Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2022 16:36 - Свързана с ДПС юристка е била директор „Конфликт на интереси“ в КПКОНПИ
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 54 Коментари: 0 Гласове:
0



Свързана с ДПС юристка е била директор „Конфликт на интереси“ в КПКОНПИ

27.11.2022

  image        

Христина Василева Атанасова през 2016 г. представлява ДПС пред ЦИК с пълномощно от Мустафа Карадайъ. По това време тя е парламентарен сътрудник на депутат от ДПС. Две години по-късно и без друг стаж на отговорна публична длъжност, 36 годишната юристка оглавява ключовата дирекция „Конфликт на интереси“ в КПКОНПИ.

Идентифицирането на Атанасова и нейната връзка с ДПС се оказа трудоемка задача. Тя се представя с второто си име Василева. Приела е като фамилия бащиното име на баща си Васил Атанасов Мермеклиев от Сливен.

 

Христина Василева рядко се е появявала публично. Името и длъжността ѝ са известни от интервю за дейността на дирекцията „Конфликт на интереси“ от 2020 г. във в. Монитор, който тогава беше собственост на санкционирания по закона „Магнитски“ депутат Делян Пеевски. Появява се със снимка и в статия на в. 24 часа за стажантите в КПКОНПИ, на които е чела лекция.

Родената през 1982 г. Христина Василева Атанасова се е регистрирала по Булстат като младши адвокат през февруари 2010 г. и две години по-късно е заличена със заявление от 7 декември 2011 г. Нeйният телефонен номер като адвокат е актуален. Той все още е публичен и съдържа много деветки.

По телефона тя потвърди, че е била директор в КПКОНПИ. „Напуснах по собствено желание“ – обясни тя сегашната си ситуация.

Атанасова не пожела да отговори конкретно на въпроса дали тя е представлявала ДПС пред ЦИК с пълномощно от Карадайъ, но се съгласи, че в това няма нищо лошо.

От младши адвокат, през ДПС, до шеф в КПКОНПИ

Не е ясно защо Василева е спряла кариерата си на адвокат. Три години след като се дерегистрира, тя се появява като нещатен сътрудник по право в 43 НС /2014 – 2017/ на бившия кмет на Сливен, депутат и бивш зам.-председател на ДПС Янко Янков. Същият е бил нещатен служител на ДС.

Не се откриват други прависти с такива имена, поради което може да се твърди еднозначно, че едно и също лице е било съветник на депутат от ДПС, представител на ДПС пред ЦИК, а впоследствие директор „Конфликт на интереси“ в КПКОНПИ.

Оскъдните данни за професионалното развитие на Христина Василева не дават яснота какви компетенции е придобила тя, за да стане изведнъж директор на ключова дирекция в новосъздадената през 2018 г. мегаагенция КПКОНПИ. За разлика от комисарите, директорите в КПКОНПИ не се явяват публични лица и техните биографии и имуществени декларации са вътрешноведомствена информация.

Постът в Комисията, който заема свързаната с ДПС Василева, е еквивалентен на позицията на прочутия бивш директор на КПУКИ Филип Златанов, в чието тефтерче имаше инструкции „да се удари“ и инициалите ДП, ЦЦ и ББ. Тефтерчето изчезна при мистериозни обстоятелства, а прокуратурата преправи ДП в оцелелите факсимилета на 10.

Скоро след създаването на КПКОНПИ, оглавена от Пламен Георгиев, избухнаха скандалите „Апартаментгейт“ и „Къщи за тъщи“. И в двата скандала има елементи на конфликт на интереси при овластени лица, облажили се с евтини апартаменти и къщи с европейско финансиране.

Особено показателен е фактът, че пет къщи за гости в с. Борино се оказаха на роднини на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, но не е известно КПКОНПИ да е образувала проверка по случая.

Научна дейност и успешен семеен бизнес

Докато заема директорския пост в КПКОНПИ, Атанасова защитава докторска дисертация в УНИБИТ /на 23.03.2021. Темата на нейния труд е „Конфликтът на интереси в контекста на националната сигурност“ по докторантска програма „Национална сигурност“.

Странно е, че в библиотечния каталог на дисертациите за година на раждане на Василева е посочена 1942 г., което може да е или техническа грешка, или прикриване на истинската година на раждане 1982, за да се затрудни идентификацията на лицето.

След защитата през 2020 г., тя се появява публично на събитие в „сарайския университет“ УНИБИТ редом до научния си ръководител Стоян Денчев, на което изчита приветствие от шефа си Сотир Цацаров. Оттогава е и една от редките ѝ снимки в публичното пространство, фиксирана от фотограф на МВР.

Семейството на Христина Василева е заможно. Братът на Христина – Атанас Василев Мермеклиев и нейният баща Васил Атанасов Мермеклиев въртят успешен бизнес с внос на маслини и зехтин, който се развива паралелно с кариерата на Христина. Основната им фирма Калина ООД, е увеличила нетните си приходи от продажби от 1,2 милион лева през 2014 до 4,5 милиона лева през 2018 г., показва справка в Дакси.

Atanas Tchobanov

https://bird.bg/   https://svobodnoslovo.eu




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19785481
Постинги: 44942
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930