Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2022 16:54 - Американски микрочипове са засечени в Русия, въпреки санкциите
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 48 Коментари: 0 Гласове:
0



Американски микрочипове са засечени в Русия, въпреки санкциите image xrisi 19:25 | 13 дек 22 5089  

През седемте месеца на войната - от април до ноември, въпреки санкциите, вносът на електроника в Русия възлиза на 2,6 млрд. долара. От тях 777 млн. долара са стоки от западни производители, съобщи Ройтерс, позовавайки се на руски митнически данни.

Според агенцията тези стоки включват чипове на американските компании Intel Corp, Advanced Micro Devices Inc (AMD), Texas Instruments Inc и Analog Devices Inc, както и на германската Infineon AG, които са открити в руски оръжейни системи.

По-специално Русия е внесла продукти на стойност 457 млн. долара от американския производител на полупроводници Intel Corp, който през март преустанови всички доставки за руски клиенти.

 

 

Един от доставчиците е турската компания Azu International Ltd, установява агенцията. Неин съосновател е бизнесменът Гьоктюрк Агваз, който ръководи и Smart Impex GmbH, доставчик на ИТ продукти в Германия. А тя пък доставя американски и други компютърни компоненти на Москва. Smart Impex спря износа си за Русия през октомври, за да спази търговските ограничения на ЕС, но продава стоки на Турция, която не е член на ЕС.

По данни на Ройтерс, която е проверила руски митнически документи, Azu International е изнесла за Русия компоненти на стойност най-малко 20 млн. долара.

Доставките на полупроводници и други технологии, забранени за Русия, идват от Хонконг, Турция и други региони, включително от ЕС. Вносът на чипове на Analog Devices се осъществява от Elmec Trade, търговец на едро на електронни компоненти, базиран в естонската столица Талин. Както обяснява пред агенцията главният изпълнителен директор Александър Фоменко, повечето от поръчките са направени миналата година и доставките са се забавили поради пандемията. От Analog Devices не отговориха на коментарите.

На запитване от страна на агенцията Intel, AMD и Infineon заявяват, че спазват всички ограничения за износ, и поискаха от партньорите си да спрат доставките за Русия. Texas Instruments обяви, че не доставя електроника на Русия от края на февруари.

В митническите документи, които Ройтерс получава от трима търговски доставчици, не се посочва точният вид на полупроводниците и другите електронни продукти, нито какво се случва с компонентите след пристигането им в Русия.

През август Ройтерс съобщи, че в ракети и оръжейни системи, разположени от руската армия в Украйна, са открити масово произвеждани чипове от западни компании, които в много случаи не подлежат на ограничения за износ.

След нахлуването на Русия в Украйна САЩ и Европейският съюз наложиха ограничения върху доставките на микрочипове за Русия. В началото на декември Европейската комисия предложи криминализиране на нарушенията на режима на санкции, включително криминализиране на доставките на стоки, чиято търговия с Русия е забранена или ограничена.

https://offnews.bg/   https://svobodnoslovo.eu




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19704356
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031