Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2023 16:13 - ИДВА „СПАЙДЪР“: Румен Радев преговаря за израелски ПВО-ракети
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 91 Коментари: 0 Гласове:
1



image ДнесНовини ИДВА „СПАЙДЪР“: Румен Радев преговаря за израелски ПВО-ракети imageот admin на 15.01.2023 0 133 Споделете  

Тайни преговори за покупка на система за противовъздушна отбрана с Израел е започнало служебното правителство по лична заръка на президента Румен Радев, научи „Уикенд”. Родните военни експерти дори са си харесали и конкретен модел – произвежданата от компанията „Рафаел” ПВО-система „Спайдер” („Spyder”), която е предназначена за прихващане на балистични ракети, хеликоптери, дронове и самолети, съобщи „Уикенд“.

Всяка една батарея може успешно да прихване и унищожи цели на разстояние от няколко десетки километра. Така под защитния чадър може да попаднат стратегически обекти като АЕЦ Козлодуй или дори София. Самите системи са разположени на високопроходим камион, което дава възможност за часове да се преместят на нова позиция.

Нуждата от подобни системи е крайно належаща, обясняват експерти. До момента небето над България се пази от съветски ПВО-системи. Тяхната възраст гони 50 години и не са способни да свалят модерни свръхзвукови ракети. Още повече, че по-голямата част от тях са пред бракуване, заради изтичащ ресурс.

След заканите на Владимир Путин, че освен Украйна иска да „освободи” и България, нуждата от модерни противовъздушни системи е крайно належаща, обясняват военни експерти. Те припомнят, че преди няколко месеца заблудил се руски военен дрон успя необезпокоявано да прелети над Румъния, България и Сърбия, стигайки чак до Хърватия, припомня „Уикенд“.

Родните зенитни системи така и не го засякоха, камо ли пък да успеят да реагират и свалят. До момента не е ясно дали става дума за случаен инцидент или руската армия целенасочено е тествала противовъздушната отбрана на противника, набелязан за „освобождаване”.

„При пълната липса на реакция от архаичните съветски ПВО-системи, следващия път може уж случайно ракета или дрон да падне в Козлодуй”, обяснява с притеснение експерт. Той припомня, че от месеци след молба към САЩ в Румъния вече е разположена първата батарея противовъздушни ракетни комплекси „Пейтриът”, но от криворазбран бабаитлък, нашето правителство няма такива намерения.

Вместо молба за помощ към НАТО, явно служебния кабинет е предпочел да купи нови ракетни системи. По информация на специализираният американски сайт „Breaking Defense”, преговорите с Израел са в доста напреднал етап. Съвсем скоро предложението за сключване на договор може да бъде внесено за одобрение в Народното събрание. Стига, разбира се, да има парламент.

 

Освен България, мераци за  израелската ПВО-система „Спайдер” имат Белгия, Унгария, Полша и Румъния. До няколко седмици български военни трябва да пътуват до Израел за да се запознаят на място с възможностите й.

Освен подлежащите на бракуване съветски ПВО-комплекси, новата система трябва да поеме и рутинната охрана на българското небе, т.нар. Ер полисинг. До момента носенето на бойно дежурство е поверено на самолетите Миг-29. За съжаление, изтребителите също не са първа младост, а ресурсът им е пред изчерпване. Към днешна дата от 15 самолета летят едва 3-4, обясняват запознати.

Дори и тази бройка е буквално чудо, заради липсващи доставки на резервни части. Те, както е ясно, могат да се доставят само от Русия, но след нападението над Украйна и наложените санкции на Кремъл, това е невъзможно. Не че и преди това Москва си даваше зор да изпълнява договорите за поддръжка. Често поръчаните от българските ВВС части са бавеха по няколко години без никакво разумно обяснение.

В момента армията кара буквално на мускули, само и само да има поне един летящ изтребител. Дори и на това му се вижда края. Според експерти, заради липса на ремонтирани двигатели и последният Миг-29 ще се приземи окончателно до лятото на тази година. Тази печална новина е известна на всичко хора от българската армия, но умишлено не се съобщава на обществото.

За да отбият номера, президента Румен Радев, който е бивш пилот на Миг-29 и шеф на ВВС, и военният министър Димитър Стоянов обясняват, че спешно са започнали да търсят западни изтребители втора ръка. До момента за реални оферти не се е чуло, но дори и да се купят стари самолети, това ще е само на книга.

Български пилоти, който могат да ги карат, разбира се, няма, а тяхното обучение ще отнеме поне година или две. Така още през лятото на тази година, с приземяването и на последния Миг-29, българското небе почти сигурно ще остане без охрана. Освен ако не поканим със задачата да се заемат натовски изтребители, както все по-често се случва през последните години.

Едва след 3-4 години, когато пристигнат първите от поръчаните американски Ф-16, българските ВВС отново ще могат да има с какво да летят и пазят небето ни.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19709123
Постинги: 44676
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031