Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2022 16:37 - Доц. Спас Ташев пред Lupa.bg: Можем да помогнем на Скопие за газа, но напрежението ще остане
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 92 Коментари: 0 Гласове:
0



Доц. Спас Ташев пред Lupa.bg: Можем да помогнем на Скопие за газа, но напрежението ще остане Северна Македония още не е скъсала зависимостите си от Сърбия и Русия, подчерта историкът Общество 14:18 - 26 Септември 2022 653         image image Автор: Симона Георгиева    

Посещението на македонския президент Стево Пендаровски у нас трябваше да се проведе преди година. То се отмени, след като Румен Радев осъществи няколко срещи с македонски българи, а като контрапункт на това същото направи Пендаровски - срещна се с български граждани, деклариращи се като македонци. С това показа, че Скопие няма намерение да се откаже от малцинсвените претенции към България, а търси алтернативни форми да заобиколи договореното. Това заяви пред Lupa.bg историкът от БАН доц. д-р Спас Ташев по повод посещението на македонския президент у нас на 1 октомври.

„В същото време Северна Македония отвори нов балкански фронт с Гърция, тъй като деклариращите се като македонци български граждани в своята дейност масово използват звездата на Вергина. Същото правят и деклариращите се като македонци в село Пустец в Албания. Съгласно Преспанското споразумение Северна Македония официално се е отказала от този символ и няма право да го употребява, но подкрепяни от нея македонистки организации зад граница компенсират това ограничение”, посочи ученият.

image

По думите му през годините Пендаровски е пращал едни малко по-различни послания от неофициалния македонски наратив – в началото на своя мандат той направи среща с организации на македонски българи и тогава обвини България, че тя сама не защитава своя интерес, като направи съпоставка със Сърбия, която поддържа медийно и културно присъствие в Северна Македония.Пендаровски изтъкна, че няма българските медии на територията на нашата съседка.

„Президентът Радев беше свикал Консултативен съвет, за да се решат тези проблеми с държавната ни пасивност. Само че правителството на Кирил Петков нищо не направи, за да се преодолее това или ако е направило, то е било в посока саботаж. Някои среди у нас имаха съмнения, че ако са били заделени средства, то те са били използвали за постигането на цели, противни на официално взетите решения през последните години. Заради това възникна конфликт не само между президента и премиера, но и между премиера и външния министър”, смята Спас Ташев.

Според него самият повод за гостуването на Пендаровски е подходящ – откриването на интерконектора с Гърция, чрез който ще се доставя диверсифицирана газ към България от други източници. От това могат да се възползват нашите съседи. Кавгата между двете страни обаче ще продължи, не толкова, защото Скопие не желае да направи промяна, а защото няма потенциал за това заради своите зависимости от Сърбия и Русия.
https://lupa.bg




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19823593
Постинги: 45041
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930