Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2023 16:37 - Изкуственият сняг по пистите е ВРЕДЕН за природата
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 53 Коментари: 0 Гласове:
0



Изкуственият сняг по пистите е ВРЕДЕН за природата Само за 60 см фалшив сняг върху 4 декара са необходими 70 хил. литра вода за захранване на машината  08 Януари 2023           image Автор: Lupa.bg    

Засега тази зима не донесе достатъчно сняг за ски курортите в Европа. Топлото време принуди центровете за зимни спортове на континента да разчитат на машините за изкуствен сняг, пише INVESTOR.

Тези оръдия за сняг обаче причиняват щети на околната среда, прахосвайки хиляди литри вода и покривайки пейзажа с химикали, предупреждават експерти, цитирани от британския сайт Inews.co.uk.

По думите на един от тях правенето на изкуствен сняг е пример как съвременният живот не успява да се приспособи към реалностите на изменението на климата, опитвайки се да намери разрешение за все по-краткия и по-топъл ски сезон.

Популярните ски курорти, лишени от сняг този сезон поради топлото време, все повече разчитат на машини за изкуствен сняг, за да продължат да работят.

Проблемът е толкова сериозен, че Световната купа по ски в швейцарското село Аделбоден се проведе на изкуствен сняг на 7 и 8 януари.

Много хора се отказват от зимните ски почивки и отменят резервациите си в курортите, насочвайки се към други форми на отдих.

Използването на снежни оръдия за покриването на ски пистите с така нареченото „бяло злато“ обаче може да има тежки последици за околната среда, тъй като те изискват огромно количество вода.

Кармен Де Йонг, професор по хидрология в университета в Страсбург във Франция, казва: „Правенето на сняг е неуспешна адаптация към изменението на климата, тъй като се опитва изкуствено да удължи все по-краткия и по-топъл зимен сезон за сметка на алпийския воден цикъл и екосистема. Колкото по-топъл е климатът, толкова повече изкуствен сняг се произвежда и толкова повече вода се консумира.”

Разработени през 50-те години на миналия век, оръдията за сняг са като цяло „машини за производство на малки ледени пелети“, обяснява д-р Мадлин Ор, еколог от университета Лафбъро в Лондон. Те работят чрез вдухване на сгъстен въздух през дюза във водата, като след това навън се изхвърлят малки ледени кристали. Тяхната пелетна форма се различава от естествените снежинки.

Но само за два фута (60 см) фалшив сняг върху един акър (около 4 декара), еквивалентен на една ски писта в голям курорт, са необходими 70 хил. литра вода за захранване на машината, изчислява д-р Ор. „Използването на водата за правене на изкуствен сняг може да окаже извънредно силен натиск върху природата, тъй като водата трябва да дойде отнякъде. Ски курортите ще кажат, че по-голямата част от водата идва от резервоари на място и това е вярно, но тази вода иначе щеше да изтече в подпочвените води или реките, ако не беше уловена с цел правене на сняг.”

Това оказва още по-голям натиск върху природните ресурси в необичайно топли или сухи години, каквито много страни наскоро преживяха. Тъй като климатът се променя и снеговалежът става все по-малко надежден в идните десетилетия, ски курортите все повече ще зависят от машините за изкуствен сняг.

Изследване на университета в Базел в Швейцария показва, че някои курорти ще трябва драстично да увеличат потреблението на вода, за да работят машините им за сняг при по-екстремни условия.

В проучването "Производство на сняг в по-топъл климат", публикувано в International Journal of Biometeorology, авторите цитират изследване, според което „потреблението на вода за изкуствен сняг в европейските Алпи се очаква да нарасне с между 50 и 110 процента“ до края на века.

Въз основа на анализ на един ски курорт в Швейцария изследователите са установили, че до края на века той може да използва 540 млн. литра вода през една средна зима, в сравнение с 300 млн. литра днес.

Д-р Ор също така посочва, че изкуственият сняг може да остави свой "отпечатък" върху почвата и тревата, които покрива, за разлика от естествения.

 „Често изкуственият сняг е примесен с химикали, които му помагат да замръзне. Той се топи по-бавно от естествения сняг. Така че, когато дойде пролетта, докато се стопи, изкуственият сняг се „залепва“ по-дълго от естествения.“
Lupa.bg




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19798200
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930