Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11 16:49 - Съдебната реформа на Крум Зарков: Махат главния прокурор с 13, а не със 17 гласа
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 251 Коментари: 0 Гласове:
0Съдебната реформа на Крум Зарков: Махат главния прокурор с 13, а не със 17 гласа Специален съдия от ВКС ще разследва обвинител номер 1 18 Ноември 2022           image Автор: Lupa.bg    

С 13, а не със 17 гласа от членовете на Висшия съдебен съвет ще бъде освобождаван предсрочно главният прокурор. Това предвиждат промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. Те са съобразени с последните препоръки на Венецианската комисия, съобщиха на брифинг правосъдният министър Крум Зарков и заместникът му Емил Дечев.

Предвижда се още шефовете на ВКС и ВАС също да бъдат избирани с 13 гласа, но при тях е планирано да има и така нареченото двойно мнозинство. При него трябва да са гласували "за" повечето от членовете на Съдебния съвет от съдийската квота.

Промени има и по отношение на съдията, който ще разследва главният прокурор. Той трябва да бъде от наказателната колегия на ВКС от окръжен или апелативен съд, но с ранг на върховен съдия, който последните 7 години да е работил като наказателен. Трябва да бъде дадено предварително съгласие, че е готов да бъде включен в списъка за желаещи да разследват главния прокурор.

Друго, което се предвижда е на по-късен етап да има и съдия от ВКС, който ще контролира разследващия главния прокурор и ще изпълнява временно длъжността зам.-главен прокурор. 

Днес промените ще бъдат публикувани за обществено обсъждане. Те трябва да бъдат приети до средата на следващата година, тъй като са залегнали в Плана за устойчивост.

Висшият съдебен съвет (ВСС) е висш административен орган на съдебната власт в Република България, установен в конституцията от 1991 г. ВСС се състои от 25 членове с най-малко 15 години стаж като юристи, от които минимум пет години като съдия, прокурор, следовател или хабилитиран учен по право. От този състав на съвета членове по право са председателят на Върховния касационен съд (ВКС), председателят на Върховния административен съд (ВАС) и Главният прокурор, назначени с указ на президента на републиката. Единадесет членове на съвета се избират от Парламента и единадесет членове се избират пряко от всички съдии, прокурори и следователи – 6-а съдии, 4-ма прокурори и 1 следовател. Мандатът на изборните членове на ВСС е петгодишен и те не могат да бъдат преизбирани за два последователни мандата.

Заседанията на ВСС се свикват най-малко един път в седмицата от министъра на правосъдието или по искане на 1/5 от неговите членове. Заседанията на съвета се председателстват от министъра на правосъдието (но той няма право да участва в гласуването), а в негово отсъствие последователно от Председателя на ВКС, Председателя на ВАС и Главния прокурор. Решенията се приемат с мнозинство повече от половината от присъстващите членове на Висшия съдебен съвет с явно гласуване, освен когато Конституцията изисква друго. 
Lupa.bg
Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 16282185
Постинги: 36902
Коментари: 6077
Гласове: 7030
Архив
Календар
«  Ноември, 2022  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930