно - Харманли и Сарафово. Това за мен е много голям политически гаф заради това, че слагат под един и същ знаменател двата типа бежанци. 

Сега хората треперят и не знаят къде ще бъдат настанени. Никой не им казва къде ще идат, а на мен ми е жал да им покажа вратата. Новата програма от 1 юни до 31 август е с цена 15 лв. със закуска, обяд и вечеря. Естествено курортите ни по морето нямат интерес, но ако бяхте оставили програмата по 40 лв., сметката излизаш. Тези пари, отпуснати от ЕС, директно щяха да влязат в бюджета на държавата под формата на преките и косвени данъци. 

   

Но най-важното за мен е, че ти тези хора вече са социализирани. При мен, на територията на община Средец, те започнаха да говорят с мен и на български. Една нощ в съседна хижа, намираща се под "Божура" веселяща се компания с абитуриент, направи заря с илюминации. Когато гръмнаха първите фойерверки около 23 часа, моите украински гости хукнаха към мазето, не можех да ги спра. Бяха в шок, смятайки, че войната стигна и България. Войната в Украйна не се води като при афганистанците със стрелково оръжие, господа. В Украйна падат бомби. Това са жени и деца от 9-месечни до 14-годишни.

Видеообръщение към българите от един политик, бизнесмен и родолюбец. С омерзение

Обръщам се към Калина Костадинова. Г-жо, организацията, ние, собствениците на тези бази, я направихме, ние ги хранихме хората, ние им осигурихме човешки условия и лекарска помощ, ние, от българския бизнес, не вие, които не знаете какво правите. И ние платихме за човещината си на 100%, защото не сме в сивия сектор. Когато ни плаща държавата, тя знае много добре колко трябва да си върне обратно в хазната. Напр, ако ЕС трябваше да подпомогне бизнеса в тази кризисна ситуация на територията на Германия или Франция, себестойността на подслона щеше да е поне три пъти по-скъпа. Вместо 40 лв. или 20 евро, там ще им струва 50 евро минимум. За Европа е много по-изгодно тези хора да са в България, Румъния или Молдова. И ето, ЕС гласува 148 млн.евро за България и ги преведе коректно преди един цял месец. До момента в наши бази има все още 70 000 души общо. По 40 лв. на ден това са 3 млн.лв. на ден, по 30 дни – 90 млн.лв. или 50 млн.евро. Къде са останалите 100 млн. евро, питам аз?

Не мога повече да мълча!

Били сте напълнили държавната хазна с пари. Напълнихте я, защото създадохте изкуствена инфлация със забавянето на плащанията към бизнеса. Давам елементарен пример с моята фирма. В двора на хижата през май имах две големи мероприятия, едно от които традиционното фолклорно надпяване на самодейци от региона. Увеличих цените на храната, напитките и сервиза, за да мога да поема събитието. Как ще ме накарате мен и колегите ми, които са в същото положение,  да ги върнем тези цени впоследствие обратно? Увеличавам цените, за да мога да компенсирам разходите си, а хижа "Божура" е известна в годините с на-конкурентните цени в района като генерална комплекс – държа ниски цени и печеля от оборота. Вече не е така. Тази инфлация се предизвика от неадекватните ви и трагично закъсняващи мерки.

Ненормално е финансов министър да се хвали, че събрал над 4 млрд. лв. повече в бюджета. Не са събрани, господа! Това са парите от създадената от вас инфлация. Ние вдигнахме цените, защото токът започна да поскъпва още преди половин година. Всичко във вашия бюджет влиза като ДДС и като данък печалба, взети от нас, заетите в производство, търговия и услуги. Всичките цени са по-високи, някои даже двойно - на олиото, на тока, на краставиците, на месото, на каквото си искаш.

Не може да пристигнеш в Украйна, да се тупаш по гърдите в международния видеообмен и да обещаваш военно-техническа помощ, а да наричаш Русия бензиностанция с ракети. После да се вайкаш, че Путин ти спрял газа и да се молиш на Европейската комисия евентуално да пощади България и да продължим с вноса на руски петрол. Защото рафинерията на ЛУКОЙЛ в Бургас е руска! А ти, Кириле, министър-председателю, не знаеше ли, че е руска и че може да произвежда бензин само от руски нефт?

Разбирам, че парите за обезщетяване на бизнеса от кризата с украинците, били в Министерството на туризма. Преведете ги незабавно и за другия изработен от нас месец, по-бързо. Да се успокои бизнесът. Всички колеги са задлъжнели, защото плащат 3 пъти дневно изхранване на тези хора. И без това ни е трудно да оцелеем с тези високи цени на горива и ток. Всеки от нас се втурна да прави фотоволтаици, харчи пари с кандидатстване по програми, инвестира, тегли кредити, надява се. А все повече ставаме тези, които се превръщаме в некоректни платци към партньори и държава. Ако поискам рефинансиране, получавам отказ, защото съм забавил плащане към държавата. Къде са обещаните от вас за малкия и среден бизнес облекчения от ББР? Нали затова ви помогнах да се явите на избори?! 

Как да плащам навреме вноски по кредити, като работя с държавата, която ме е забравила? Тя за мен е мащеха. И за колегите от малкия, средния и голям бизнес. Ако бяхте продължили с програмата за тези прословути 40 лева, много хотелиери нямаше да изведат бежанците и да стигате до резилните сцени от вчера и днес. Досега сме изхарчили 50 млн. евра, а ЕС даде148 млн. евро. Вижте си министъра на туризма Христо Проданов, този човек за този пост ли е?

Исках да напусна политиката, да се оттегля с достойнство и да дам път на нови хора с енергия. Но, за да управляваш държава трябва и мъдрост, освен младежки ентусиазъм. Това е от мен, но засега. Тепърва ще вземам становище и по други необмислени и закъснели стъпки. Инфлацията изпревари всичките ви добри намерения, ако наистина ги имате. Побързайте с реалните мерки.

 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19831795
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930