Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2023 17:47 - Как от най-бедната страна Румъния се превърнa във втората най-силна икономика в Източна Европа
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 63 Коментари: 0 Гласове:
0



Как от най-бедната страна Румъния се превърнa във втората най-силна икономика в Източна Европа

Икономиката на Румъния се очаква да изпревари икономиките на съседните й държави в Източна Европа тази година, подпомогната от финансирането от Европейския съюз, стабилността на националната й валутата и чуждестранните инвестиции, които бяха пренасочени към страната отчасти заради войната между Русия и Украйна, съобщи „Ройтерс“.

Международният валутен фонд очаква ръст от 3,1% в Румъния. Дори по-песимистичната прогноза на Европейската комисия за растеж от 1,8% би поставила северната ни съседка много пред Полша, за която се очаква икономически растеж от едва 0,7%, и Унгария, бореща се със забавяне и главоломно висока инфлация.

Този успех следва десетилетие, през което Румъния – отдавна една от най-бедните страни в Европа и обременена с репутацията на една от най-корумпираните – тихомълком изпревари своите съседи, за да се превърне във втората по големина икономика в Източна Европа след Полша.

Според най-новите данни на Евростат брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, изразен като покупателна способност, е бил 74% от средния за ЕС през 2021 г., което е увеличение с 21 процента от 2010 г. насам.

Един средностатистически румънец би похарчил около 20 месечни заплати, за да си купи нов автомобил, както в традиционно по-богатата Унгария. Трансформацията е постигната въпреки историята на политическа нестабилност в Румъния – последното правителство на Румъния беше свалено през 2021 г.

Румъния вече е изтеглила над 6 милиарда евро безвъзмездни средства и евтини заеми от ЕС. Премиерът Николае Чука каза, че правителството има за цел да използва повече от 10 милиарда евро годишно, което се равнява на около 4% от БВП, от около 90 милиарда евро финансиране от ЕС, налично за Букурещ до 2027 г.

Известен напредък в реформите в правосъдието накара Европейската комисия да препоръча през ноември премахването на специалния механизъм за наблюдение на правосъдието, който Румъния прилага от присъединяването си към Евросъюза през 2007 г.

Стабилността на румънската лея е друг фактор, особено в сравнение с унгарския форинт, който достигна рекордно ниски нива миналата година. По-високите заплати отвъд границата вече накараха някои унгарци да започнат работа в индустриализираната Западна Румъния.

„Това е изцяло ново развитие и бих предупредил всеки (в Унгария) да не отслабва допълнително форинта или да не повишава минималната заплата“, каза Шандор Бая, управляващ директор за Чехия, Унгария и Румъния в компания за човешки ресурси, цитиран от Ройтерс .

Компании, преместващи се от Русия и Украйна в близки евтини производствени центрове, частично помогнаха за увеличаване на преките чуждестранни инвестиции до 9,39 милиарда евро през януари-октомври, най-голямата цифра за 10 месеца, откакто Румъния се присъедини към ЕС.

Проучване на Ernst&Young от 2022 г. показа, че повече от половината от 101 чуждестранни компании планират да създадат или разширят дейността си в Румъния, предимно във веригите за доставки и логистиката, което я нарежда на четвърто място в Европа по намерение за инвестиране.

„Ние сме оптимисти, че инвестициите ще се увеличат през следващите години, насърчавани и от фондовете на ЕС“, каза Алекс Милчев, ръководител на отдел „Данъци и право“ в E&Y Румъния.

Въпреки че Румъния няма обединена Агенция за инвестиции, Министерството на малките фирми и предприемачеството коментира пред „Ройтерс“, че наблюдава пет възможни проекта за преместване от Русия, Беларус и Украйна на стойност около 705 милиона евро.

Сред тях финландската Nokian Tyres планира да инвестира 650 милиона евро до 2024 г. във фабрика в Орадеа в Северозападна Румъния, богат регион, граничещ с  Унгария.

Остават пречки за икономиката, включително големият дефицит по текущата сметка на Румъния, застаряващото население и хроничната бюрокрация, която осуетява развитието на инфраструктурата. Намаляването на фискалния дефицит може да се окаже трудно преди изборите през 2024 г.
http://www.budnaera.com/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19795195
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930