Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2023 18:03 - Давос се връща към традициите насред серия от кризи
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 100 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.01.2023 18:04


Давос се връща към традициите насред серия от кризи Светослав Стефанов

image

 imageСнимка: AP София, 

13.01.2023 07:00  (БТА)  

Насред продължаващата криза с цената на живота, енергийната криза, войната в Украйна, която заплашва да прерасне в геополитически конфликт, и новите варианти на КОВИД-19, плъзнали след отварянето на Китай, Световният икономически форум в Давос се връща към традиционния си формат.

В Алпите снегът може и да е оскъден, но от 16 до 20 януари там ще има "изобилие" от политически и бизнес лидери. Участие във форума са потвърдили 52-ма премиери, президенти или монарси, над 300 министри, сред които 56 финансови министри, 35 външни министри и 30 търговски министри, 19 централни банкери, както и повече от 600 главни изпълнителни директори на големи световни компании. Отчетливо ще бъде включването във форума на шефовете на ООН, Международния валутен фонд (МВФ) и Световната търговска организация (СТО), както и още 36 международни организации и агенции. 

Мотото на тазгодишното събитие, което се провежда отново в познатата до 2020 г. форма, е "Сътрудничество в един раздробен свят" и добре отразява геополитическото състояние на нашата планета в момент, когато утвърденият от десетилетия световен ред вече е сериозно разклатен, а новият тепърва ще се изяснява. 

"Няма никакво съмнение, че 53-ата годишна среща в Давос ще се проведе на фона на най-сериозната геополитическа и икономическа криза от десетилетия", заяви президентът на форума Бьорге Бренде, цитиран от Асошиейтед прес, и акцентира върху проблеми като глобалната рецесия, покачващите се цени на енергията и храните и нуждата от по-активни действия за справяне с промените на климата.

"Събираме се в началото на годината и гледаме към бъдещето през призмата на безпрецедентно много кризи. Още по-лошо е, че тези кризи се преливат и преплитат и правят бъдещето изключително несигурно. Всички сме под въздействието на това кризисно мислене", посочи основателят и изпълнителен президент на форума Клаус Шваб на пресконференция тази седмица, цитиран от ДПА и Ройтерс. "Давос трябва да ни помогне да го променим", допълни той.

За последен път Световният икономически форум се събра в пълния си формат в швейцарския курорт през януари 2020 г., броени седмици преди пандемията да блокира света. През 2021 г. събитието беше виртуално, а през 2022 г. се проведе през май в силно съкратен състав.

Тази година обаче нещата изглеждат различни и форумът ще бъде един от най-представителните в историята си.

Бренде дори говори за "рекордно участие". От потвърдилите участието си във форума 52-ма държавни и правителствени лидери, повече от половината са от Европа, включително германският канцлер Олаф Шолц и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, но личат и имената на някои наскоро избрани на постовете си като, например, президентите на Южна Корея, Колумбия и Филипините Йон Сук Йол, Густаво Петро и Фердинанд Маркос-младши.

САЩ ще бъдат представени от специалния пратеник на администрацията по проблемите на борбата с климата Джон Кери, от шефа на националното разузнаване Аврил Хейнс и представителя по търговските въпроси Катрин Тай, което отразява и приоритетите на Белия дом за събитието.

Руска делегация отново няма да има, както беше и миналата година, а съставът на делегациите на Украйна и Китай е запазен в тайна по тяхна молба от "съображения за сигурност". 

Програмата на събитието изобилства от дискусии по десетки теми като енергията, климата, инвестициите, търговията, технологиите на бъдещето, работните места, здравеопазването, социалното развитие и др., по всички от които се търсят публично-частни партньорства. Форумът дава възможност както за официално представяне на позиции и идеи пред публика, така и за по-тайни дискусии зад кулисите от страна на политическите и бизнес лидери.

Очакванията са дебатите да се съсредоточат върху търсенето на решения за трудни предизвикателства като например как да бъде избегната глобалната рецесия, която упорито тропа на вратата, как да се ускорят усилията в борбата с промените на климата и как те да не бъдат подкопани от енергийната криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна и последвалите санкции срещу Москва.

Неизбежно немалка част от дискусиите ще бъдат посветени пряко на продължаващия конфликт в Украйна.

Но все пак кризата с цената на живота вероятно ще бъде в центъра на дискусиите. Доклад на форума, разпространен преди началото му, показа, че макар и промените на климата да са дългосрочното предизвикателство, пред което светът е изправен, той е далеч по-зле подготвен да се справи с краткосрочните проблеми, предизвикани от поскъпването в глобален план. "Следващите няколко години ще изправят правителствата по света пред крайно трудното предизвикателство да решават едновременно проблемите на обществото, околната среда и сигурността", се посочва в доклада, изготвен от глобалния застрахователен посредник  "Марш Маклинън" (Marsh McLennan) и "Цюрих иншуърънс груп" (Zurich Insurance Group). 

Събитието отново ще има и светски привкус, посочва АП. В деня на откриването четири изтъкнати личности от света на изкуството и културата ще бъдат отличени с "Кристалният приз" на форума. Художничката Мая Лин, оперната певица Рене Флеминг и актьорите Идрис и Сабрина Елба ще вземат приза и ще бъдат посочени като "модели за подражание от всички лидери в обществото".

Давос няма да даде крайни решения на кризите, но може да отвори много нови насоки за търсене на пътища към постепенното излизане от множеството кризи. А лидерите, които желаят поне малко да си "проветрят" главите, ще имат възможност и да покарат ски по околните склонове. Въпреки че сняг почти липсва. 

https://www.bta.bg/

***СБОРИЩЕ НА ЧОВЕКОМРАЗЦИ,НЕИЗБИРАНИ ОТ НАС,ЩЕ РЕШАВАТ СЪДБАТА НИ! ГЛАД,ВОЙНИ,ЕПИДЕМИИ,ВАКСИНИ,НАУКА БЕЗ МОРАЛ И ОСНОВНИТЕ ИЗВЪРШИТЕЛИ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО-МУЛТИНАЦИОНАЛНИТЕ КОМПАНИИ. УЧАСТВАТ ОЩЕ И НЯКОИ ИБРИКЧИИ ОТ МЕСТНО НИВО ЗА ПО-ТАКА! ДА ИЗГЛЕЖДА ПО-СВЕТОВНО!    Н.М.
 

 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19809970
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930