Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2023 16:32 - ЖЕГА: Борисов паникьосан – иска нов съдия по наказателно дело за 500 000 лева
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 57 Коментари: 0 Гласове:
0



image ДнесНовини ЖЕГА: Борисов паникьосан – иска нов съдия по наказателно дело за 500 000 лева imageот admin на 09.01.2023    

Софийският районен съд заседава днес за втори път по частното наказателно дело за 500 000 лева, заведено от лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков срещу лидера на хунтата ГЕРБ Бойко Борисов. През ноември м.г., когато беше първото заседание, двамата не се явиха в съда, а пратиха само адвокати – Петков – Стоян Мадин, а Борисов – Менко Менков.

Днес обаче Кирил Петков избра да се яви в съда, макар и в същия час съпартийците му да връщат неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. „Не съм там (в президентството, б.а.), защото по-важното е да започнем да опровергаваме лъжите“, каза Петков на влизане в съда.

Адвокатите на Борисов явно са паникьосани, защото поискаха отвод на председателя на съдебния състав Веселина Няголова. Според Менков съдията не блила безпристрастна, тъй като се познава с Мадин, който е бил районен прокурор. И освен това двамата са били в „близки отношения“, обяви, защитата на Борисов, позовавайки се на публикации в различни сайтове.

Допълнително адвокатите на Борисов отбелязаха, че Мадин е конституиран като защитник на Кирил Петков, след като делото вече е било разпределено на съдия Няголова, предава БНТ. Адвокат Мадин се противопостави на искането за отвод с аргумента, че публикациите, които са повод за искането за отвод са „полицейски записки“.

Защитата на Борисов се подразни на съда и че реши да чака Петков, който закъсня за заседанието, тъй като прави изявление пред журналистите пред сградата на съда.

В крайна сметка Няголова отказа да се отведе и започна да разпитва свидетелите по делото. В съда днес се явиха Мирослава Петрова, Станислав Тодоров, Венко Сабрутев от ПП.

 

Реклама

Петков съди предшественика си за клевета и настоява да получи половин милион лева обезщетение. „Заведох дело срещу Бойко Борисов за клевета за половин милион лева. Този човек вече е осъждан за клевета, доказан лъжец.

Омръзна ми да го слушам, всичките му лъжи за посредници, за комисионни, за всякакви клевети, които той непрекъснато говори навсякъде, така че време е да спрем тези стари лъжци с техните мутренски похвати. Жалбата е за това, че Борисов каза, че сме вземали средства от посредници и сме взимали комисионни“, заяви Петков през август м.г., когато внесе тъжбата си в Софийския районен съд.

За клевета НК предвижда глоба от 3000 до 7000 лв. и обществено порицание. Отделно може да бъде присъдено и обезщетение.

Повод за делото е брифинг, който Борисов и хората му проведоха на 24 август м.г., на който обвиниха кабинета „Петков“, че е доставял природен газ за страната чрез дъщерна компания на „Газпром“, за да облагодетелства фирми, свързани с „Продължаваме промяната“.

По искане на защитата на Петков съдът прие в рамките на частното наказателно дело (в него не прокурорът, а Петков е обвинител) за клевета да разгледа частичен граждански иск за 10 000 лв. Този иск е част от по-голям такъв за вреди на обща стойност от 500 000 лв. Така, ако Петков спечели делото, той ще може да заведе нов процес за остатъка до 500 000 лв., като първото решение ще има сила на пресъдено нещо за основанията, т.е. че има причинена вреда.

Днес се очаква делото да продължи с разпит на свидетели, които адвокатите трябва да доведат.
https://narod.bg/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19809038
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930