Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2022 16:30 - Александър Николов разкова Капитан Газпром: “Вижте къдей цината лятото, вижте къдей наща цина”
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 110 Коментари: 0 Гласове:
0



Александър Николов разкова Капитан Газпром: “Вижте къдей цината лятото, вижте къдей наща цина” Бившият енергиен министър направи дисекция на всяка секунда, изречена от наследника си, избухна с куп бисери  31 Октомври 2022 3289         image Автор: Lupa.bg    

Бившият енергиен министър в кабинета на Кирил Петков Александър Николов разкова наследника си на поста Росен Христов заради твърденията, изречени от него в неделния ефир пред микрофона на Мария Цънцарова.

Николов не просто коментира опорките на станалия известен като Капитан Газпром министър, но и избухна с десетки бисери по повод некомпетентността на Христов и речниковия му запас в съчетание със силния диалект.

С намигване към лъжата, че капитанът на катамаран е член на МЕНСА, както той сам обяви, Николов разкрива, че е твърде верооятно служебният енергиен шеф всъщност да е представител на "Лукойл" у нас или поне... консултант на руския гигант. 

Публикуваме без редакторска намеса и без съкращения дисекцията на Александър Николов на вчерашното интервю, взето от Росен Христов, в 40 пункта: 

"НЕма такъв министър или 40те руски лъжи...ци!

Трудно се подреждат глупостите и лъжите по тежест и мащаб (вече). Затова, хронологично. Цитати и факти:

1. (-20:00 от видеото) - теч в системата (аварията в АЕЦ “Козлодуй”). Чудесно, въпрос - кой е отговорен за ремонта, има ли вътрешен екип, който налага контрол (детайлни данни по случая - съвсем скоро)? Цитат: “За момента нямаме финансови загуби.” Факти: пропуснатите ползи от 1020+ МВта или над 24 000 МВТч дневно не са финансови загуби?! А случайно АЕЦ Козлодуй налагало ли му се е да купува количества от БНЕБ за да задоволи насрещни договори? (пиша тези факти ей така… да се подготвите, защото вероятно ще дойдат и по ЗДОИ от формирания вече парламент).

В зависимост от времето за ремонта пропуснатите ползи (тоест ЗАГУБИ) ще са минимум 20 млн. лв, като по текуща оценка могат да надхвърлят 50 млн!

2. (-18:48) Цитат: Фраматом е ЕС компания, но е закупила лиценз и технология от Русия. Аха. Факти: Всъщност лесно може да се провери и собствеността на компанията, която НЕ Е само и единствено френска. Удобно ли се забравя за “съсебствениците” или… е просто некомпетентност?!

3. (-18:34) Цитат: Решението ограничаваше конкуренцията. Факт: Поредна ЛЪЖА. Решението е изцяло в унисон с ЕК и по-точно с документите по RePowerEU. Напротив, решението следва линията на Словакия, Чехия и Финландия, които са с абсолютно същите реактори, както и в Козлодуй. Всъщност, отмяната на решението е причината Европейската комисия да е НОТИФИЦИРАНА за действията на кабинета. Дали гусин Министъра е наясно?! Подлъжа в изказването му (очевидно доловена дори от водещата): Министърът заяви (отново в БТВ), че има ЕВРОПЕЙСКИ И АМЕРИКАНСКИ КОМПАНИИ, които са ограничени. Демек, множествено число… тоест, трябваше да видим поне 4 оферти. Трябваше - ама хак да ни е.

Всъщност, има текущо два производителя - Твел и Уестингхаус. От първата (тоест руската) ядрената ни енергетика към момента е ИЗЦЯЛО ЗАВИСИМА!

Напъването на служителите на руската федерация е за да може втората да бъде спряна и да се откаже от България. Толкова е простичко. Същото напъване, което още в първия работен ден на Министъра доведе до подписването на един странен Протокол (който щеше да отложи експлоатацията на гръцката връзка), заради който и премиера се червеше по студиата, а пък сайта на МЕ казаха уверено, че… “няма такова решение”. Хич. Добре, че документите остават.

4. (-18:13) Цитат: “Според техните становища могат” (Фраматом да доставят гориво до 2024та година). Факт - Лъжа. Диверсификацията трябва да се случи до 2024та година, има ясен и тежък график, който зависи от Агенция за Ядрено Регулиране. Ако се спре процедурата сега, то това ще доведе до поне 3 години допълнително сертифициране на горивото и процесите по доставка.

Случайно от 2022 до 2024 са вече по-малко от 2 години, които са нужни за техническото изпълнение. Нещо повече - самите Фраматом заявяват в последната конференция в Прага (през октомври), че могат да направят ТЕСТОВИ касети през 2024та година. На въпросното събитие са присъствали и достатъчно брой българи, които могат да потвърдят.

Така, значи ако доставят ТЕСТОВИ 2024 и имаме сертификация най-бързо до 2026та… България ще се “диверсифицира" някъде около 2028ма година. Браво на Министъра, аплаузи, моля!

5. (17:56) Цитат: В момента тази компания не зависи от руски доставки. Факт: Това е лъжа даже само защото противоречи на цитата от 2. =))

6. (17:10) Цитат: Създадохме компетентен център в БЕХ. Факт: Ядреното гориво зависи САМО от две институции - ползвател (АЕЦ) и регулатор (АЯР). Това са институциите, които носят отговорност за експлоатация и СИГУРНОСТ. Вярвам, че “компетентния център” е създаден по модела на “Щаба за борба с хаоса и разрухата”… и също ще изкара толкова дълги срещи. Тоест, една. От 20 минути.

7. (16:26) Цитат: “Политиката ни е да не финансираме Русия и да не се наложи да купуваме спешно отново гориво от там”. Сериозно ли?! Факти: даже ще цитирам Министъра, защото той сам се опровергава. Фраматом закупува всичко (текущо) от Русия. А ние искаме да си купуваме от тях. Но… не финансираме Русия. Оставам това за Ваш коментар. Обаче… по-интересно. Как точно Фраматом ще доставят различно от това руско гориво в момента в централата до 2024та пак не стана ясно. И … ще се наложи ли случайно тогава да използваме наличното за 6ти блок и случайно пък и да се наложи да стартираме 2024та година НАНОВО процеса по лицензиране в АЯР?!

8. (-15:56) “Въпросът е обсъждан с ПРЕЗИДЕНТА много от преди служебния кабинет”. Пълна и дебелокожа лъжа. По-страшното е в случая да се ползва президентската институция, като щит за грандиозната простотия, която се върши. И не, не е обсъждано ПРЕДИ, защото тогава е следвана общата политика описана в RePowerЕU, както и интересите на АЕЦ “Козлодуй”.

9. (-15:35) Цитат: “Първо това не е така”. Факт - баш така си е. България въпреки, че е ОГРОМЕН износител към момента не успява да балансира вътрешно СОБСТВЕНОТО си ПРЕДЛАГАНЕ и затова индустрията плаща най-високите цени в Европа. Приложено - снимка и линк.

10. (-15:16) “Нашият пазар е свързан с европейския и няма как да се движи по различен начин”. Факт - лъжа. Има как, най-малкото защото текущо пазарът ни е свързан ефективно до Унгария и в посока юг до Гърция (индиректно южна Италия) и не зависи от останалите европейски държави. Обаче… зависи от огромното количество вътрешно предлагане и начин на управление на дружествата под БЕХ. Когато не можеш да си управляваш собствения двор - виновни са ЕС.

11. (14:59) “Няма наказание (когато се наложи двойна тарифа)”. Факт - не е никак приятно някой да ти бърка в джоба, но явно за министъра е. И ако данъците не са наказание, то измисленият нов данък какво е?!

12. (14:51) “Работи добре и на регулиран и на нерегулиран пазар, тоест това не е нещо, което ние изобретяваме”. Сегаа… да видим. Значи според министърЪТ има свободен пазар (тоест цените се движат свободно), ноооо ... има и регулирана двойна тарифа.

Тук просто не знам как да опиша този гениален подход, всъщност това е наистина ново изобретение и ако има успех то явно трябва да се запише с дебели букви в българската Менса-книга!

13. (14:43) “Оттеглих го защото средата не е готова да го обсъжда на професионално ниво” (двойната тарифа). Ама точно обратното, г-н Министър! “Средата” много искаше да се обсъди на ЕКСПЕРТНО ниво! Имаше и продължава да има много въпроси - кой поиска Вие да налагате данък на българските домакинства? От къде се появиха тези 800 кв-та обща консумация? Какъв % от домакинствата се обхващат и с каква сезонност? Защо няма приложена предварително оценка на енергийна ефективност? Защо вместо да се обхваща под 1% от консумацията не приложихте същото към производителите с ГАРАНТИРАНИ цени на изкупуване? Защо не приложихте подобен подход първо към индустриалните консуматори, които обхващат над 80% от консумацията?!

Защо ли ни остават тежките съмнения, че това е просто… защото там текущо се генерират много средства? Прегледахте ли си данните от БНЕБ, ЕСО, ЕРПтата… МТСП преди да входирате тази глупост? И още мнооого подобни експертни въпроси. Ама то не пречи де, казвате кога гусин министър и сядаме ние “средата” и Вие икспертити на дибат.

14. (13:39) “Ние трябва да видим цялостния подход и тогава да решим как ще гласуваме”. Отново - лъжа. Всъщност всички мерки и механизми се обсъждат по отделно и в общия пакет се вкарват тези, които са приемливи за всички страни членки. Точно по тази точка и още една имах обаждане от двама бивши колеги с въпрос как бихме ГЛАСУВАЛИ ние. Въпросът е явно сложен за министъра, защото не може да дефинира как така ако ние сме трети по обем износител (на каквато и да е стока) ще запазим интереса си, като успоредно с това отиваме и казваме “аааа, ние сме съгласни с тавана”. Нищо де, измисля се нова макроикономика и се трупат точки за конкурса с другите нобелови лауреати.

15. (13:13) “Това пак не е самостоятелен въпрос”, относно цената на електроенергията. Напротив, самостоятелен си е, особено за нас, защото ако не беше средства за компенсация на индустрията НЯМА ДА ИМА!

16. (12:25) “Ся отговорът тук е комплексен!”. Мда, цитатът е точен, в национален ефир е СЯ. Факт: Отговорът не е никак комплексен, нито се политизира.

Ама много красиво стана като в рамките на 12 часа първо Гешев разпитва Цънцарова, после и Христов. Унисон! Между другото това дава доста отговори на въпросите по-горе. Но, интересно е защо министър на енергетиката се разправя с пазар за горива, който е изцяло отворен, а не Министър на икономиката и финансите, както би трябвало да бъде.

17. (11:43) “Забраната е голяма опасност България да остане без гориво и да внасяме гориво от съседни държави”. “Ако не се изнася няма за България”. Факт: Тук ще помълча минута в знак на почит към макроикономическия гений. Значи, ако произведеното в България остава за България, то за България няма да има нищо. Всъщност ако няма контрол това, което се произвежда с руски петрол да остава в България е НАРУШЕНА дерогацията от ЕК.

18. (11:04) “Ние започвим да пълни хранилища”. Тук вече съм доста объркан. Първо, защо министърът говори за НИЕ от името на Лукойл?! Служител ли е или просто по геополитическа ориентация?! И къде са тези “хранилища за горива”?! Вероятно има предвид акцизни складове?!?! ... нормално де, терминология, която е малко по-специфична, но макроикономическите закони работят навсякъде.

19. (10:06) “Ние ограничихме нерегламентирания износ!” Тук на вниманието на Вицепремиера и отговорните в МФ за Агенция Митници! Значи… според министъра Христов тези институции са НАЯСНО, че има НЕРЕГЛАМЕНТИРАН ИЗНОС, поощряват го и в някакъв момент го спират, но само за да намалят цените (временно) на вътрешния пазар. Но, постоянството и упорството на Енергийния гуру е впечатляващо! Нов цитат “не, не с Христо Алексиев работим много успешно и сме намалили с 38% НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИЯ износ”. Така, значи... въпрос. Все още ли остават едни 62% нерегламентиран износ и как точно мога аз да изнасям нерегламентирано? За едни дизели питам…

20. Истината - ако в България цената на изкупуване е с 15% под тази в съседни държави отваряйки износа… тези 15% сещате ли се къде отиват? А сещате ли се какво се случва с която и да е стока, на която и се ограничи предлагането в конкретен пазар? Точно така, цените тръгват НАААААГОРЕ! Демек, драги зрители, една компания, която има доста силно лоби в България ще си повиши печалбата, докато ние си плащаме за това!

21. (8:51) “Изключително е важно да работи Лукойл, изключително е важно да работи ефективно”. Потвърждавам мнението си, че в столът седи или техен служител или най-малко консултант, защото очевидно е наясно, че рафинерията текущо НЕ РАБОТИ ЕФЕКТИВНО.

22. (7:50) “Цените в България са най-ниските в Европа” (говорейки за горива). Спекулация. Цените, когато се наблюдават в цялостен процес следва да включват акцизи, мита и ДДС. Хайде сега да видим къде тези елементи са най-ниски в цяла Европа?! Мдам, правилно. В България. Тоест, хайде да не си приписва заслуги някой, защото фискът сабира най-нисък налог от крайния ползвател.

23. (7:33) “Ами гърци, румънци, останалия ЕС, не можем просто да се изключваме”. Напротив, може гусин Министър. Щото преговорите за дерогацията са направени на ниво лидери (да се чете Премиери и / или Президенти) и те са валидни ДЪРЖАВА по ДЪРЖАВА. Да се чете ОООООТДЕЛНО! И странно, когато документ се договори на лидерско ниво едва ли е работа на Министъра да го отменя. И още повече да твърди, че ЕК е съгласна към нея да тече РУСКИ петрол, което изрично е упоменато, че е точно обратното в пакета документи за RePowerEU!

24. (6:15) “Точно така, да” на въпрос, че през нас ще продължи да тече руски петрол към ЕС. Само ще кажа… на вниманието на ЕК какъв е прочита на текущия ни … енергиен експерт, относно руски изкопаеми горива.

25. (5:55) Любимият ми цитат: “Това го постигнахме с много усилия и въвеждането на конкуретни процедури”. От тук нататък следва откъс, където буквално през 5 секунди е лъжа след лъжа и глупост след глупост. Относно усилията и конкурентните процедури, нещо като фактология ще се покаже ли или… само час по литература ще имаме?

26. (5:45) “Самият факт, че ОТВОРИХМЕ преговорите с Газпром принуди останалите да се конкурират с тях”. Факт - лъжа. Никога не са “затваряни” преговори, защото последното предложение към тях е от страна на Булгаргаз. Те не отговаряли, ама останалите в пазара не знаели. Сериозно ли?! Те сигурно не знаят въобще за политиката на Русия към Европа… вероятно за тях е и новина войната в Украйна.

27. (5:19) “Ние това заварихме, нямахме газ за месец напред”. Факт - пълна, грозна лъжа. Булгаргаз имаше ВСИЧКИ ДОГОВОРЕНИ и заявени необходими количества до края на м. септември. В Булгаргаз присъстваше и офертата за 7 танкера, както и две решения за първо карго за м. октомври. Тоест, имаше достатъчно гъвкавост и количества ДО КРАЯ НА МАНДАТА на служебен кабинет, като от тях се изискваше да съставят решения за тези след тях, като се възползват от предвидимо спадащите цени в следващите месеци. Защо са предвидимо спадащи - просто. Рецесия и драстично увеличени количества на втечнен газ изпращан към Европа.

28. (5:10) “Ние заварихме липса на газ и брутално високи цени, на които икономиката просто отказва да ги купува и плаща”. Така, тук освен, че е лъжа имаме и новина. Първо някой бил отказал да плаща. Има ли проблем Булгаргаз със събираемостта на средства?! Видял ли е министърЪТ, че всвъщност ръстът на индустриалното производство в България през този период е най-ВИСОКИЯ в целия ЕС?! И как така ако е имало хаос и разруха, въпреки че единствено Полша и България усетиха какво е да се спре газоподаване в рамките на 24 часа Булгаргаз не загуби пазарен дял и успя да изпълни всичките си заявки?! Все… трудни за министъра въпроси.

29. (4:42) това с графичката изби рибата. Между другото би ми било леко обидно ако водеща знае по-добре какъв е спадът на борсовата цена от министъра.

Сега за графичката. България БЕШЕ зависима в над 90% от Газпромекспорт. За това нещо - огромни благодарности може да изкажете към Борисов и втория служебен кабинет на Янев. След юни месец и след 5 пъти посещения (физически) в Азербайджан и преговори с всички акционери в компанията общият обем към България бе възстановен! И не, не е на БОРСОВИ цени, а значително под. Поради търговска тайна не бих си позволил да кажа точно колко. Нещо повече, подписахме анекса, който потвърждава, че след 01.10.2022 количествата ще текат по гръцката връзка (която един човек с един протокол опита да саботира) и ще следват изцяло договорната процедура и ценова структура. Тоест, спадът на цената “под борсата” (каквото и да означава това в очите на този компетентник) е изцяло поради договорени и подписани механизми от предходния кабинет.

30. (4:25) “Вижте къдей цината лятото, вижте къдей наща цина”.

Цитирам по звучене. Малко напомняне - на 26.04.2022ра година едностранно, в рамките на 24 часа Газпром (любимите и неизбежни за министъра) спряха газоподаването към България и Полша. Ако запазиш интереса на обществения доставчик и следва да го избалансираш в рамките на 24 часа освен от борсата… от Марс ли следва да се достави газ?! Аз предполагам, че и за него… в Украйна се води денацификация от друг освен руски газ, но все пак… нека поне малко се запознае с пазарните механизми.

31. (4:07) Водещата цитира пикова цена през август, МИНИСТЪРЪТ пита “А ние на колко купувахме”… уникално. Мислех, че поне това знае. Сега фактите (с потвърдени цени и история в Булгаргаз): Август месец ТТФ цената достига своя връх на 349 евро / мвтчас. Резултативна стойност през м. септември за Булгаргаз - 354.03 ЛЕВА / мвтчас. Тоест, при пикова борсова цена от 682 лв, тази постигната за България е 354 лв!!! Мдам, България потребява газ почти два пъти по-евтино от конкурентите си в Европа. Нищо де, то заради това икономиката беше в криза ... отбелязвайки рекорден ръст в индустриалния сектор. Октомври месец - 233.89 лв Булгаргаз (когато гуруту вече оправя хаоса) борсовата цена е 198 евро или 387 лв.. Странно, но отклонението от борсовите цени НЕ Е в полза на България. Нещо повече, от 01.10 в микса на Булгаргаз са ПЪЛНИТЕ КОЛИЧЕСТВА ОТ АЗЕРБАЙДЖАН по ДОГОВОР и ЦЕНОВА СТРУКТУРА, за която той няма нищо общо. Тоест, там в тези 233.89 лв предложение на Булгаргаз е и тази оптимизация. С други думи, “свършеното" от “прозрачните” процедури в Булгаргаз случайно намалява ползата за българските потребители от 50% премия спрямо средните в Европа цени, до към… 30%. Браво, похвално! Продължаваме нататък - октомври месец борсовата цена е 95 евро на мегават час. Булгаргаз предлага 130 лв, като отново в микса има 30%, които са на цени приблизително три пъти под борсовите. Уникална оптимизация…

32. (3:38) “Нашата цена е по-ниска от августовската”. Факт: Цената на борсата август месец расте от 208 до 340 евро! В момента е 95 евро (а имаше и прецедент предходната седмица отрицателни цени в рамките на часове), но министърът се хвали, че цената сега е по-ниска от август. ПОТРЕС!

33. (3:19) “А вий къде видяхте три пъти и половина падане?”. Ами на пазара, сър. На отворения пазар. Ако август е 349 евро цена, а в момента е 95 евро? Как работи калкулаторът, сър?

34. (2:58) “Ние в момента купуваме почти двойно под борсата”. Факт - лъжа. Ако сега се купува на “два пъти под борсата” това ще рече, че се купува на 95-100 лв. Това ще рече, че Булгаргаз следва да е входирало заявление за цена от 88-90 лв / мвтчас. Доколкото знам в интервюто се похвали, че е 130 лв / мвтчас… нещо едни 30-40% липсват някъде в калкулатора, сър.

35. (2:40) “Сделки август месец са сключени на цени борса плюс”. Мхмм… дам, затова септември в България е двойно по-ниско предложението на Булгаргаз към КЕВР.

36. (2:35) “С компании от типа на МЕТ и всякакви други подобни посредници”. Прави ли Ви впечатление общата терминология на фирма “герп” и министъра?! Така, дефиниция на посредник от министър, ако може?! Става ли въпрос за търговци? А как така всъщност спечелените “търгове” са от Митилинеус и ДЕПА? Всъщност дали Булгаргаз успешно работеше с Депа и от април до септември? Случайности, случайности…

37. (2:20) “Отстъпката от Cheniere е двойно по-голяма на база…” Факт: Лъжа. Същото по точка 34. Ако настоява и поиска нарушаване на клауза по конфиденциалност може да изкара офертата за танкерите и да се види там какъв е дискаунта спрямо европейска борса. И също остава въпросът… ако някой предлага на Булгаргаз цени около 80-90 лв, втечнен газ от САЩ… защо, аджеба, не се купува този газ?! “Директни преговори”… чудя се какво ли мисли ЕК за тази квалификация и как ли изглеждаме в очите на производители на втечнен газ към момента… като потенциален партньор.

38. “Може да бъде доказано щета за стотици милиони, разбиръ съ”. Тук само ще кажа - НК, чл. 286 (1).

39. (1:19) "99% са купувани с директни договаряния”. Факт: грозна лъжа, най-малкото защото дори след яневите маневри на втория кабинет 10% от вътрешната консумация е подсигурена от Азербайджан, която юли нарасна на 30%. За газов хъб Балкан - има достатъчно данни и логове, които показват какви са количествата и какви са процедурите пуснати там. За останалото - Булгаргаз има строга йерархична структура на управление, като все още там има хора и от редовния кабинет и могат спокойна да извадят тези данни.

40. (1:10) “Малките количества, които те са купували са с отстъпка 10 ПЪТИ над директно договорените”. Тук вече се изморих да слушам… и се надявам симпатягата да изкара най-накрая някакви данни защото 10 ПЪТИ е сууууупер впечатляващо. А и също кои са “те”, онези купуващите? 41 (познато като 40Б). “Данс, прокуратура, ГДБОП…” Браво! Радвам се, че освен финансов министър, министър на икономиката човекът е завидно подготвен и за МВР, вероятно дори скоро и за Президент! Между другото само, когато тече разследване… не е най-разумното нещо, което може да се направи изнасянето на данни. Ей така, вмятам… Че случайно ако има някой застрашен вземе да се подготви.

Та… да. 20 минути, 40 простотийки. Номинирам и за Гинес, след Нобеловата награда за икономика, естествено! Само няколко лични впечатления в заключение:
1. Темата за природния газ и наличните документи предизвика абсолютно нездрав интерес в текущия министър, а и особено в пряко подчинения му Ильенко Бошкуф (предполагам, че ставаше въпрос за Еленко Божков), особено когато стана въпрос за това как са изследвани действията на Булгаргаз и точно механизмите на хъб Балкан и “алтернативната”, демек удобна, борса. И да, имаше въпроси ама къде са тези документи, ама защо са предадени навсякъде и прочие. И да, всички органи са запознати защо и какви количества газ са потребявани и продавани към КОНКРЕТНИ търговци. Но, нищо… там имаше един управляващ случайно роден в Хасково, както и други министри. Съвпадения.

2. Леко притеснително е, че член на изпълнителната власт се притеснява от дебати. Ама леко, почти толкова леко, колкото и това, че може в рамките на 20 минути да изплямпа толкова вербална логорея със странна диалектика. Иначе - винаги го чакам с отворени обятия.

3. Когато нямаш притеснения от въпроси - вратата ти е винаги отворена. Не си слагаш карти там и не се криеш от Мая Манолова или който и да е… Просто говориш с всички спокойно. И личната ми референция тук - първият публичен дебат беше с г-жа Теменужка Петкова, отново в ефира на БТВ, като преждеуправляващ в редовен кабинет, преди Андрей Живков. Последната ми среща в кабинета беше с нея, г-н Ненков и г-жа Атанасова, защото вярвам, че въпреки различия във визията секторът следва да бъде прозрачен и да продължава развитието си, а не да се разрушава.

4. Такава драматична история… и изказ не съм виждал от… времето на Дани Кирилов.

5. Как пък все така теми с “руска” хронология станаха “политизирани”?! То не беше Газпром, не беше Лукойл, не беше Твел. Дали пък няма нещо общо с … “корпоративна история”?! Докога, сър?

Много, много от документите са налични и в зам.-министри, които бяха в редовния кабинет. Хронологията е ясна. Стигнахме и до там… просто да си кажа “Господ да пази България от подобни елементи”. Пък дано е чул и клетвата му в ефир … пак в БТВ. Чудя се тъжно ли е, смешно ли е. Всъщност - гротеска! 

Накрая нещо, което даже в Москва са преподавали (вероятно) на някои от министрите, а именно изказване на любимия им Ленин:

«За успокоение на полезните идиоти ние трябва:
1) да обявим фиктивното отделяне на нашето правителство от Коминтерна, като обявим че тази организация е независима политическа група. Полезните идиоти ще повярват;

2) да изразим желание за незабавно подновяване на дипломатически отношения с капиталистически страни на базата на пълна ненамеса в техните вътрешни работи. Полезните идиоти и това ще повярват. Те дори ще бъдат много доволни и ще отворят широко вратите си, през които пратениците на Коминтерна и разузнавателните агенции на партията бързо ще проникнат в тези страни под формата на дипломатически, културни и търговски представители»".
Автор: Lupa.bg
 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19696036
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031