Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2023 17:26 - Криптовалутна мафия иска да има държава?
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 64 Коментари: 0 Гласове:
0



Криптовалутна мафия иска да има държава? image xrisi 9:28 | 16 яну 23 4739   Ако всеки си създава своя парична единица, това е нищо друго, освен примитивна анархия

Частните „борси“ или „банки“ са извън всяка регулация, могат да променят правилата на играта по всяко време, а парите от „портфейлите“ - да се изпарят

Цивилизацията се отличава от първобитността по държавния монопол върху паричната единица. Държавата създава правилата и гарантира паричното обръщение. Ако всяка група, главатар или отделна шайка си създава своя парична единица, това е нищо друго, освен примитивна анархия и връщане към преддържавното състояние в неговия хобсиански смисъл: на война на всеки срещу всички. Затова криптовалутите не са пари и не са бъдещето. Те са имагинерен и високорисков актив, на който групи хора придават стойност. Идеята, че някакви безсмислени математически изчисления, чрез които компютри, притежавани от частни групи и лица, „копаели“ криптовалута, може да заменят паричната система на държавата, е амалгама от глупост, алчност, технически умения и дълбоко непознаване на устойчивите механизми, по които се развиват обществото и държавата. Това е просто поредната „мания на тълпата“, както пише навремето Чарлз Маккей в „Най-разпространените заблуди и мании на тълпата“ по повод истерията през XVII век в Холандия, когато без рационална причина цените на луковиците от лалета достигат космически размери и са предмет на спекулативни сделки. Няма нищо ново в това големи групи хора да си въобразят, че един безсмислен „продукт“ има някаква стойност и да започват да търгуват с него.

Рано или късно подобни „балони“ гръмват. Но ако средновековната мания по луковиците поне е имала някаква материална овещественост, то криптовалутите са „въздух под налягане“. Частните „борси“ или „банки“ за криптовалута са извън всяка регулация, могат да променят правилата на играта по всяко време, да затворят по всяко време, а парите на „портфейлите“ с криптовалута - да се изпарят безследно. Тази сива зона е рай за международните криминални и терористични мрежи, защото им позволява разплащания, които не могат да правят през банковата система. Измамите с т. нар. криптовалути в световен мащаб през последните години са за милиарди. По данни на Федералната комисия по търговията само през 2021 г. в САЩ възлизат на повече от 1 милиард долара, а жертвите са 46 хиляди души. В 80% от случаите измамите са били с биткойни, а в останалите - с по-малко популярните криптовалути - тетер и етер. През миналата, 2022 г., криптоизмамниците са ограбили близо 4,5 милиарда долара в световен мащаб. Само в скандалната „борса“ за криптовалути FTX потънаха милиард и половина, а жертвите надхвърлят един милион и половина. Истинска измамническа „иновация“ обаче е да предлагаш приемането на депозити в криптовалута, срещу които плащаш висока лихва, примерно 10%, а с тях да обезпечаваш кредити в криптовалута, срещу които ти плащат лихва, примерно 6%. Ако игнорираме лъскавите технологични алабализми, тази схема носи белезите на обикновена финансова пирамида от типа на тези, в които загубиха спестяванията си хиляди наивни българи в началото на демократичния преход. Набирането на жертви все така се прави от ухилени до уши добре облечени измамници, които обещават „Елдорадо“ и „Дивия Запад“, т. е. неограничени възможности за забогатяване. Вместо с листовки, сега зарибяват с лъскави сайтове и мобилни приложения.

 

 

В началото на август миналата година публикувах в „Труд“ статията „Политическият модел „Ружа Игнатова“, в който оприличих модела на управление на „Промяната“ на измамническата схема на международната аферистка Ружа Игнатова и нейната OneCoin, която срещу тлъсти суми продаваше поредната имагинерна криптовалута, а всъщност - „образователни материали“. Това сравнение не беше случайно хрумване. Към него ме наведе нещо, което ми пошепнаха приятели от доста високо място на Пенсилвания авеню, номер 935 във Вашингтон. А пошепването гласеше: всяка мафия иска да си има държава, криптовалутната мафия също - това е България. Дали има връзка, не зная, но като хронология е факт, че по-късно, на 26 септември 2022 г., главният прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс публикува официално съобщение, че завежда дело срещу две компании от Каймановите острови - Nexo Inc., управлявана от българина Коста Кънчев, и нейната дъщерна фирма Nexo Capital Inc. Според щатската прокуратура тези фирми са извършвали незаконна дейност, свързана с набирането на депозити, предоставянето на заеми срещу лихва и търговия в криптовалута, без да имат изискуемите разрешителни, с което са въвели в заблуждение гражданите и са злоупотребили с доверието на инвеститорите. В други седем американски щата тези фирми също са обект на подобни разследвания и съдебни процедури - Калифорния, Вашингтон, Мериленд, Южна Каролина, Оклахома, Вермонт и Кентъки. Миналата седмица на свой ред българската прокуратура оповести мащабни акции срещу криптовалутни платформи, с участието на Евроджъст и специализирани служби от други държави. Сред разследваните е отново Nexo. Дали и какво точно са извършили от тази компания - дали тя е функционирала като финансова пирамида или пералня за мръсни пари, служила ли е като прикритие за заобикаляне на санкциите срещу Русия и за финансови транзакции, свързани с терористични организации като Хамас, тепърва ще се доказва по надлежния ред.

Интересни обаче са политическите измерения на въпроса. Вижте как се навързва всичко: ключови хора от Nexo са политически обозначени и свързани с две либерал-прогресистки партийни формации - ДБ и ПП. От отчетите в Сметната палата е видно, че служители на Nexo са дарявали еднотипни суми на ДБ. Присъдружните на тези формации либерал-прогресистки медии и техни активисти-журналисти, които иначе хиперболизират до истеричност и най-дребни административни простъпки на нарочените за врагове, сега мълчат или старателно омаловажават събитията около Nexo. Няма горестни въпроси „кой“, няма ритуални тръшкания в ефир или фалцетни фейсбук статуси за „корупцията“, няма целомъдрени пози, че ролята на журналистиката била да задава въпроси - просто няма въпроси, а двойни стандарти и морален релативизъм. Оказва се също, че управителят на фирмата, която доставя и контролира машините за гласуване и техния софтуер, не само е бил в ръководството на една от партиите от Реформаторския блок, метаморфозирал по-късно в ДБ и ПП, но е бил и парламентарен съветник на ключова фигура от Nexo, която е обект на разследване и засега е в неизвестност. Твърди се от прокуратурата, че един финансов министър от същия политически кръг бил лобирал за въвеждането на разплащания с криптовалута през „Борика“. Случайно ли е всичко това? Дали наистина криптовалутна мафия иска да си има държава? Отговорите, надявам се, предстоят.

А междувременно предлагам за размисъл една хипотеза. Вижте генеалогията на основни фигури в Nexo, като Антони Тренчев, или на гравитиращи около ДБ и ПП IT-бизнесмени, като например спряганият за кандидат-кмет за София Васил Терзиев (създател на „Телерик“). Проверете в архивите и за останалите. Дали не сме свидетели на планиран опит да бъде превзета официално властта от част от пост-тоталитарната олигархия, изградена на базата на старите мрежи на Държавна сигурност и висшата номенклатура на комунистическия режим? Но вече чрез децата им, които бяха лансирани през последните години все като „протестиращи“ и „успели млади хора“. Миналото на родителите им е изпрано, остава да завладеят бъдещето. Но това е тема за самостоятелен анализ. Когато му дойде времето.

Борислав Цеков

trud.bg   https://svobodnoslovo.eu/

***ТО И ВСЯКА БАНКА ДНЕС Е ПИРАМИДА,КОЯТО КАТО МИНИМУМ СЕ ГРИЖИ ДА ОБЕДНЕЕТЕ,А НА САМИЯ БАНКСТЕРСКИ ВРЪХ СЕ НАМИРА ФЕДЕРАЛНИЯТ РЕЗЕРВ НА АМЕРИКА. ТЕЗИ С БИТКОИНИТЕ СА СИ ГОЛА ВОДА В СРАВНЕНИЕ С ФР.   СВЕТОВНАТА МАФИЯ,ТОВА СА БАНКИТЕ! НО ТАМ НЯМА КОЙ ДА ПИПА!  Н.М.

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19799022
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930