Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2022 17:08 - Пленените войници от 36-та бригада на ВС на Украйна споделиха за предателството на командирите, военните престъпления и чуждестранните наемници
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 380 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Пленените войници от 36-та бригада на ВС на Украйна споделиха за предателството на командирите, военните престъпления и чуждестранните наемници 30.06.2022 13:55

Телеграм-каналът «Кремлевская прачка» публикува уникални кадри от разпита на военнослужещи от 36-та бригада на въоръжените сили на Украйна, които се предадоха на силите на НМ ДНР в Мариупол. Заловените бойци разказаха за бягството на командирите на бригадата в критичен момент, за отношенията с радикалните групировки, за престъпленията срещу мирните жители и чуждестранните наемници в състава на бригадата.

image

Пленените военнослужещи от частите на 36-та бригада на Въоръжените сили на Украйна съобщават за предателството от страна на командирите на бригадата. Съобщава се за бягството на командира на бригадата полковник Баранюк В.А. в критичен момент за частите момент.

„Той събра всички и каза на излизане:

„Всичко е наред, ние тръгваме, всичко ще бъде наред!»

А в най-екстремния момент съобщи по радиото:

„Всеки за себе си!..“

След това се качи в бронетранспортьора си тръгва. В този момент осъзнахме, че сме захвърлени така, както не би захвърлила нито една армия в света“, каза Алексей Мар, старши моряк от 36-та бригада морска пехота.

Друг войник сподели за «героичния подвиг» на Леонид Анатолиевич Онопко, командир на рота на 501-ви батальон, който по време на обсадата се крил в бункера си, пълен с провизии, докато личният състав гладувал. Заобиколен от охранители, Онопко рядко изпълзявал от собственото си скривалище, откъдето давал команди, включително откриване на огън в мирните сектори на Мариупол.

„Командирът на моята рота Леонид Анатолиевич Онопко първоначално ни изостави, ние, моряците, дори нямахме храна. Дадоха ни един буркан царевица, килограм някакви зърнени храни, вода. … А в мазето, където той се криеше, оттам той дори не излезе, имаше много храна: бисквити, сладки, навсякъде имаше сирене. Но не даде нищо на никого“, казва Тарас Брахада, моряк от 501-ви батальон на 36-та морска бригада.

Войниците на ВС на Украйна съобщиха, че личният състав на бригадата е нямал информация за зелените коридори за излизане от града. Според тях командирите умишлено са прикривали факта за осигуряване на коридори, знаейки пораженческите настроения в бригадата.

„Командването не ни предостави информация за зелените коридори, които Руската федерация и ДНР ни предоставиха. Просто не знаехме за тях. А как се предадохме – оказва се, че имало четири зелени кородори. Това ни казаха военнослужещите от ДНР“, сподели старши матросът Алексей Мар.

Всички моряци се отнасят крайно негативно към такива радикални националистически групировки като «Десен сектор», «Айдар», «Азов».

Един от военнослужещите сподели за предишния командир на бригада Виктор Сигоз, който имал тесни връзки с неонацистката групировка «Медведи СС». Заедно с тях Сигоза участвал в терор срещу мирни жители в Донбас. Морякът заяви, че за целта използвал 120-мм минохвъргачка, както и мини с фосфорен елемент.

Друг морски пехотинец отбеляза обща черта на всички радикални националистически групи — съзнанието за господстващото си положение в украинското общество.

„Мирното население беше сплашено. Държаха се изключително неуважително, арогантно и цинично. Хората се страхуваха от тях“, заяви Иван Заславски, моряк от 1-ва ОБ 36 бригада.

Друг войник също се съгласи, че членовете на всички националистически групировки в Украйна винаги са се чувствали безнаказани и по думите му „дори по-рано, в мирно време, беше трудно да се докаже нещо срещу тях“.

Заловените морски пехотинци разказаха и за престъпленията, извършени от бригадата срещу мирни жители в Югоизточна Украйна.

Насилието над населението често било вдъхновено от най-високите чинове на бригадите.

Един от войниците посочва факта, че охраната командирът на ротата на 501-ви батальон с позивна „Ветер“ убил цивилен охранител около 15-20 март в село Мирное, което военнослужещите от подразделението се опитали да се скрият.

„Ветер“ (охраната на командира на ротата) донесе труп на мъж до позицията. Същият, Долматов Влад хвърли трупа на човека в кладенеца и го подпали“, каза морският пехотинец Брахада.

Отделно военнопленникът сподели как той и други военнослужещи по време на полицейския час хванали две момичета от женската колония в Мирни. Резултатът от срещата било групово изнасилване и изстрел в главата на едно от момичетата от страна на един от охранителите на командира на ротата с позивна «Рация».

В 36-та бригада имало и чуждестранни наемници, които, без украинско гражданство, преди това сключили договор с въоръжените сили на Украйна. Един от военнопленниците говори за британски гражданин на име Джони, който служил в 36-та бригада и когото познавал лично.

„Той беше от десантно-щурмовата рота на първи батальон. Името му е Джони. Това е британски наемник, който е воювал в Сирия, а след това подписал договор в 36-та бригада“, каза старши морякът Мар.

Военнослужещите, взети в плен от НМ на ЛНР, отправиха призив към гражданите на Украйна да не изпълняват циничните и самоубийствени заповеди на режима в Киев.

Едва в плен те успели да видят реалната картина на продължаващата освободителна операция на руската армия и ЛДНР.

Обръщайки се към президента на Украйна Зеленски, заловените военнослужещи от въоръжените сили на Украйна като един задават въпроса: защо той, който обеща да донесе мир в Донбас и Украйна, със своите действия и решения доведе страната до „братоубийствения“ конфликт?

https://zapisnanews.info




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19803470
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930