Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2023 18:22 - Зрителите питат: Президентът ли стои зад некадърника Максим Генчев, изгаврил се с Ботев?
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 47 Коментари: 0 Гласове:
0



Зрителите питат: Президентът ли стои зад некадърника Максим Генчев, изгаврил се с Ботев?
    Дъщерята на президента Дарина ще изпълнява главна роля в следващата му продукция, за която БНТ ще брои 340 000 лева държавни пари
    image image          

„Ако искате да прокълнете някого, пожелайте му да бъде направен биографичен филм за него от Максим Генчев. Той се изгаври веднъж с Левски, сега и с Ботев“. Този лаф обикаля през последните дни из фейсбук и се роди веднага, след като вечерта на втория ден на Новата година БНТ излъчи най-новия филм на скандалния режисьор „Ботев“.

„Ако Максим Генчев е режисьор, аз съм Лили Иванова. Този брутален некадърник трябва да бъде съден за обругаване на национални символи. След като оскверни Левски, същото е причинил и на Ботев. Не знам кой му финансира гротеските, но те са срамни“, присъединиха се към това крайно негативно мнение стотици гневни зрители. „Вече е ясно кой уби Ботев – Максим Генчев“, не спести мнението си и писателката и журналистка Веселина Седларска.

Максим Генчев, който през последната година се изявява като краен поддръжник на реакционния режим на руския президент Владимир Путин и също като него громи Украйна де що може, режисира и филм за Апостола – „Дякон Левски“, който също предизвика вълна от крайни реакции. За съвсем кратко режисьорът беше депутат от движението на Мая Манолова „Изправи се! Мутри вън!“, а след това го напусна, като заяви, че е омерзен от нахлуването на паразити и службогонци в организацията.

Официалната премиера на „Ботев“ беше навръх 3 март миналата година, като лично президентът Румен Радев дойде да поздрави екипа. Филмът мина някак си незабелязано в някои кина и реакции за него нямаше. Но след телевизионната му премиера на 2 януари се отприщи вълна от негативни коментари по адрес най-вече на „режисьора” Максим Генчев, както и на БНТ, която е копродуцент. Обществената телевизия за момента не е съобщила сумата, която е дала от бюджета си, т.е. от парите на данъкоплатеца, за финансиране на това „патриотично изкуство“. Според източник на „Уикенд”, националната медиа е осигурила 120 000 лева за довършителните работи на продукцията.

Оказва се обаче, че БНТ е одобрила за финансиране и следващия филм на Максим Генчев. Обществената телевизия ще даде внушителните 341 000 лева с ДДС на скандалния режисьор, за да заснеме филм с работно заглавие „1349-то лето господне“, базиран върху повестта на Иван Вазов „Иван Александър“. Главната роля в продукцията ще бъде изпълнена от дъщерята на президента Румен Радев – Дарина, която е студентка в НАТФИЗ. Това е нейния дебют в киното. Любопитна подробност е, че Радев беше официален гост на филмовата премиера на „Ботев” навръх 3 март, а „режисьора” Генчев му върна жеста, като се включи в инициативния комитет за издигането на кандидатурата му за втори мандат като държавен глава.

Тутакси се прокраднаха внушения, че именно по тази причина проекта на Масим Генчев е бил одобрен за финансиране от БНТ. Неговата кандидатура в раздела за „Пълнометражен игрален филм – с времетраене 85 минути, без предварително зададена тема и жанрова насоченост“, получи най-високия брой точки на сесията за филмопроизводство в БНТ през септември 2022 г. – 83,29.

Но да се върнем на бездарния филм „Ботев”, възмутил цяла България. В ролята на поета-революционер е младият актьор Деян Жеков, а на Венета – Неда Спасова. Във филма участват и Ники Илиев, Георги Кадурин, Матей Генчев, който е син на Максим Генчев. Двама от най-известните кметове в Подбалкана също станаха герои в игралния филм за Христо Ботев. Единият – Румен Стоянов, е начело на Калофер вече трети мандат. Другият е Иван Иванов, бивш кмет на съседното село Васил Левски. Стоянов направи кинодебют с ролята на бунтовника Перо Македонеца. Още преди 3 години той призова калоферци и „други родолюбиви българи” да съберат пари за филма на Максим Генчев и първоначално беше събрана сума от 130 000 лева. Сценаристи са „режисьора” и неговата жена Десислава Ковачева, която е и продуцент. Гневните критики обаче не са към актьорите, а основно към режисьора, който е в основата на филма.

„Ало, БНТ! След излъчването на игралния филм „Ботев“, семейно-приятелско начинание на Максим Генчев с парите то ли от някой успешен дерматолог в Абу Даби (визира се Златина Филипова, която е успял лекар в Абу Даби, която финасира филма на Генчев за Левски – б.р.), то ли от кмета на Калофер и гарниран с парите на обществената телевизия(!), в социалните мрежи се изля толкова гняв и потрес, колкото на никой филм досега не му се и случвало!“, сподели журналистката Юлиана Методиева. „Даже не е само заради епизода, в който Ботев разговаря на кораба „Радецки“ с капитан Енглендер – Иван Николов на български, като се знае, че диалогът е бил на френски. Не е и заради това, че ни в клин, ни в ръкав се чуват зашеметяващите стихове на Ботев, избрани и подредени като в ученически отговор на литературен въпрос и омесени идиотски с писмата и статиите му. Не е и заради Веселин Плачков, който игра Бенковски така, както игра Левски в предишния опус на Максим Генчев, та накара историографи и учители по литература да се въртят като на шиш в гробовете си. Не, всичко дотук изредено са дребни приятелски забележчица. Става дума за мега голям ритник по добрия филмов вкус!“, възмутена е правозащитничката.

Потресен от бездарието е и кинокритикът Деян Статулов: „Днес живеем в свободна държава и всеки според интелекта, таланта и амбицията си има възможност да твори какво си пожелае. Проблемът е, когато бездарието вземе връх и започва да се припознава и толерира на високо институционално ниво в лицето на държавната власт или обществените медии (като БНТ). Така постепенно и неусетно се превръща в норма и пример.“ Статулов благодари на шефовете на Дома на киното и на кино „Влайкова“ – Христо Христозов и Олег Ковачев, че не са програмирали филма „Ботев“ в програмата си. „Така се възпитава вкус и създава имидж на кино“, добави той.

Журналистът Мартин Карбовски в типичния си стил също разкритикува филма. „Ех, тъкмо щях да напиша нещо добро за Ботьова, филма на Максим Генчев, и тоя ми ти австрийски капитан Дагоберт пусна сълза за клетите четници. А бе, ей! Ще си замълча – евала, снимали, правили, докато не ни се получи – трябва да се опитва да се разкаже тая история. Само едно не ми дава мира – има там един образ на един женствен четник, пусто да остане! Кой или какво е това – обяснете ни?! И как ще го развиете като образ многопланов и многополов покрай Четоводеца?! Е, не Максиме, не си човек – полисексуалната идентичност на четниците в образа на Вела е кинематографична мастурбация. Защо бе, защо така бе… срам ме е от Захари Стоянов и неговия списък ботьови четници. Продажна работа. Най-добрият актьор е кмета на Калофер, а черкезите са много по живописни от четниците. Но в тяхната сюрия и башибозушка неволя не можахте ли да вкарате и една жена на кон – Айше срещу Вела, за да мине сблъсъка на друго, вагинално ниво? Това не е достатъчно либерално. Абе плаче ми се. Искам да се върна във времето, да намеря лудата маскара Христо и да му пусна тоя филм. Какво ще каже Ботев, какво ще каже, ако разбере как го разказваме през новото ни робство, а – как мислите?! Каква рецензия щеше да излезе в неговата „Дума”, а?!“.

Според журналиста Митко Попов последният филм на Максим Генчев напомня повече на дипломна работа на студент от НАТФИЗ или в най-добрия случай на телевизионен театър от 80-те, отколкото на продукт, заслужаващ да разказва историята на един от най-големите ни революционери. „Това важи и за сценария и представянето на някои от националните ни герои, чиито образи са, меко казано, бутафорни. Бенковски, Стамболов, Заимов, Каравелов със сигурност са били нормални хора, но фактът, че са отдали живота си на родината, заслужава най-малкото по-достойно отношение от показаното на екрана.  Единствено образът на самия Ботев е пощаден, като явно си личи желанието да не бъде качван от рано на пиедестал, а да се представи чисто човешката му страна и история в по-драматични краски. Между другото, това младо момче Деян Жеков (завършил наскоро НАТФИЗ) се справя прекрасно с ролята, което съвсем не може да се каже за по-голямата част от актьорския състав. И тук не липсват безсмислени крясъци и простовати обиди сред репликите, театралничене и неумело пресъздадени бойни сцени, което до голяма степен обрича усилията на иначе талантливи актьори“, коментира Попов.
https://mignews.info




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19809010
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930