Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2022 18:52 - След 26 млн. в джоба: Фирма на ГЕРБ опоска ВиК-Шумен
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 167 Коментари: 0 Гласове:
0



image ДнесМнения След 26 млн. в джоба: Фирма на ГЕРБ опоска ВиК-Шумен imageот admin на 01.08.2022 0 24 Споделете  

Изтече и вторият краен срок за строителството на пречиствателната станция за питейни води в Шумен, но обектът, взет от гербаджийската фирма „Джи Пи Груп“, все още не е готов и не се знае кога ще бъде завършен.

Станцията е на стойност 26 млн. лв. и се изгражда в рамките на голям европейски проект за подобряване на водния цикъл на Шумен.

Според проектната документация пречиствателната станция трябваше да бъде готова до 4 април 2022 г., като в този срок трябваше да бъдат направени и всички тествания на оборудването, както и обучението на персонала. През февруари обаче стана ясно, че има изоставане в строителството, а от ВиК – Шумен обясниха забавянето с „недобрите метеорологични условия през зимата“, която впрочем беше рекордно топла.

Малко по-късно водното дружество съобщиха, че крайният срок на проекта е удължен до юли, а в прессъобщение през юни обявиха, че изграждането на станцията е навлязло във финален етап.

Две седмици след изтичането на удължения срок обектът още не е готов, а на среща в областната управа стана ясно, че „на този етап фирмата-изпълнител търпи ежедневни финансови санкции“.

Пречиствателната станция в Шумен се изгражда по проект за подобряване на водния цикъл на града на обща стойност 126 млн. лв., финансиран по ОП „Околна среда“. Бенефициент е ВиК – Шумен, затова дружеството проведе и всички процедури за избор на изпълнители.

В края на април 2020 г. за строител на пречиствателната станция беше избран единственият „оцелял“ до последния кръг участник – обединение „Кристална вода“. В него влизат софийската фирма „Обонато билд“ и унгарската Pureco.

Към момента на търга, първото дружество е собственост на Димитър Панталеев, който през „Вип-стил 2005“ е съдружник с тримата акционери в строителния гигант „Джи Пи Груп”. Всички други участници в процедурата бяха отстранени от изборната комисия по различни причини.

 

По-късно по сходен начин се разви и обществената поръчка за избор на строителен надзор за обекта  – на финала отново остана само един кандидат, а зад фирмата-победител отново надничаше сянката на „Джи Пи Груп”, която беше под контрола на олигарха Валентин Златев, но през 2020-а мина под контрола на ГЕРБ.

 

Дружеството с ограничена отговорност е създадено през май 2006 г. В него влизат „Джи Пи Холд“ (98%) и Владимир Спасов Лозанов (2%). „Джи Пи Холд“ е собственост на Георги Василев и Владимир Владимиров-Житенски, които държат равни дялове в компанията, сочи Търговският регистър.

Според проекта пречиствателната станция за питейни води в Шумен трябваше да бъде завършена за 545 календарни дни, които изтекоха в началото на април 2022 г.  До октомври 2021 г. от ВиК – Шумен рапортуваха пред медиите, че строителството върви по график и едва ли не е  на финала. И изведнъж през февруари 2022 г. се разбра за изоставане в строителството.

В отговор на въпроси на zaistinata.com от ВиК обясниха, че изграждането на пречиствателната станция е било „преустановявано за кратки периоди от време през зимните месеци, поради неблагоприятни метереологични условия, възпрепядстващи технологичното изпълнение на строителните дейности“ /цитат от прессъобщението, б.р/.

От дружеството обаче подчертаха, че забавянето не е „закъснение“, защото има нов актуализиран график, в смисъл крайният срок по проекта е удължен

Сега и този удължен срок изтече. Какви са причините за забавянето, кога все пак ще приключи строителството и какви санкции плаща изпълнителят – очакваме отговори на тези въпроси от ВиК – Шумен.

Засега е ясно, че шуменци няма да имат чиста вода от чешмите в близките месеци. Защото след завършване на строителството, предстоят още няколко месеца за въвеждането на станцията в експлоатация, според обясненията от ВиК.

Така че дълго чаканото от гражданите пречистване на водата може да започне към края на годината. Евентуално…
https://narod.bg




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19827662
Постинги: 45041
Коментари: 6163
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930