Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2022 20:07 - Доц. Спас Ташев: Министри харчили ли са средства за антибългарска пропаганда?
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 58 Коментари: 0 Гласове:
0



Доц. Спас Ташев: Министри харчили ли са средства за антибългарска пропаганда? Правителството на Кирил Петков не си мръдна пръста да отстоява исканията ни пред Скопие, смята историкът 12 Август 2022 2071         image image Автор: Симона Георгиева    

Скопие разработва модел за преследване на българите в Северна Македония. Впрегнати са хора, които да твърдят, че се чувстват дискриминирани от факта, че съществуват български организации. Това заяви пред Lupa.bg историкът доц. Спас Ташев, член на кръга „За Македония“.

По думите му през последните няколко години Скопие купи някои журналисти зад граница, които обслужват тази пропаганда. Атаката срещу българския културен център в Битоля започна от доверен германски журналист, лобиран от властите в Скопие. Той заяви, че домът, в който е разположен офисът на културния център „Иван Михайлов“ в Битоля, е бивш имот на местен евреин, за когото Скопие твърди, че е депортиран от България в лагерите на смъртта в Треблинка. Така се лансира внушението, че е кощунство с паметта на македонските евреи културен център с името на Иван Михайлов да се разполага в еврейски имот. С това започна поредната канонада обвинения срещу България за депортацията на 11 343 евреи от т.н. нови земи, администрирани от царство България през периода април 1941-септември 1944 г. Всичко това е една пропагандна теза, която активно се използва от Скопие през последните 10-15 години, срещу която България не е реагирала адекватно.

„В тази връзка се намериха граждани на Северна Македония, които като по поръчка сезираха Комисията по дискриминация в Скопие, че се чувстват дискриминирани от факта, че съществува културен клуб с името на Иван Михайлов. Това активира намесата на македонската държавна институция за защита от дискриминаци. Трябва да подчертаем, че нейната председателка през последните седмици участваше активно в антибългарските протести в Скопие. Това показва целенасочена атака срещу България. Същият подход се наблюдава и срещу българското дружество „Цар Борис III“ в Охрид. Македонски граждани по същата схема реагираха, че се чувствали дискриминирани, че сдружението носи името на царя, който според тях бил фашист. Естествено, пак се завъртя проблема с депортацията на евреите. Всичко това показва, че Скопие няма нагласа да отстъпи пред българските искания, а подготвя нови „аргументи“, търси и фабрикува нови възможности да ни атакува“, смята доц Ташев.

„Според свидетелството на Вида Боева, която е била личен сътрудник на Иван Михайлов, последният водач на автентичната ВМРО през 1943 г. чрез шифровани писма от Загреб дава нареждания на бившите дейци на ВМРО в България да съдействат за спасяването на евреите. По този начин Иван Михайлов е един от инициаторите за спасяването на евреите, а в същото време евреи, близки до властта в Скопие, започнаха да атакуват съществуването на дома с неговото име. Не ми е известно България да е положила усилия да изясни ролята на Иван Михайлов за спасяването на евреите“, посочи историкът.

image

Според него последното правителство не си мръдна пръста да направи нещо по отношение на същността на нашите искания по македонския въпрос. На Консултативния съвет на 10 януари т.г. при президента беше взето решение да се обезпечи кадрово и ресурсно постигането на нашите искания, залегнали при решаването на спорните въпроси между двете страни.

"За мен няма да бъде голяма изненада, ако се окаже, че средства са били предвидени и заделени, но са използвани за засилване на антибългарската пропаганда чрез подпомагане на инициативи, лансирани от властта в Скопие. Виждаме, че се правят поредните опити атаката на македонистите пак да се премести на наша територия. Регистрираха няколко сдружения, които уж работят в подкрепа на приятелството между България и Северна Македония, но на практика основната им дейност е да критикуват официалната българска позиция и така улесняват исканията на Скопие. България не се възползва от делото на Македонските патриотични организации, идейно ръководени от Иван Михайлов, не издирва документи за тяхната дейност по време на Втората световна война и след нея – става дума за стотици съдебни процеси в днешна Северна Македония срещу хора, които са били обявени за михайловисти, т.е. безспорно българи“, каза Ташев. „При посещението ни в Брюксел нашият кръг „За Македония“ беше договорил откри

ване на изложба в ЕП с документи за потъпкването на правата на македонските българи от 1944 до 1991 г. В момента работя върху подготовката на такава проява, документите са издирени, например знае се къде се съхраняват оригиналните изложения до ООН, описващи потъпкването на човешките права на българите в Македония, но снабдяването с копия от тези документи изисква средства и се чувствам с вързани ръце, защото аз, пък и съмишлениците ни, нямаме никаква финансова подкрепа от държавата за такива важни прояви“, сподели историкът.
https://lupa.bg/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19695708
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031