Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2022 16:44 - Министърът на икономиката: Всички назначения на Корнелия Нинова са без конкурс
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 117 Коментари: 0 Гласове:
1



Министърът на икономиката: Всички назначения на Корнелия Нинова са без конкурс image
  • Автор: Гласове
  • 08 Авг 2022
  • 902
  • 7
 

Никола Стоянов представи екипа и приоритетите на министерството

Доскорошният вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова е направила пълна чистка из подопечните й ведомства като е назначила нови хора без конкурс. 

 

Това стана ясно от пресконференция на служебния министър на икономиката Никола Стоянов, който представи днес екипа и приритетите на министерството. 

В администрацията на Министерството на икономиката за 7-8 месеца са уволнени 72 души. Това е над 10% от целия екип, средно по 10 души на месец. В публичните предприятия от 18 дружества , в 14 са сменени всички или голяма част от управителните съвети. Огромната част от хората са били с конкурс и с мандат години напред. Всички новоназначени са без конкурс. Това заяви по време на брифинг служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Стоянов обясни, че директорът на Държавната консолидационна компания Смиляна Нитова, назначена от Нинова и включена вече в изборните листи на БСП, е саботирала тези дни опита на новия министър да назначи още трима души в борда на директорите. "По закон ДКК трябва има минимум 7-членен съвет на директорите, а в момента са 4-ма. Изпълнителният директор обеща съдействие и издаде пълномощно за адвокат, който да подаде в Агенцията по вписванията новите три предложения, но малко след това го е оттеглила от деловодството и е оспорила промяната в Търговския регистър. Това не е начин на работа. Не съм дошъл да се разправям с хората", посочи Стоянов. 

 

"Предишното ръководство на Министерството на икономиката и индустрията нарочно не е подписало 240 подадени заявления за износ на оръжие за 1 млрд. лв. Междуведомствената комисия, която ги одобрява, незаконно не е свикана от 27 юни. Още този петък ще се проведе заседание и ще подпиша заявленията". Това обеща служебният министър на икономиката Никола Стоянов по време на представянето на екипа си. Той наследи поста от Корнелия Нинова.

Той призна, че това е една заложена от предишния кабинет политическа бомба, която вероятно ще гръмне в ръцете му, но той нямал притеснения. "От експертна гледна точка няма проблем. Ще одобря всички заявления, които отговарят на закона. Предполагам, че ще има и заявки за Полша, и ако отговарят на закона, ще подпиша и тях. Ще се съобразявам с решенията на предишния парламент", категоричен беше Стоянов.

 

„В последните години станаха много смени в държавната администрация, което води до загуба на експертност. Знаете, че МИ беше разделено преди 7-8 месеца на две – на икономиката и индустрията и на иновациите. Това само по себе си води до теми, които са важни и за двете министерства”, каза още министърът. И поясни, че бизнесът в България е изправен пред тежки дни. „Всички оставащи „топли дни” трябва да бъдат разумно използвани.

Той поясни и какви ще бъдат част от задачите на Министерството на икономиката, а именно да стане ясно колко предприятия използват газ, контролиране на спекулата на цените у нас, следене на язовирите и др.

Всички знаете каква е ситуацията в света и в България - тежки дни очакват хората в България и бизнеса, затова трябва да използваме оставащите топли дни, за да се подготвим идващите трудни времена. Това каза по време на брифинг служебният министър на икономиката Никола Стоянов, който представи екипа си и техните приоритети.

“По отношение на газа ние съдействаме с каквото можем. Вече е започнала анкета с бизнеса, за да дадем картина на кризисния щаб какво би било отражението върху бизнеса при липса на газ. Ние ще сме гласът на бизнеса. Ще търсим диалог през цялото време, ще представляваме бизнеса в правителството и ще защитаваме техните интереси. Друга част от подготовката ще е по отношение на петрола. Трета основна мярка за подготовката за зимата е контролът на горивата”, каза той. Стоянов подчерта, че контролът трябва да се задържи. “Да не пресираме бизнеса в тези тежки времена“, каза той.

„В последните години станаха много смени в държавната администрация, което води до загуба на експертност. Знаете, че МИ беше разделено преди 7-8 месеца на две – на икономиката и индустрията и на иновациите. Това само по себе си води до теми, които са важни и за двете министерства. Който си позволява да спекулира, да злоупотребява, ще бъде наказан“, коментира Стоянов.

Стоянов представи екипа си и приоритетите в работата на ръководената от него институция. „Заместник-министри са Ирина Щонова и Димитър Данчев. Част от екипа са работодателските и синдикалните

“На първо място е подобряване на бизнес средата. Осъзнаваме, че сме част от служебен кабинет с ограничени правомощия. Ние ще се опитаме да работим в максимално степен отговорно като едно редовно правителство, защото нямаме време за губене. Имаме самочувствие, че сме достатъчно подготвени. Вече се работи по списък с мерки, за нас няма да има прекалено малки или прекалено големи приоритети”, каза той.

Той подчерта, че тяхната дейност ще е ориентирана към това бизнесът да работи по-лесно.

“Нашето министерство не е ангажирано с тематиката Шенген. Сигурни сме, че на база повишаване на прозрачността на бизнес средата в България би помогнало на държавата в тази битка и би подобрило”, подчерта той.

Стоянов каза, че ще има и разговори за промени в Закона за инвестициите.

“Вторият основен аспект е подобряване на инвестиционния климат и инвестиционната среда. Ще започнем съвместна работа с министерство на иновациите за нов или променен Закон за инвестициите.”, заяви той.

“Ще разчитам на приемственост и каквото е направено от бившия министър на икономиката ще се надгражда”, каза Стоянов.

Той представи двамата заместник министри - Ирина Щонова и Димитър Данчев.

Ирина Щонова е назначена за заместник-министър на икономиката и индустрията. Притежава бакалавърска степен по икономика от Университета „Сейнт Олаф“, Нордфийлд, САЩ, мениджърска степен по бизнес администрация от Университета „Станфорд“, Пало Алто, САЩ и докторска степен по икономика от СУ „Св. Климент Охридски“.

Заместник-министър на икономиката ще бъде и Димитър Данчев. Народен представител в 44-ото и 46-ото Народно събрание. Бил е член на комисиите по икономическа политика и туризъм, по бюджет и финанси, по транспорт, информационни технологии и съобщения, както и член и зам.-председател на комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии. Председател е на Съвета по икономика към Националния съвет на Българската социалистическа партия.

Стоянов подчерта, че разговорите с работодателските и синдикалните организации продължават.

“Работодателските и синдикалните организации са много важни. В разговорите с тях, които вече имах подчертах, че има много смени в администрацията, което води до загуба на експертност”, каза той.

Министерството ще обърне внимание и на темата с язовирите.

 Източници: NOVA, "Труд", segabg.com, БГНЕС https://glasove.com




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19704379
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031